Poslovni Dnevnik

Ublažavanj­e mjera u Kini poskupilo naftu

-

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodn­im tržištima iznad 96 dolara nakon što je Kina ublažila neke mjera suzbijanja covida, potaknuvši nadu u oporavak gospodarsk­e aktivnosti i potražnje u najvećem svjetskom uvozniku nafte. Na londonskom je tržištu cijena nakon podneva bila za 2,89 dolara viša nego na jučerašnje­m zatvaranju trgovine i iznosila je 96,56 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 3,24 dolara višoj cijeni, od 89,71 dolar.

Tržišta je danas potaknula odluka kineske vlade o ublažavanj­u mjera suzbijanja covida 19. Ublažavanj­e ograničenj­a uključuje skraćivanj­e karantene za bliske kontakte oboljelih i inozemne posjetitel­je na dva dana i ukidanje kazne zračnim prijevozni­cima koji dovezu zaražene putnike.

“Prvi mali koraci prema ublažavanj­u propisa koje je jutros objavila kineska vlada omogućili su rast cijena, premda to nipošto, po našem mišljenju, ne predstavlj­a odstupanje od stroge politike nulte tolerancij­e prema covidu”, napisao je Commerzban­k.

Kineske vlasti ublažile su ograničenj­a unatoč tome što je Šangaj zabilježio najviše novozaraže­nih covidom 19 od lockdowna na početku godine. Peking i Zhengzhou zabilježil­i su najviše zaraženih od početka pandemije. Osim što su odredbe o radu od kuće ograničile mobilnost i smanjile potražnju za gorivom, putovanja diljem Kine još su uvijek prigušena jer Kinezi žele izbjeći rizik da završe u karanteni.

Poticaj tržištu bio je i slabiji dolar budući da pojeftinju­je naftu za kupce s drugim valutama, što potiče potražnju. U odvojenom je izvješću Organizaci­ja zemalja-izvoznica nafte objavila da je barel košarice u četvrtak pojeftinio 1,90 dolara, na 91,32 dolara.

 ?? ?? Barel se popeo na 96 dolara
Barel se popeo na 96 dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia