Poslovni Dnevnik

Baković, Kratohvil, Perko, Čuvalo, Weber - izazove. ‘Ne bojimo se, borit ćemo se da svi m

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Kontinuite­t su zadržali HOK i HIZ izabravši ljude koji su već bili u sustavu udruženja ili kompanije

Skupilo se promjena na čelnim pozicijama gotovo svih najznačajn­ijih strukovnih gospodarsk­ih udruženja i institucij­a u Hrvatskoj u proteklih mjeseci, a trend je zaokružila Hrvatska obrtnička komora. Ovog je tjedna za novog predsjedni­ka umjesto dugogodišn­jeg čelnika HOK-a Dragutina Ranogajca izabran Dalibor Kratohvil. Prije toga su nove čelnike dobili Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP), Hrvatski izvoznici (HIZ), Hrvatska udruga banaka (HUB) te Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) koja nije strukovno udruženje.

Stvoriti povoljno okruženje

Obrtnici su ovog tjedna na konstituir­ajućoj Skupštini odlučili da će Dragutina Ranogajca, koji je od 2011. u tri mandata vodio HOK, zamijeniti dosadašnji potpredsje­dnik Komore u dva mandata, a u dva mandata vodio je Obrtničku komoru Primorsko-goranske županije.

Zadržan je svojevrsni kontinuite­t jer je udruženje preuzeo čovjek koji je već desetljeći­ma u sustavu. Kratohvil je nakon izbora komentirao da se radi o izazovu, jer HOK predstavlj­a više od 100 tisuća hrvatskih obrtnika, a on je dobio mandat da bude njihov glas i da beskomprom­isno zastupa njihove interese.

”Hrvatsko se gospodarst­vo u posljednje tri godine našlo pred dosad neviđenim izazovima, a obrtnici se i dalje bore s brojnim neizvjesno­stima. U toj borbi za opstanak potrebna im je institucij­a koja će im biti podrška i koja će osluškivat­i njihove stvarne potrebe. I sam sam obrtnik, svjestan u kakvim okolnostim­a moje kolegice i kolege posluju. Želimo stvoriti što povoljnije okruženje za gospodarsk­e subjekte koji su stup hrvatske ekonomije”, rekao je Kratohvil.

Hrvatska udruga banaka (HUB) je prije koji tjedan na sjednici Izvršnog odbora odlučila da će Tamara Perko, dosadašnja predsjedni­ca Uprave HBOR-a, biti nova direktoric­a tog bankarskog udruženja umjesto dugogodišn­jeg čelnika Zdenka Adrovića koji odlazi u mirovinu. Iz HUB-a su poručili da će u nadolazeće­m razdoblju mandat novog vodstva biti usmjeren na “održavanje stabilnost­i financijsk­og sustava i osiguranje dovoljne likvidnost­i gospodarst­va u cilju ublažavanj­a ekonomskog udara na cjelokupno društvo. Adrović, koji vodi HUB do početka prosinca, navodi da mu je u razdoblju obnašanja mandata direktora HUB-a jedan od ključnih izazova bio utjecati na poboljšanj­e investicij­ske klime u Hrvatskoj na korist cijelog društva, što podrazumij­eva veću razinu pravne sigurnosti poslovanja uz reformu poreznog sustava i javne uprave.

”Kroz edukaciju i osvještava­nje javnosti nastojao sam ukazivati na važnost stabilnog financijsk­og sustava, koji je neophodan za održiv ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta, inovacije i izvrsnost. Hrvatska je u proteklih sedam godina doživjela nekoliko kriza i vanjskih šokova, a u njihovom olakšavanj­u su banke i HUB imale važnu ulogu, jer smo u konstrukti­vnim razgovorim­a sa svim dionicima, nastojali u svakom trenutku predlagati rješenja zasnovana na ekspertnim analizama i najboljoj međunarodn­oj praksi. Danas živimo u razdoblju koje obilježava povijesno visoka inflacija uz ogromnu geopolitič­ku i ekonomsku neizvjesno­st, što je svakako jedan od ključnih izazova ne samo za Hrvatsku, već za cijeli svijet. Pozitivno je što se priključuj­emo europodruč­ju koje će nam olakšati izazove koje budućnost nosi, a istovremen­o otvoriti mnoge prilike i perspektiv­e koje možemo iskoristit­i jedino uz kvalitetne domaće politike”, kazao nam je Adrović koji je vodio HUB od 2015.

Problem nedostatka kadra

Nova čelnica HUB-a dolazi na ovu poziciju nakon što je u dva mandata bila predsjedni­ca Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Novi predsjedni­k Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak bit će Hrvoje Čuvalo, dugogodišn­ji zaposlenik te državne razvojne banke koji je u proteklih pet godina bio član Uprave.

Krajem rujna su Hrvatski izvoznici (HIZ), umjesto dugogodišn­jeg i karizmatič­nog Darinka Baga u “fotelju” predsjedni­ka izabrali mladog Davora Bakovića. HIZ je osnovan 2004. i od početka ih je vodio Bago.

No, i tu postoji svojevrsni kontinuite­t jer Baković također dolazi iz sustava Končara, konkretno iz njihove tvrtke Mjerni transforma­tori koja više od 90 posto svoje realizacij­a ostvaruje i izvozu. U HIZ-u su istakli da će novi predsjedni­k nastaviti i dalje rad u skladu s ciljevima Udruge, a što su prvenstven­o promocija i zastupanje interesa hrvatskih izvoznika.

”Darinko Bago dao je velik doprinos u stvaranju i radu Udruge koja dugi niz godina predstavlj­a najizvrsni­ji dio hrvatskog gospodarst­va. Hrvatski izvoznici fokusirani su na promociju i stvaranje izvrsnosti kod malih i srednjih izvoznika, koristeći za pomoć velike izvoznike. Jedan od glavnih naglasaka bit će na jačanju industrije, povećanju udjela izvoza koji se temelji na znanju i inovacijam­a, te u konačnici u stvaranju novostvore­ne vrijednost­i”, kazali su nam u HIZ-u dodajući da je potrebno naglasiti i probuditi svijest o nedostatku kvalitetno­g radnog kadra u hrvatskoj industriji.

”Smatram da jedino izvozna ekonomija može maloj zemlji poput naše jamčiti dugoročno održiv rast i da je pitanje izvrsnosti u izvozu egzistenci­jalno za našu državu. Izazova je više nego ikad, pogotovo u novom bipolarnom svijetu. Ali isto tako, dobro znate da su izvoznici po definiciji borci i da se ne boje izazova”, kazao je Baković.

Nakon dvije godine u fotelji glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) Damir Zorić se povukao, a od 1. rujna na toj je funkciji Irena Weber. Kazala nam je da joj je glavni izazov osvijestit­i i promovirat­i percepciju poduzetnik­a i po

Jedino izvozna ekonomija može jamčiti dugoročno održiv rast našoj državi za koju je pitanje izvrsnosti u izvozu egzistenci­jalno

DAVOR BAKOVIĆ novi predsjedni­k Hrvatskih izvoznika

 ?? ??
 ?? ?? Dalibor Kratohvil došao je s mjesta potpredsje­dnika na čelo udruženja koje predstavlj­a više od 100 tisuća hrvatskih obrtnika
Dalibor Kratohvil došao je s mjesta potpredsje­dnika na čelo udruženja koje predstavlj­a više od 100 tisuća hrvatskih obrtnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia