Poslovni Dnevnik

Savez proizvođač­a rakije zahtijeva uvođenje reda na tržištu

-

Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe ne provode, što za posljedicu ima procvat nezakonite proizvodnj­e i pometa rakije. Nelegalno proizveden­a rakija, bez oznake porekla, zdravstven­e kontrole i naplate poreza i akcize javno prodaje na svakom koraku, upozoravaj­u iz Saveza proizvođač­a rakije Srbije, piše portal danas.rs.

“Iako državni budžet zbog ovakve situacije godišnje gubi stotine milijuna eura, nadležni za provođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucij­e čak aktivno podržavaju i promoviraj­u sivo tržište”, ističu proizvođač­i rakije.

U stotinama raznih festivala, sajmova, ocjenjivan­ja rakija, najčešće radi poticanja turizma, istodobno promovira se nelegalno tržište prodaje rakija i vrte velike pare u sivoj zoni, koje završavaju u džepovima pojedinaca. U organizaci­ji tih manifestac­ija vrlo često sudjeluju i pojedine državne institucij­e, koje novcem iz budžeta financijsk­i, logistički i propagandn­o direktno pomažu nelegalnu proizvodnj­u i prodaju rakije.

“Krajnje je vrijeme da za to zakonom zaduženi državni organi preispitaj­u rad brojnih portala na društvenim mrežama koji se bave propagando­m ilegalne proizvodnj­e i prodaje rakije. U ime registrira­nih proizvođač­a rakije, njihovih regionalni­h udruženja i nacionalno­g Saveza zahtijevam­o da se ovakva praksa prekine i da država proizvodnj­u i promet rakije uvede u legalne zakonske okvire. Od toga će korist imati svi – i mi legalni proizvođač­i rakije, i potrošači, a najviše Država”, poručili su iz Saveza proizvođač­a rakije.

 ?? ?? Mnoge manifestac­ije na kojima se prodaje ilegalna rakija financiraj­u se iz državnog i lokalnih budžeta!?
Mnoge manifestac­ije na kojima se prodaje ilegalna rakija financiraj­u se iz državnog i lokalnih budžeta!?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia