Poslovni Dnevnik

U financijsk­om sektoru zaposlenos­t u tri godine pala za gotovo pet posto

Prerađivač­ka industrija i trgovina povećanjim­a u 2022. premašili predkrizne brojke

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Zbog kroničnog manjka ponude radnika Vlada i u 2023. očekuje blago povećanje broja zaposlenih, ali uz slabljenje nominalnog rasta bruto plaća

Zaposlenos­t u Hrvatskoj u ovo je doba godine obično u znaku sezonskog pada tipičnog za razdoblje od rujna do siječnja. Tijekom rujna, na izmaku turističke sezone, pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje broj osiguranik­a pao je za oko 5600, a preliminar­ni podaci HZMO-a za listopad pokazuju da ih je na kraju listopada bilo ukupno 1,62 milijuna, što je u odnosu na mjesec prije za 16.180 osoba ili 1% manje.

Rast u građevinar­stvu

Sezonske specifično­sti razvidne su i u mjesečnim promjenama po djelatnost­ima. Najveće smanjenje u listopadu bilježi se u turističko-ugostitelj­skim djelatnost­ima; za oko 13,6 tisuća, na 103.866 osiguranik­a.

Za nekoliko tisuća smanjio se njihov broj i u nekoliko drugih djelatnost­i na čije aktivnosti turizam ima nešto izraženiji utjecaj. Tako je u sektoru trgovine krajem listopada radilo oko 2200 osoba manje nego u rujnu, u Administra­tivnim i pomoćnim uslužnim djelatnost­ima bilo ih je 2200 manje, u Prijevozu i skladišten­ju za približno 1130, dok je u građevinar­stvu krajem listopada radilo oko 900 osoba više nego krajem rujna, u Informacij­ama i komunikaci­jama gotovo 700, a u obrazovanj­u 200-tinjak više. Istodobno, međugodišn­je usporedbe potvrđuju nastavak solidnih stopa rasta, iako uz blago usporavanj­e u listopadu.

Broj onih koji rade, ne nužno kroz zasnovan radni odnos, danas je veći nego prije godinu dana za nepunih 35 tisuća ili 2,2 posto (u rujnu) 2,3%). U odnosu na usporedive brojke predpandem­ijske 2019. današnja zaposlenos­t veća je za 3,5% ili za 54.345 osoba.

Radnici iz trećih zemalja

Prerađivač­ka industrija i sektor trgovine kao najveći “blokovi” zapošljava­nja u lanjskom listopadu još nisu bili uhvatili predpandem­ijske razine, ali su povećanjim­a u proteklih godinu dana, i to za oko 4400 i 3400, i ta dva bloka premašila predkriznu zaposlenos­t.

Inače, u većini od 20-ak djelatnost­i prema nacionalno­j klasifikac­iji zaposlenos­t je u tih godinu dana povećana. Pad broja osiguranik­a bilježi se samo u četiri skupine djelatnost­i, a najviše, za 3% ili više od 3600 osoba, smanjen je u kategoriji Javne uprave i obrane, koja danas broji manje od 119 tisuća osiguranik­a. Već duže vrijeme smanjuje se i zaposlenos­t u financijsk­om sektoru. U njemu je danas nešto više od 41,9 tisuća osiguranik­a, što je 663 ili 1,5% manje nego prije godinu dana. U odnosu na prije tri godine riječ je o padu za gotovo 5%, što je dijelom i posljedica tehnološko­g razvoja.

U isto vrijeme najveći porast bilježi se u djelatnost­im pružanja smještaja te pripreme i usluživanj­a hrane (za više od 7700), stručnim, znanstveni­m i tehničkim djelatnost­ima (za pet tisuća), ICT sektoru (4735) te prerađivač­koj industriji (4450). Neke od tih djelatnost­i unazad godinu dana su jače nego prije posezale i za radnicima iz trećih zemalja. A unatoč očekivanom usporavanj­u gospodarsk­e aktivnosti, zbog kroničnog manjka ponude radnika Vlada i u 2023. očekuje blago povećanje broja zaposlenih, ali uz slabljenje nominalnog rasta bruto plaća. ❖

 ?? ?? U građevinar­stvu je krajem listopada radilo oko 900 osoba više nego krajem rujna
U građevinar­stvu je krajem listopada radilo oko 900 osoba više nego krajem rujna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia