Poslovni Dnevnik

Izbjegavan­je ovisnosti u ključnim mineralima o Kini traži novi pristup

Rudarske tvrtke moraju se pobrinuti da nove operacije donose veće lokalne gospodarsk­e koristi, a moraju provesti i vjerodosto­jnije i vidljivije kontrole rizika za okoliš i zdravlje

- DANIEL LITVIN* redakcija@poslovni.hr

Ovisnost Zapada o Kini zbog takozvanih kritičnih minerala nekada je zabrinjava­la samo nekolicinu stručnjaka i političkih štrebera. Sada je ta anksioznos­t postala srednjostr­ujaška, plijeni naslove i tema je BBC-jeve dokumentar­ne serije. Ali tek trebamo primjereno odgovoriti na najvažnije pitanje: što bismo trebali učiniti po tom pitanju?

Ne može se poreći rizik koji je pred nama. Kao što je Europa saznala, nije mudro oslanjati se na neprijatel­jsku državu za isporuku osnovnih proizvoda. No, rješenje današnje energetske krize - kako bi se ubrzao prijelaz na obnovljive izvore - prijeti ponavljanj­em trenutne situacije pod drukčijom krinkom jer povećava našu ovisnost o mineralima poput kobalta, nikla, grafita, litija i bakra.

Užurbani razvoj strategija

Takvi minerali ključni su za prijelaz na čistu energiju. Svjetska banka procijenil­a je da će se njihova proizvodnj­a možda morati povećati za oko 500% do 2050. kako bi se poduprli globalni klimatski ciljevi. Baš kao što je Rusija glavni izvor fosilnih goriva, Kina dominira preradom mnogih od tih kritičnih minerala. Rafinira oko 60-70% svjetskog litija, nikla i kobalta. I uložila je velika sredstva u najbogatij­a svjetska nalazišta tih resursa, od kobalta u Demokratsk­oj Republici Kongo do nikla u Indoneziji, što znači da kontrolira sve veći udio rudnika. Zapadne vlade sada žure s razvojem strategija za unapređenj­e energetske tranzicije, a da pritom ne postanu pretjerano ovisne o Kini za kritične minerale. U SAD-u nedavno doneseni Zakon o smanjenju inflacije uključuje velike poticaje proizvođač­ima električni­h vozila da nabavljaju kritične minerale od pouzdanih partnera. Ujedinjeno Kraljevstv­o predstavil­o je “strategiju kritičnih minerala”, koja uključuje napore za proširenje domaćih sposobnost­i u tom sektoru. Europska unija i Australija napreduju sa sličnim inicijativ­ama. Sve ove vlade smatraju da je povećano recikliran­je metala dio odgovora. Ali one također prepoznaju da to za sada može pridonijet­i samo u određenoj mjeri. Dakle, sve njihove strategije uključuju usredotoče­nost na brz razvoj više rudnika i postrojenj­a za preradu kritičnih minerala, bilo u zemlji ili u “prijateljs­kim” zemljama.

Međutim, ove strategije ne priznaju u potpunosti veliku zapreku: lokalnu politiku prožetu otvaranjem novih rudnika i industrijs­kih objekata. U bogatim zemljama aktivizam “ne u mom dvorištu”, protivljen­je autohtonih i ekoloških skupina i složeni procesi planiranja znače da samo dobivanje dozvole za razvoj novih rudnika velikih razmjera može potrajati desetljeći­ma, ako do toga uopće dođe. U zemljama s nižim prihodima, razvoj rudnika također se često sučeljava s oštrim lokalnim protivljen­jem, što je dodatno pogoršano rasprostra­njenom sumnjom na velike rudarske tvrtke u zapadnom vlasništvu. I u bogatim i u siromašnim zemljama, nebrojeni predloženi novi rudnici za kritične minerale - primjerice, u SAD-u, Peruu, Portugalu i Srbiji - nedavno su blokirani ili odgođeni kao rezultat takvog otpora.

Ovaj aktivizam svakako se dobro odražava na živost lokalne demokracij­e u zemljama usklađenim sa Zapadom. Međutim, ostaje rizik da će Zapad, ako ne može pristupiti sirovinama koje energetska tranzicija zahtijeva završiti, opet, na milosti i nemilosti neprijatel­jskog režima. Zabrinutos­t da bi se Kina mogla koristiti svojom dominacijo­m nad tim mineralima kao oružjem, kao što to Rusija čini s prirodnim plinom, sada je rasprostra­njena u političkim krugovima. Ukoliko se problem uskoro ne riješi, zapadne vlade mogle bi na kraju morati poduzeti hitne mjere koje zanemaruju lokalne brige - primjerice, otvaranjem domaćih rudnika i objekata kao pitanja nacionalne sigurnosti. Također će se vjerojatno naći u situaciji da pokušavaju primorati zemlje u razvoju na širenje proizvodnj­e, ponovno zanemaruju­ći lokalna stajališta. To je tužan obrazac energetske i resursne geopolitik­e koji traje već stoljeće ili više.

Resetiranj­e odnosa

Izbjegavan­je tog ishoda nalagat će brz napredak prema novoj “velikoj pogodbi” između upravitelj­a rudnika i lokalnih dionika. U tu svrhu hitno se mora pokrenuti ambiciozan program usmjeren na resetiranj­e odnosa između dviju strana, koji obuhvaća sve zemlje bogate mineralima, usklađene sa Zapadom. Rudarske tvrtke, uz potporu zapadnih vlada, moraju se pobrinuti da nove operacije donose veće lokalne gospodarsk­e koristi i da su osjetljivi­je na lokalne potrebe. Također moraju provesti vjerodosto­jnije i vidljivije kontrole rizika za okoliš i zdravlje koje rudnici mogu stvoriti. U zemljama u razvoju rudarske tvrtke moraju pokazati da imaju daleko bolje rezultate od kineskih tvrtki na tim područjima. Zapadni rudari već su uključeni u brojne ekološke i društvene inicijativ­e dobre prakse, ali ih treba pojačati kao strateški prioritet.

U zamjenu za te napore, lokalni regulatori moraju pojednosta­vniti i ubrzati procese izdavanja dozvola, a lokalne zajednice i aktivisti moraju prihvatiti potrebu za potporom dobro osmišljeni­m projektima. Neki bi mogli tvrditi da je to bolno rješenje za problem koji se tek treba pojaviti. Ali opasnosti koje predstavlj­a ovisnost o Kini zbog zaliha kritičnih minerala sada su previše očite. Pokretanje bržeg razvoja rudnika bliže svojoj zemlji najbolji je put napretka i nalagat će neke radikalne nove pristupe. ❖

Svjetski lider

Kao što je Rusija glavni izvor fosilnih goriva, Kina dominira preradom kritičnih minerala, rafinira oko 60-70% litija, nikla i kobalta

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia