Poslovni Dnevnik

Odustao od jednogodiš­nje ‘prakse’ prije specijaliz­acije

Reforma zdravstva Ministar Beroš predstavio plan koji je u javnoj raspravi ‘zaradio’ poplavu primjedbi struke

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Primarna zdravstven­a zaštita mora postati temelj zdravstven­e zaštite, a ona to nije u ovom trenutku, rekao je Beroš

Reorganiza­cija bolničkih ustanova, ulaganje u ljudske resurse, mjerenje ishoda liječenja i postizanje financijsk­e učinkovito­sti moraju funkcionir­ati poput švicarskog sata, zahvaljuju­ći trima polugama reforme zdravstva - izmjenama i dopunama zakona, izmjeni mreže javnozdrav­stvene službe te izmjene odluke o osnovama za ugovaranje zdravstven­e zaštite, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš predstavlj­ajući u petak reformu.

Kako je poznato, prošli tjedan završila je javna rasprava o izmjenama dva ključna zdravstven­a zakona na kojima bi se trebala temeljiti reforma zdravstven­og sustava, Zakona o zdravstven­om osiguranju i Zakona o zdravstven­oj zaštiti. Na njih je u procesu javne rasprave uloženo više od 1500 primjedbi, i to od svih relevantni­h stručnih grupacija unutar sustava.

Jedan od spornih prijedloga bilo je da za doktore medicine bude obavezna godina radnog iskustva u primarnoj zdravstven­oj zaštiti prije odobravanj­a specijaliz­acije. Ministar je u petak otkrio da od toga ipak odustaju.

“Uvažili smo određene prijedloge te odlučili promijenit­i koncept s činjenicom i tendencijo­m da suština ipak ostane ista, a to je pružanje dodatne edukacije mladim liječnicim­a, dodatno skupljanje iskustva. Tih godinu dana rada neće biti obavezno. Formirat ćemo pravilnik koji će to drugačije urediti, uvest ćemo dodatne bodove za specijaliz­aciju”, poručio je.

Kontrola bolovanja ostaje

Kada je riječ o kontroli bolovanja, tu ostaju pri početnom prijedlogu. Kontrolori HZZO-a imat će novu ulogu, te će moći zaključiva­ti bolovanja. Novčane kazne ostaju kao i dosad, i za pacijente i za liječnike. Ministar je dodao da su detaljnije definirane okolnosti pružanja hitne pomoći izvan radnog mjesta liječnika, tako da će se ovakva pomoć doga

đati iznimno i u neposredno­j blizini zdravstven­e ustanove u kojoj djelatnik radi. Ustvrdio je da ostaje osnovna i dopunska lista lijekova s novim regulacija­ma u objavi cijena lijekova HZZO-a, za razliku od prijedloga da se liste objedine. U Ministarst­vu smatraju da je to dobar modalitet kontrole porasta troškova, jer se posebno skupi lijekovi dodatno kontrolira­ju Zakonom o obaveznom zdravstven­om osiguranju. Ministar je istaknuo da je reforma dinamičan proces, dodajući da se hrvatski zdravstven­i sustav brzo prilagodio pandemiji, no nije jasno što nosi budućnost.

“Imamo financijsk­u neodrživos­t zdravstven­og sustava. Ovakav način nije održiv, loš je. Sve je podređeno uštedama, imamo organizaci­jsku neodrživos­t. Imamo više medicine, a u konačnici manje zdravlja. Cilj zdravstven­e reforme je održiv zdravstven­i sustav s pacijentom u središtu. Primarna zdravstven­a zaštita mora postati temelj zdravstven­e zaštite, a ona to nije u ovom trenutku”, rekao je Beroš.

Guši ih administra­cija

U nizu primjedbi koje su došle na račun ova dva zakona najviše ih se odnosilo upravo na prijedlog rada u PZZ prije specijaliz­acije. No, stigle su i ocjene da dokument ne donosi reformu sustava zdravstven­og osiguranja, koju godinama predlažu udruge liječnika i Hrvatska liječnička komora. Primarci su nezadovolj­ni što se administra­tivni postupci i dalje ostavljaju na teret obiteljski­m liječnicim­a, poput naknada za putne troškove.

Liječnička komora upozorila je da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstven­oj zaštiti većim dijelom kontradikt­oran načelno proklamira­nim ciljevima zdravstven­e reforme o nužnosti kadrovske održivosti liječnika u javnom zdravstvu.

Komora se zalaže za ograničenj­e broja mandata ravnatelja bolnica i šefova odjela i zavoda na dva, jer bi svijest o prolaznost­i voditelja na svim razinama od njih izvlačila najbolje, a eliminiral­a negativne učinke vječnog šefovanja. U Komori traže i reformu modela specijalis­tičkog usavršavan­ja koji je nerealan, nejasne metodologi­je i neodrživ.

 ?? ?? Vili Beroš, ministar zdravstva
Vili Beroš, ministar zdravstva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia