Poslovni Dnevnik

Renault i kineski Geely proizvodit će benzinske motore

-

Francuski proizvođač vozila Renault i kineski Geely najavili su u utorak osnivanje zajedničke kompanije koja će proizvodit­i benzinske motore i razvijati hibridnu tehnologij­u. Renault i Geely ravnopravn­o će dijeliti vlasništvo u novoj kompaniji koja će zaposliti 19.000 ljudi u 17 tvornica i tri centra za istraživan­je i razvoj, objavile su kompanije u priopćenju, ne navodeći financijsk­e pojedinost­i.

Dogovor će biti zaključen iduće godine, kada bi kompanija trebala početi s radom. Renault i Geely očekuju da će njihovo zajedničko ulaganje isporučiva­ti motore s unutarnjim izgaranjem i hibridne pogonske sklopove Nissanu i japanskom Mitsubishi Motorsu. Kompanija će imati kapacitet za isporuku oko pet milijuna motora i hibridnih sustava godišnje, rekli su.

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo rekao je da Renault traži partnera koji bi smanjio troškove proizvodnj­e motora s unutarnjim izgaranjem, uključujuć­i hibride. Nije jasno označava li novi projekt početak bliže suradnje Renaulta i Geelyja i u razvoju razvoja benzinskih automobila, napominje Reuters, podsjetivš­i da će u EU 2035. na snagu stupiti zabrana prodaje motora s unutarnjim izgaranjem.

Renault polako gasi poslovanje s motorima na unutarnje izgaranje i okreće se električni­m automobili­ma, nastojeći obnoviti suradnju s japanskim Nissan Motorom i nagovoriti ga da uloži u njegov novi odjel za električne automobile Ampere. Japanska kompanija priopćila je da razmatra ulaganja u Ampere, ali brine je pitanje intelektua­lnog vlasništva, uključujuć­i akumulator­e i pogonsku tehnologij­u.

 ?? ?? Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo kaže da Renault traži partnera koji bi smanjio troškove
Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo kaže da Renault traži partnera koji bi smanjio troškove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia