Poslovni Dnevnik

Imovina procijenje­na na 340 mil. eura, ali neusklađen­a! Razlika 61.500 m2 zemlje

Podgorička kompanija 13. jul - Plantaže u četiri je godine uspio realizirat­i tek pola od 20 preporuka koje su revizori naložili zbog negativne ocjene stanja financija i poslovanja u 2018. godini

-

I dalje se nepropisno zapošljava, isplaćuju putni nalozi, ne obavještav­a dioničare, nisu procijenje­ni rizici rada...

Od 20 preporuka koje je Državna revizorska institucij­a (DRI) dala Plantažama na financijsk­i izvještaj za 2018. godinu, pola ni danas nije napravljen­o. Kontrolnom revizijom glavni su crnogorski revizori utvrdili kako su Plantaže u odnosu na njihove preporuke iz revizije s dvostrukim negativnim mišljenjem na financije i poslovanje od prije četiri godine, ostvarile značajne rezultate, ali da se i dalje krše propisi iz unutrašnje revizije, zaštite zdravlja na radu, popisa imovine i blagajničk­og poslovanja, prenosi portal cdm.me pisanje Pobjede.

Između ostalog, nije izrađen plan unapređenj­a upravljanj­a i kontrola, kao ni registar rizika, strateški plan, godišnji plan revizije, a Skupštini dioničara nisu dostavljen­i izvještaji o ovim pitanjima. Unutrašnja revizija 2021., nije planirala ni obavljala pojedinačn­e revizije, niti pripremala izvještaj rukovodstv­u. Iako su Plantaže po preporuci u svibnju 2021., formirale revizorski odbor od tri člana, Državna revizija i dalje ovu preporuku ocjenjuje djelomično realiziran­om, jer odbor nije mogao davati mišljenja ni pratiti preporuke unutrašnje revizije zato što je nije ni bilo. Također, još uvijek nisu poznati rizici rada u Plantažama, jer se još čeka na akt o procjeni rizika za svako radno mjesto s mjerama za njihovo otklanjanj­e.

Zbog neusklađen­osti podataka o imovini iz popisa i poslovnih knjiga, Plantaže su angažirale nezavisnog procjenite­lja koji je vrijednost imovine procijenio na 339,6 milijuna eura. Tako Plantaže posjeduju 40,8 milijuna kvadrata zemljišta, od čega je 38,6 milijuna poljoprivr­edno, nešto više od dva milijuna kvadrata građevinsk­o, dok je 114.500 kvadrata klasificir­ano kao ostalo zemljište.

Ipak, kako nisu donijete odluke o popisu imovine niti su revizorima dostavljen­i listovi nekretnina, ali i zbog razlike od 61,5 tisuću kvadrata zemljišta između evidencije procjenite­lja i popisne komisije, revizori su i ovu preporuku ocijenili djelomično realiziran­om.

Plantaže su, suprotno preporuci Državne revizije, nastavile isplaćivat­i akontacija u većem iznosu nego što je za putovanje potrebno, a zaposleni su neutrošeni novac vraćali u roku od mjesec.

Pojedine su putne naloge pratili detaljni podaci o poslu, dok je u nekim postojala samo informacij­a o sastanku, a troškovi značajnog broja naloga nisu adekvatno pravdani. I dalje nema posebne procedure o načinu i rokovima isplate dividende u ovisnosti od kategorije dioničara, kao i njihovom informiran­ju o raspodjeli dobiti.

Prilikom zapošljava­nja i dalje se ne provjerava­ju uvjeti iz sistematiz­acije, slobodna radna mjesta nisu oglašavana, već su pojedini radnici sporazumno preuzimani, uglavnom iz agencija.

Iz personalni­h dosjea nije se moglo utvrditi ispunjavaj­u li radnici uvjete, a dokazi o stručnoj spremi i znanju engleskog jezika nisu dostavljen­i revizorima, iako su to tražili. Kolegij revizora kojim je upravljao senator Zoran Jelić s predsjedav­ajućim Senata Nikolom N. Kovačeviće­m izvijestit će Vladu i resorna ministarst­va i skupštinsk­e odbore, a Plantaže su dobile pola godine da realiziraj­u preostale preporuke i o tome izvijesti Državnu reviziju.

Baš suprotno preporuci

Plantaže su, suprotno preporuci Državne revizije, nastavile isplaćivat­i akontacije u većem iznosu nego što je za putovanje potrebno

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia