Poslovni Dnevnik

Ina kreće s pripremama za proizvodnj­u zelenog vodika

Još u tišini Kompanija uputila zahtjev za potrebu ocjene utjecaja na okoliš U samom elaboratu ne navodi se vrijednost projekta, no iz Ine doznajemo kako je riječ o nekoliko stotina milijuna kuna

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Uprava Ine još nastoji razbiti nevjericu koja u dijelu javnosti ne jenjava oko njezine riječke rafinerije i radova zbog kojih je proizvodnj­a u njoj obustavlje­na na više od pet mjeseci, koji su, kako vole reći, važni zbog najvrjedni­jeg industrijs­kog projekta koji se trenutno odvija u Hrvatskoj - obnove i nadogradnj­e rafinerijs­kih kapaciteta vrijednost­i većoj od četiri milijarde kuna. Ne bude li neplaniran­ih događanja, ti bi radovi trebali završiti u prvom kvartalu 2024. No, s tim radovi na području Rafinerije neće i stati.

Zasad još u tišini, Ina počinje s proceduram­a za realizacij­u novog vrijednog projekta gradnjom postrojenj­a za proizvodnj­u zelenog vodika s dvije fotonapons­ke elektrane. Sve na lokaciji Rafinerije u Kostreni. Ovaj put, naravno kada se za to ispune svi nužni administra­tivni i ostali preduvjeti, sama Rafinerija ne treba stati s radom, jer riječ je o projektima gradnje posve novih kapaciteta, pored rafinerije, te ulasku u posve drugu nišu.

Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja nacionalna naftna kompanija uputila je zahtjev za potrebu ocjene utjecaja na okoliš ovog projekta, o čemu se u narednim tjednima lokalna zajednica i svi zainteresi­rani mogu očitovati.

U samom elaboratu među brojnim detaljima ovog projekta ne navodi se i njegova vrijednost. No,iz Ine doznajemo kako je riječ “okvirno” o nekoliko stotina milijuna kuna. Ovo okvirno je zbog toga što će to ovisiti o njegovom konačnom opsegu, kao i cijenama koje će biti u trenutku kada će se definirati i konačna financijsk­a konstrukci­ja projekta. U prijedlogu koji je stavljen u proceduru, projekt predviđa izgradnju 10 MW elektroliz­atora za proizvodnj­u obnovljivo­g, zelenog vodika, i to oko 4,5 tona na dan, odnosno 1500 godišnje, a bit će namijenjen prometnom sektoru Hrvatske i za vlastitu potrošnju u Ininoj rafineriji.

Postrojenj­e za proizvodnj­u vodika imat će pogonsku halu elektroliz­atora, zgradu transforma­tora, kompresorn­icu vodika, čeličnu konstrukci­ju i manipulati­vnu platformu, te među ostalim skladišni prostor, kontejnere za operatera i ukrcajno mjesto za kontejnere.

Vodik će se prema projektu skladištit­i u ISO kontejneri­ma na ukupno 2000 četvornih metara površine, a osim postrojenj­a za proizvodnj­u vodika predviđena je i izgradnja cjevovoda u duljini od 1800 metara, koji bi se spojio s cjevovodom postojećeg postrojenj­a za proizvodnj­u vodika u rafineriji.

U planu je i gradnja dvije solarne elektrane za potrebe rada elektroliz­atora, obuhvata 0,97 ha i 0,75 ha, te instaliran­e snage 8, odnosno 4,8 MWp.

Uriječkoj rafineriji već se proizvodi vodik, iz prirodnog plina za potrebe proizvodnj­e naftnih derivata, koji se, s obzirom na način proizvodnj­e, smatra “sivim” vodikom. No, zeleni ili čisti, kako ga nazivaju, dakle, vodik proizveden elektroliz­om vode korištenje­m 100 posto obnovljivi­h izvora energije i koji je bez popratnih štetnih emisija, postao je izazov i prilika, posebno u uvjetima ubrzane tranzicije na obnovljivc­e kojoj je EU posvećena još i više s energetsko­m krizom i odmicanju od ruskih energenata, sada izazov i prilika. Ina upravo i računa na to da će ovaj njezin projekt biti sufinancir­an iz sredstava NPOO-a. No, sam projekt počeo se osmišljava­ti i prije izrade NPOO-a, kako se čuje u Ini, na osmišljava­nju i razradi ideje radi se još od 2018.

Dekarboniz­acija rafinerije

”Ina neprestano prati nove tehnologij­e i razvija projekte s ciljem transforma­cije poslovanja, održivosti, smanjenjem emisija CO2 i povećanjem energetske učinkovito­sti. U tom kontekstu na lokaciji Rafinerije nafte Rijeka kompanija razmatra izgradnju 10 MW elektroliz­atora za proizvodnj­u obnovljivo­g vodika koji uključuje i solarnu elektranu. Takav “zeleni” vodik primarno bi se upotreblja­vao na dva načina. Za potrebe dekarboniz­acije rafinerije, jer sada rafinerija u proizvodnj­i upotreblja­va velika količine vodika iz fosilnih goriva, te za potrebe transportn­og sektora, primjerice autobusa na vodik, čime bi Ina postala prvi proizvođač “zelenog” vodika na komercijal­noj razini u Republici Hrvatskoj”, poručuju iz Ine.

Značaj projekta koji planira proizvodnj­u vidljiv je i u kontekstu Doline vodika Sjeverni Jadran, projekta koji uključuje

Hrvatsku, Italiju i Sloveniju, koji, kako ga je predstavio premijer Andrej Plenković ovih dana na summitu Ujedinjeni­h naroda o klimatskim promjenama u Šarm El Šeiku, predviđa sudjelovan­je 34 subjekta, od kojih šest hrvatskih, a godišnja proizvodnj­a vodika predviđena je na razini

do pet tisuća tona. No, do početka realizacij­e Ininog projekta još je puno posla.

Zahtjevna procedura

Nakon procjene utjecaja na okoliš, projekt mora dobiti i odobrenje kompanije, ishoditi potrebne dozvole, utvrditi detaljan hodogram, odabrati izvođače i ugovoriti poslove gradnje... S realizacij­om, kažu u Ini, može se započeti i prije dovršetka projekta unapređenj­a Rafinerije nafte Rijeka, a za dovršetak projekta procjenjuj­u, bit će potrebno više od tri godine nakon ugovaranja radova. To će, dodaju u Ini, uvelike ovisiti o okolnostim­a na europskom i svjetskom tržištu, jer je riječ o usko specijaliz­iranoj i modernoj tehnologij­i čija je dostupnost ograničena. Krene li ovaj projekt kako se predviđa, on bi mogao ujedno i krčiti brojne probleme s kojima se susreću prvi “startupi” u proizvodnj­i zelenog vodika, jer unatoč predanosti vodikovoj ekonomiji, pa i usvajanju nacionalne strategije za vodik, još puno papirologi­je stvara probleme i ne prepoznaje ove projekte u praksi. ❖

 ?? ?? Gradnja postrojenj­a za proizvodnj­u zelenog vodika s dvije fotonapons­ke elektrane planira se na lokaciji Rafinerije, na području Općine Kostrena
Gradnja postrojenj­a za proizvodnj­u zelenog vodika s dvije fotonapons­ke elektrane planira se na lokaciji Rafinerije, na području Općine Kostrena
 ?? ?? Položaj lokacije zahvata
Položaj lokacije zahvata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia