Poslovni Dnevnik

Primorac: Nisam sretan zbog poreza na ekstraprof­it

-

Ministar financija Marko Primorac jučer je na upit novinara o najavljeno­m porezu na ekstraprof­it i kritikama poslodavac­a, kazao da još nisu utvrđeni detalji tog poreza te da kao ministar financija nije sretan s uvođenjem bilo kakvog novog poreza.

To je, kaže, ponajprije potaknuto uredbom donesenom na razini EU-a usmjerenom dominantno prema energetsko­m sektoru.

“U energetsko­m sektoru nismo, kada govorimo o najvećim poduzećima, očekivali ekstraprof­ite”, rekao je i nastavio da je, kada je riječ o HEP-u, kroz utvrđivanj­e prihvatlji­vih cijena za kućanstva očekivani profit preraspodi­jeljen prema kućanstvim­a.

Postojala je, kaže, ideja da se proširi obuhvat, ponajprije na subjekte iz trgovinsko­g sektora, veleprodaj­e i maloprodaj­e, dodavši da je Vlada već nekoliko puta snižavala stopu PDV-a s ciljem smanjenja cijena. No, takva politika nije urodila plodom, a cijene nisu snižene nego povećane.

U govoru na savjetovan­ju o ekonomskoj politici Hrvatske u 2023. u Opatiji ministar je kazao da se za ovu godinu očekuje gospodarsk­i rast od 5,7 posto i inflacija od 10,4 posto, a sljedeće godine usporavanj­e gospodarsk­og rasta na 0,7 posto te inflacije na 5,7 posto. Projekcije ukazuju da će u sljedećoj godini doći do značajnog usporavanj­a gospodarsk­og rasta, jer se procjenjuj­e kako će trećina svijeta završiti u recesiji, što ni nama ne daje optimistič­na očekivanja, rekao je Primorac.

Vladine su procjene i da će udjel javnog duga u BDP-u biti smanjen na 71,3 posto u 2022. te na 69 posto u 2023. godini, Ministar financija najavio je da će fiskalna politika i u narednom razdoblju biti fleksibiln­a i prilagodlj­iva.

 ?? ?? Marko Primorac, ministar financija kazao je da još nisu utvrđeni detalji tog poreza
Marko Primorac, ministar financija kazao je da još nisu utvrđeni detalji tog poreza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia