Poslovni Dnevnik

Crnogorska plovidba mora vratiti 15 milijuna eura u državni proračun

Agencija za zaštitu konkurenci­je utvrdila da je država istodobno dala pomoć i platila rate kredita

-

Predstavni­ci CG plovidbe objašnjava­li su kako bi neplaćanje­m rata bila ugrožena ne samo kompanija nego i država

Crnogorska plovidba dužna je vratiti u državni budžet neusklađen­u državnu pomoć koju je dobila od 2018. do 2021. godine od Vlade. Riječ je o novcu koji je država dala kineskoj Eksim banci za otplatu rata za kredit za kupnju dva broda (21. maj i Kotor). Povrat novca naložila je državnom brodaru Agencija za zaštitu konkurenci­je (AZK) nakon završenog ispitnog postupka koji je pokrenula u prosincu 2020. godine. U rješenju nije preciziran­o o kolikom iznosu je riječ, već to treba utvrditi Ministarst­vo kapitalnih investicij­a (MKI), izvijestio je portal me.eKapija.com.

“Crnogorska plovidba dužna je vratiti neusklađen­u državnu pomoć na koju se obračunava kamata za period od dodjele pomoći do dana donošenja ovog rješenja o vraćanju i plaća zatezna kamata sukladno zakonu”, piše u rješenju koje je potpisao Dragan Damjanović, predsjedni­k savjeta Agencije.

U rješenju je navedeno da je u 2018. godini plaćeno 4,9 milijuna eura Eksim banci, a godinu kasnije 4,8 milijuna eura. Prema dostupnim podacima, u 2020. godini plaćeno je oko 4,5 milijuna eura, kao i u 2021. To je ukupno oko 14,5 milijuna eura, koje Crnogorska plovidba treba vratiti državi. S kamatama taj iznos je oko 15 milijuna eura. Od 2018. do 2020. godine rate su plaćane nakon dopisa i zahtjeva CG plovidbe i tadašnjeg Ministarst­va prometa i pomorstva, dok su 2021. godine Kinezi skinuli sredstva u iznosu od 4,5 milijuna eura s garancije. Ove je godine, prema pisanjima medija, CG plovidba u siječnju i srpnju platila dvije rate Eksim banci.

Vlada je 2010. godine izdala garancije CG plovidbi za kupnju dva broda u iznosu kredita od oko 47,4 milijuna USD. Te garancije, objašnjava se u rješenju Agencije, predstavlj­aju državnu pomoć i date su bez plana reorganiza­cije, odnosno nisu usklađene. Svaka rata koja je isplaćena iz budžeta predstavlj­a državnu pomoć. Na raspravama, predstavni­ci CG plovidbe su na pitanje koji je pravni temelj za prenos 4,9 i 4,8 milijuna eura u 2018. i 2019. godini, govorili, piše u rješenju Agencije, da je u pitanju državna kompanija za koju je izdana državna garancija, te da bi neplaćanje­m bila ugrožena ne samo kompanija nego i država.

Na čelu Ministarst­va pomorstva od 2018. do kraja 2020. godine bio je Osman Nurković, garancije izdala je CG plovidbi Vlada

2010. za kupnju dva broda

dok je na čelu MKI od tada do travnja ove godine bio Mladen Bojanić. Agencija je utvrdila da je državna pomoć dodijeljen­a u trenutku kada je izdana državna garancija, odnosno kada su od države plaćane dospjele, a neizmirene obaveze CG plovidbe prema kineskoj Eksim banci.

Prošle je godine u siječnju bilo problema s isplatom rata za kredite Crnogorske i Barske plovidbe, kada je prijetio pad garancija od oko 55 milijuna eura, jer država nije imala zakonsku mogućnost platiti rate umjesto državnih poduzeća. Na posljetku Kinezi su povukli dio garancije u iznosu rata, a nakon toga je pokrenuta procedura za povrat novca od brodara. U 2018., 2019. i 2020., Ministarst­vo financija isplaćival­o je novac nakon dopisa Ministarst­va prometa i pomorstva i CG plovidbe. Agencija za zaštitu konkurenci­je već je ranije donijela rješenja da je državna pomoć Montenegro Airlinesu i Barskoj plovidbi u ukupnom iznosu od 14 milijuna eura također neusklađen­a i da je trebaju vratiti u državni proračun. ❖

MA i Barska plovidba - 14 mil. eura

Agencija je donijela rješenja da se državna pomoć Montenegro Airlinesu i Barskoj plovidbi u iznosu od 14 milijuna eura također mora vratiti

milijuna dolara

 ?? ?? Crnogorska plovidba ove je godine, prema pisanjima medija, u siječnju i srpnju platila dvije rate Eksim banci
Crnogorska plovidba ove je godine, prema pisanjima medija, u siječnju i srpnju platila dvije rate Eksim banci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia