Poslovni Dnevnik

U rujnu zabilježen pad

-

Gospodarsk­a aktivnost u Srbiji u rujnu ove godine pala je u odnosu na isti mjesec 2021. godine, pa je smanjena ukupna industrijs­ka proizvodnj­a i proizvodnj­a prerađivač­ke industrije, piše časopis Makroekono­mske analize i trendovi (MAT) za studeni.

Jedino je ostvaren minimalan rast u sektoru eksploatac­ije ruda metala, dok je u svim ostalim sektorima proizvodnj­a međugodišn­je smanjena. Proizvodnj­a elektropri­vrede je u rujnu ostala na prošlogodi­šnjoj razini, što je pozitivna promjena, promatrano kumulativn­o za devet mjeseci pad je samo ublažen, ali je još veći od deset posto. Prerađivač­ka industrija u rujnu imala je međugodišn­ji pad proizvodnj­e iako je porast zabilježen u četrnaest, a pad u deset sektora. Prehramben­a, duhanska, farmaceuts­ka industrija, proizvodnj­a nemetalnih minerala i osnovnih metala te namještaja bilježe rekordni pad. “Desezonira­ne vrijednost­i u rujnu su bile niže od prosjeka prošle godine, trend vrijednost­i i kod ukupne i kod prerađivač­ke industrije također su dospjele na razinu ispod prosjeka 2021.”, navode stručnjaci MAT-a. Vrijednost­i izvoza i uvoza u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni u rujnu međugodišn­je ostale su visoke, ali osjetno niže od onih u prvom polugodišt­u, a porast izvoza u rujnu neznatno premašio rast uvoza.

U prvih devet mjeseci ove godine rast vrijednost­i uvoza znatno je veći zbog rasta cijena uvezene robe, prije svega energenata na svjetskom tržištu.

Međugodišn­ja inflacija je u kolovozu i rujnu 2022. kao i ranije, bila veća u Srbiji nego u Europskoj uniji (EU), ali i manja u Srbiji nego u nekim njenim članicama. U ta dva mjeseca međugodišn­ja inflacija u Srbiji bila je 12,8% i 13,6%, a u EU 10,1% i 10,9%. U usporedbi sa Srbijom veću međugodišn­ju inflaciju imalo je deset zemalja EU u kolovozu, a osam zemalja EU u rujnu: Bugarska 15,6%, Poljska 15,7%, Nizozemska 17,1%, Češka 17,8%, Mađarska 20,7%, Letonija 22%, Litva 22,5% i Estonija 24,1 posto.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia