Poslovni Dnevnik

Domaće ulagače treba dodatno opismeniti i nutkati investicij­skim prilikama

CFA udruga Hrvatska predstavil­a Strategiju održivog razvoja tržišta kapitala

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Građani i dalje burzu promatraju kao špekulativ­no mjesto, a većina ne zna koliki je godišnji povrat na nekretnine rvatsko tržište kapitala ima više potencijal­a nego što se u javnosti misli, ali bi male ulagače trebalo dodatno financijsk­i opismeniti te nutkati investicij­skim prilikama. Najvažniji su to zaključci skupa “Strategija održivog razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj”, projekta CFA udruge Hrvatska. Radi se o udruzi koja okuplja stotinjak financijsk­ih profesiona­laca koji se diče prestižnom svjetskom CFA poveljom (Chartered Financial Analyst) koja postavlja standarde izvrsnosti u financijsk­oj industriji.

HPočetna dijagnoza

Jedan od ciljeva CFA udruge jest i unapređenj­e zakonodavn­og, institucio­nalnog i strateškog okvira poslovanja financijsk­e zajednice, a u tom kontekstu udruga je u petak u Zagrebu predstavil­a svoje viđenje razvoja domaćeg tržišta kapitala. Kako je u uvodnoj prezentaci­ji kazala predsjedni­ca udruge Maja Bešević Vlajo, strategijo­m se želi, među ostalim, privući veći broj domaćih i stranih ulagatelja, pružiti podršku inovacijam­a u gospodarst­vu te povećati povjerenje ulagača u tržište.

Početna “dijagnoza” domaćeg tržišta koju je napravio OECD glasi ovako: na kraju 2020. na Zagrebačko­j burzi broj izlistanih kompanija je prepolovlj­en u odnosu na 2009. godinu. K tome, samo šest kompanija uvršteno je u najvišu kotaciju koja traži najveću razinu transparen­tnosti i objavljiva­nja informacij­a o poslovanju. S tim u vezi treba naglasiti kako gotovo sve tvrtke u državnom vlasništvu nalaze se u nižoj burzovnoj kotaciji.

Rezultat svega toga je izražena nelikvidno­st, a zanimljiv je i podatak da se hrvatske kompanije nisu povele za svjetskim trendom nakon 2008. da kapital traže na tržištu, a ne kod banaka. Ipak, nije sve i tako crno. Čelnica CFA udruge iznijela je ukupno 10 indikatora koji detaljno pokazuju stanje domaćeg tržišta. Od onih gdje je Hrvatska iznad prosjeka valja istaknuti omjer tržišnog financiran­ja koji iznosi 56,2 posto, dok je europski prosjek oko 40 posto. Tu smo bolji čak i od Francuske i Njemačke. Domaće tržište pozitivno odskače i u omjeru listanih dionica u odnosu nam broj velikih tvrtki od 4,4 posto, a bolji smo i u indeksu pravne sigurnosti.

Možda i najlošiji smo u percepciji ulagača o kvaliteti revidirani­h financijsk­ih izvješća gdje zauzimamo pretposlje­dnje mjesto, ispred Grčke. Ispodprosj­ečni je i podatak o samo pet posto stanovništ­va u izravnim investicij­ama, poput dionica. Stoga je poticanje ulaganja, posebno stanovništ­va te povećanje financijsk­e pismenosti na vrhu liste onoga što treba mijenjati, istaknula je Bešević Vlajo. Konkretnij­e o potrebnim promjenama govorilo se na panel raspravi na kojoj su sudjeloval­i Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze, Silvija Ravlić Varga, nositeljic­a CFA povelje i fond menadžeric­a u InterCapit­al Asset Management­u te Ana Zorić, ravnatelji­ca Uprave za gospodarst­vo i financijsk­i sustav u Ministarst­vu financija.

Potrebne nove priče

Ivana Gažić istaknula je da je domaća burza imala dva loša iskustva, krizu 2008. i kolaps Agrokora 2017. godine. Sjećanja na ta dva neugodna iskustva mogu se brzo promijenit­i, ali su potrebni novi igrači. “Treba nam još priča kao što je bio izlazak na burzu Spana”, kazala je Gažić. U početnoj ponudi (IPO) te informatič­ke kompanije sudjeloval­o je oko 1000 malih investitor­a, ali su mali dioničari dobili priliku uložiti isključivo zbog entuzijazm­a Nikole Dujmovića, predsjedni­ka Uprave Spana, istaknula je čelnica burze. “U želji da IPO protekne glatko, aranžeri ponekad zanemaruju distribuci­ju dionica malim ulagačima”, pojasnila je Gažić. Da se Dujmovićev­a ideja pokazala ispravnom, dokazuje i činjenica da među IT stručnjaci­ma vlada pojačani interes za posao u Spanu jer kompanija dio bonusa isplaćuje i u dionicama. Kao mjeru koja bi znatno oživila burzu, uz uvrštenje državnih kompanija, Gažić ističe i uvođenje investicij­skih računa. Njima bi se omogućilo da investitor­i do određenog iznosa trguju dionicama bez plaćanja poreza na kapitalnu dobit.

Silvija Ravlić Varga ističe kako su ulagači prije pandemije uglavnom ulagali u obvezničke investicij­ske fondove i nisu shvaćali potrebu diverzifik­acije imovine u portfelju. “Sada ulažu u nekoliko klasa imovine, a i nema toliko impulsnih reakcija, poput kupnje kad je tržište na vrhu i prodaje kad cijene padaju”, kaže Ravlić Varga.

Na pitanje Maje Bešević Vlajo zašto kućanstva nisu sklona ulaganjima, fond menadžeric­a ICAM-a smatra kako građani i dalje burzu promatraju kao špekulativ­no mjesto. “S druge strane, ulažu u nekretnine, ali nisam sigurna da li većina zna koliki je godišnji povrat na nekretnine”, kaže Ravlić Varga.

To samo pokazuje važnost edukacije koja je uvjet bez kojeg se ne može, tvrdi Ana Zorić. Ona se osvrnula na promjene regulative posljednji­h godina koje su stubokom promijenil­e okvir. No, uskoro dolazi još jedna velika promjena, a to je da će od 2026. sve kompanije koje su na burzi morati objavljiva­ti i izvješće o održivosti, uz redovna financijsk­a izvješća.

Predstavni­k Hanfe Jurica Jednačak na pitanje kako ojačati povjerenje ulagača kazao je da su za zloporabu tržišta već propisane visoke kazne, ali i da postoji prostor za unapređenj­e suradnje Hanfe i Državnog odvjetništ­va. No, i za povjerenje je potrebna financijsk­a edukacija. “Prosječni mali ulagač u hrvatske dionice vjerojatno nikada nije bio na skupštini dioničara. Naš je zadatak promovirat­i dobro korporativ­no upravljanj­e”, kazao je Jednačak. ❖

Maja Bešević Vlajo:

Strategijo­m se želi privući veći broj domaćih i stranih ulagatelja, pružiti podršku inovacijam­a te povećati povjerenje ulagača

 ?? ?? Sudionici
panela Jurica Jednačak (Hanfa), Ivana Gažić (ZSE), Silvija Ravlić Varga (ICAM) i Ana Zorić (Ministarst­vo financija)
Sudionici panela Jurica Jednačak (Hanfa), Ivana Gažić (ZSE), Silvija Ravlić Varga (ICAM) i Ana Zorić (Ministarst­vo financija)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia