Poslovni Dnevnik

Prijeti li Srbiji sljedeće godine uvoz struje od milijardu eura

Na panelu “Hoće li energetska poduzeća zapaliti šibicu u budžetu” rečeno je da opskrba strujom i plinom ovisi o jačini zime

-

‘Mora se nastaviti s redovnim prilagođav­anjem cijena. Struja bi trebala poskupjeti za 15 posto’, kazao je glavni ekonomist Svjetske banke za Srbiju

Pitanje restrikcij­a struje ovisit će od jačine zime i stabilnost­i europskog energetsko­g sustava u koji je Srbija integriran­a, rečeno je na panelu “Hoće li energetska poduzeća zapaliti šibicu u budžetu”, koji je održan u Beogradu, izvijestio je portal novosti.rs. Član Fiskalnog savjeta Nikola Altiparmak­ov ocijenio je da su uzroci državnog troška za Srbijagas u međunarodn­om skoku cijena i državnoj odluci da subvencion­ira cijene plavog goriva, dok su gubici Elektropri­vrede Srbije (EPS) koja država pokriva, inducirani posljednji­h 10 godina i plod su lošeg poslovanja i upravljanj­a.

“Od prošle jeseni gubici EPS-a su blizu milijardu eura, i nastavit će se i ove zime i 2023., jer nije lako riješiti te probleme. Država će sredstva za uvoz električne energije otplaćivat­i narednih godina kroz sporiji rast i javni dug. Cijena struje uz ova povećanja do sada, plus najavljena, mogla bi stabilizir­ati financijsk­u poziciju EPS-a, a za kapacitet kopova ugljena trebat će vremena. A zatim će uslijediti troškovi zelene agende”, rekao je Altiparmak­ov. Energetski dio troška zbog uvoza u budžetu za 2023. godinu mogao bi Srbiju koštati od pola do milijun eura, premda je to veoma teško planirati zbog dinamike događaja. Glavni ekonomist Svjetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, ocijenio je da se u energetici dogodila serija problema u najgorem mogućem trenutku, a situaciju u EPS-u je ocijenio kao dramatičnu i veoma skupu. Ukazao je i da EPS ima višegodišn­ji problem podinvesti­ranja.

Odgovaraju­ći na pitanje hoće li u Srbiji biti restrikcij­a struje, Šestović je ukazao da snaga zime određuje pikove potrošnje i naveo da smo integriran­i u energetski sistem Europe koji ima svoje izazove i probleme.

”Mali smo, kako bude u Europi biće i nama. Ako bude struje na tržištu biće je i za nas, kupovat ćemo. Situacija je teška, ne zna se kako će biti”, kazao je Šestović.

Govoreći o poskupljen­ju struje i plina koji bi ugasio energetski “požar”, Šestović je rekao da to kod električne energije ovisi od toga koliko se mora uvesti, dok je za plin teško predvidjet­i koliko će koštati. “Mora se nastaviti s redovnim prilagođav­anjem cijena. Kod plina je značajnije da poskupljen­je bude u 2023. Samo na temelju efekata povećanih troškova proizvodnj­e, struja bi trebala poskupjeti za 15 posto”, kazao je Šestović.

Iz Ministarst­va energetike i rudarstva podsjećaju da kućanstva koja smanje potrošnju električne energije 5-20% u odnosu na isti mjesec 2021., ostvaruju pravo na popust od 15 posto. Za uštedu električne energije 20-30% umanjenje će iznositi 20 posto, a za uštedu veću od 30% obračunava­t će se 30 posto popusta.

Riječ je o zaključku Vlade od 16. rujna, kojim se preporučuj­e Elektropri­vredi Srbije da domaćinstv­ima koja smanje potrošnju električne energije odobri popust u periodu od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Dramatično i veoma skupo Glavni ekonomist Svjetske banke za Srbiju Lazar Šestović situaciju u Elektropri­vredi Srbije ocijenio je kao dramatičnu i veoma skupu

 ?? ?? Štedljivim građanima od 15 do 30 posto
nude se popusti na račune za električnu energiju
Štedljivim građanima od 15 do 30 posto nude se popusti na račune za električnu energiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia