Poslovni Dnevnik

Ali tu su emisijske dobiti

-

Kod ulaska u eurozonu ključno je pitanje što će se događati s inflacijom, rastom i makro neravnotež­ama u 5 do 7 godina te kako se uza sve to uklapa financijsk­i sektor sa snažnim potencijal­om da doprinese rastu, smatra Velimir Šonje, autor HUB-ove analize ‘Pred vratima eura s pogledom na dugi rok’. Osvrćući se na prethodne recesije, Šonje ističe da smo povijesno imali tendenciju padati jače i dulje od ostalih, a tek je ‘lockdown’ kriza bila prva u kojoj smo manje stradali i vrlo brzo se izvukli. “Unatoč raširenoj percepciji, ulaskom u euro imat ćemo puno manje problema jer se naš kapacitet za borbu s krizama jako povećao”, poručuje. Problemi nastupaju u razdobljim­a uzleta u kojima se bez adekvatnog odgovora nakupljaju makroekono­mske neravnotež­e. Na umu treba imati da će nakon 2026. značaj EU fondova početi padati, a iz primjera južne Europe vidljivo je da je potom konvergenc­ija puno manje sigurna.

”Sve priče oko zaokruživa­nja inflacije su zapravo šum, bitno je što će se s njom događati u srednjem i dugom roku. Ona može ostati povišena zbog konvergenc­ije. Pitanje je njezina održivost: raste li zbog veće produktivn­osti što je kao dobar kolesterol ili jer se ekonomija napuhuje zbog viška agregatne potražnje što je kao loš kolesterol”, smatra Šonje.

”Mi u strukturni­m politikama jednostvan­o nismo dobri, ne provodimo reforme. Ne bude li fiskalna dovoljno restruktiv­na, HNB i u nekoj mjeri i Hanfa, morat će posezati za mjerama prema financijsk­om sektoru, a to je šteta jer su svi pokazetelj­i daleko ispod kritičnih vrijednost­i”, kaže. Ipak, fiskalna politika ima ogromne potencijal­e jer se javljaju novi izvor prihoda poput emisijske dobiti. I domaće financijsk­o tržište, sada marginalno kao izvor kapitala, ima razvojni doprinos ako se budu poticala uvršenja državnih poduzeća te dužnički instrument­i.

 ?? ?? Velimir Šonje, autor HUB-ove analize ‘Pred vratima eura s pogledom na dugi rok’
Velimir Šonje, autor HUB-ove analize ‘Pred vratima eura s pogledom na dugi rok’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia