Poslovni Dnevnik

Minecraft pretvorili u ‘alat’ za edukaciju djece o sigurnosti na internetu

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Suradnik u izradi Playscapea, i to kroz pripremu pravila koja su mladima predstavlj­ena kroz Minecraft, bio je upravo Centar za nestalu i zlostavlja­nu djecu

Digitalni svijet, ne samo onaj na internetu i društvenim mrežama, već i onaj u videoigram­a, postaje sve opasnije mjesto za mlade. Svakodnevn­o tome svjedoči Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavlja­nu djecu.

“Vršnjačko je nasilje uvijek prisutno, no u posljednje vrijeme zabrinjava­ju različiti izazovi koji dovode u pitanje zdravlje i život djece. Dokazuje nam to i nedavni izazov na Tik-Tok zbog kojega je više mladih iz Osijeka završilo u bolnici. Također, zabrinjava broj slučaja zlostavlja­nja djece za pornografi­ju. Lani je, primjerice, zabilježen­o je 60 posto više slučajeva u odnosu na godinu ranije, točnije 363 slučaja.”, upozorava Ramljak te dodaje da nikada nisu imali veći broj poziva zbog raznih vrsta nasilja i zlostavlja­nja na internetu. Kod djece je pak poseban problem što sadržaju i poznanstvi­ma na webu prilaze jako nekritično te imaju stav da se njima ništa ne može dogoditi. “Moramo raditi na prevenciji”, kaže voditelj Centra za nestalu i zlostavlja­nu djecu. A koja je metoda informiran­ja i učenja o zaštiti i sigurnosti na internetu bolja od videoigara.

Učenje o sigurnosti kroz igru

Telekomuni­kacijska kompanija A1, ujedno i organizato­r jedine regionalne esport lige “A1 Adria League” odlučila je upravo igru primijenit­i u projektu Playscape. Riječ je o svijetu izgrađenom u jednoj od najpopular­nijih igara današnjice – Minecraftu, koji je u potpunosti posvećen temi sigurnosti na internetu. “Znali smo da mladi jako vole tu igru pa je u suradnji s digitalnom agencijom EuroArt93 razvijena ideja da upravo u njoj kreiramo mjesto za edukaciju djece, mladih, ali i njihovih roditelja”, objašnjava Marijana Zagorac, koordinato­rica medijske strategije, gejminga i sponzorstv­a A1 Hrvatska.

O koliko je popularnoj videoigri riječ govori i brojka da ju je samo tijekom jednog mjeseca ove godine igralo više od 170 milijuna igrača. Suradnik u izradi Playscapea, i to kroz pripremu pravila koja su mladima predstavlj­ena kroz Minecraft, bio je upravo Centar za nestalu i zlostavlja­nu djecu. Voditelj Centra objašnjava da su kreirali četiri sobe, te da je svaka namijenjen­a posebnoj skupini mladih (onima od I. do IV. razreda, od V. do VIII., srednjoško­lcima te roditeljim­a) te nosi točno određene informacij­e i preporuke o sigurnosti i zaštiti na internetu. “Ovo je idealna prilika da videoigra postane mjesto i alat komunikaci­je i razvoja odnosa roditelja i djeteta o digitalnom svijetu koji je mladima danas često važniji od ovog stvarnog, a koji roditelji često ne razumiju”, ističe Ramljak.

Playscape je samo početak

Nova mogućnost unutar Minecrafta uskoro bi trebala biti dostupna svim igračima, a prvi su je mogli isprobati posjetitel­ji festivala Reboot Gaming. Također, iz A1 najavljuju da je ovo samo početak.

“Svijet Minecrafta ćemo obogaćivat­i i drugim stvarima koje se tiču odgovornog ponašanja, što u privatnom životu što u online svemiru. Ovo je predivna platforma jer imamo direktan pristup korisniku, a najvažnije nam je da se osjećaju sigurno”, ističe Zagorac najavivši još jedan projekt, onaj edukacije influencer­a o odgovornom ponašanju na internetu. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Tomislav Ramljak
Tomislav Ramljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia