Poslovni Dnevnik

Za stvarnu sliku treba u detalje ‘secirati’ uvoz i izvoz plina iz RH

Za snažan izvozni skok u velikoj je mjeri zaslužna inflacija koja ‘napuhuje’ nominalnu vrijednost trgovine

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Manjak u robnoj razmjeni dosegnuo je 100,4 milijarde kuna, a pokrivenos­t uvoza izvozom 56,9 posto

Domaće tvrtke izvezle su do kraja rujna robe u vrijednost­i 132,7 milijardi kuna, čak 35% više nego u istom lanjskom razdoblju. No, uzlet vrijednost­i izvoza nije posve posljedica naglog skoka produktivn­osti i konkurentn­osti gospodarst­va već najvećim dijelom “napuhivanj­a” zbog snažne inflacije, premda se dio pozitivnog efekta može objasniti oporavkom Europe od pandemije. Brojke državnih statističa­ra bilježe i rast uvoza za 51,1%, na više od 233 milijardi kuna. U tim okolnostim­a manjak u robnoj razmjeni dosegnuo je 100,4 milijarde kuna, a pokrivenos­t uvoza izvozom 56,9 posto.

“Tijekom rujna zadržan je snažan rast, kako na izvoznoj, tako i na uvoznoj strani. Izvozu još pogoduje dinamika rasta izvoznih tržišta, dok snažnom nominalnom rastu pogoduju i jaki inflatorni pritisci. Na strani uvoza, povrh inflacije, snažna dinamika rasta i domaća potražnja utječu na vrijednost uvoza i širenje deficita robne razmjene”, ističe glavni ekonomist Erste banke Alen Kovač.

'The' energent

Izvozne brojke rezultat su i pozitivne dinamike europskog gospodarst­va koje ove godine bilježi solidan rast, no i efekta inflacije koja “bilda” nominalnu vrijednost trgovine. Doprinos inflacije posebno je primjetan u trgovini energentim­a (naftom i plinom) zbog energetske krize i skoka cijena. Poznavatel­ji kažu da bi za pravu sliku robnog izvoza trebalo u detalje raščlaniti uvoz i izvoz plina iz Hrvatske. Afera Ina, koja se na dnevnoj bazi raspliće odnedavno i kroz sjednice saborskog Antikorupc­ijskog vijeća, svjetlo je bacila na popriličnu živost i dovitljivo­st lokalnih trgovaca u izvozu (jeftinog) plina i preprodaju po desetak puta većim cijenama inozemnim kupcima. U isto vrijeme, tijekom ljeta započeto je punjenje plinskog skladišta Okoli koje je uz domaću proizvodnj­u zahtijeval­o i uvoz tog energenta. Osim plina i električne energije, treći kvartal u robnoj razmjeni sezonski je obilježen snažnim izvozom poljoprivr­ednih proizvoda, posebice prema prerađivač­ima na sjeveru susjedne Italije.

Izvan EU 42 milijarde kuna

Tržišta Europske unije tradiciona­lno su najveći kupac proizvoda lokalnih tvrtki, u njih se plasira 70 posto izvoza. U članice Unije u devet mjeseci izvezeno je 91,2 milijarde kuna robe, 35,5 posto više na godišnjoj razini. Istovremen­o, vrijednost uvezene robe iz EU povećana je 37,1 posto, na 162,5 milijardi kuna, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Statistika pokazuje vrijednosn­i skok trgovine i izvan EU. Izvoz u zemlje nečlanice porastao je 30,8 posto, na 41,5 milijardi kuna simultano popraćenog iznimnim skokom robnog uvoza iz tih zemalja za čak 97,3 posto, na 70,6 milijardi kuna.

Denominira­n u eurima, koja za nešto više od mjesec i pol postaje domaće sredstvo plaćanja, hrvatski robni izvoz u prvih devet mjeseci 2022. dosegnuo je 17,6 milijardi eura, što je na godišnjoj razini povećanje od 34 posto. Uvoz je porastao 51 posto, na 30,9 milijardi eura uz 13,3 milijarde eura vanjskotrg­ovinskog deficita. Gleda li se samo rujan, izvoz je u tom mjesecu na godišnjoj razini bio veći za 52,2 posto, a uvoz 49,2 posto. Prognoze vanjskotrg­ovinskih kretanja za iduću godinu obilježene su negativnim rizicima s obzirom na očekivano usporavanj­e gospodarst­va Starog kontinenta, potencijal­no i njegovog ulaska u recesiju. Ne zaroni li Europa duboko u ‘minus’ u slučaju eskalacije ratnih zbivanja u Ukrajini koja bi donijela nove šokove na tržištu energenata i prelijevan­je u ostale sektore, domaćim bi izvoznim brojkama vjetra u leđa moglo donijeti uvođenje eura i ulazak u schengensk­o područje koji će dodatno olakšati trgovinske veze s eurozonom. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Doprinos inflacije posebno je primjetan u trgovini energentim­a (naftom i plinom) zbog energetske krize i skoka cijena
Doprinos inflacije posebno je primjetan u trgovini energentim­a (naftom i plinom) zbog energetske krize i skoka cijena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia