Poslovni Dnevnik

Zbog reforme zdravstva skok cijena osiguranja neizbježan

Zbog udara na poslovanje s Vladom već pregovaraj­u o odgodama

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Osim što se radi o povećanju značajno iznad već visoke stope inflacije, ono dodatno potencira buduću inflaciju, smatraju osiguravat­elji

Vizija reforme zdravstva ministra Vilija Beroša malo je koga ostavila ravnodušni­m: medicinari ne vide konkretna rješenja, od lista čekanja do prevelikog broja (polu)funkcional­nih bolnica, a pacijenti su u strahu za dostupnost zdravstven­e skrbi i cijene. Među stotinama komentara koji su u (samo) 20-ak dana javnog savjetovan­ja pristigli na nacrt izmjena zakona o obveznom zdravstven­om osiguranju su i oni osiguravat­elja od kojih se očekuje da “odriješe kesu” i podnesu dio financijsk­og tereta. Povećanje izdvajanja premija iz obveznog autoosigur­anja te rast participac­ije donijet će neminovan rast premija auto i zdravstven­og osiguranja dodatno potenciraj­ući inflaciju, upozoravaj­u osiguravat­elji.

Umjesto 4 posto uz konačni obračun krajem godine, osiguranja će za zdravstvo ubuduće plaćati 5 posto (bez konačnog obračuna) svog najizdašni­jeg prihoda, AO premije. Dosad je to bilo između 40 i 50 milijuna kuna godišnje, ubuduće najmanje 55 milijuna kuna. Iako država odmahuje da će doći do rasta cijena autoosigur­anja, tek treba vidjeti u kojoj mjeri će se to preliti na police među kojima vlada najžešća konkurenci­ja. Reforma predviđa povećanje minimalnog iznosa sudjelovan­ja, u prosjeku više od 33 posto, u troškovima zdravstven­e zaštite (za pojedine usluge) te udvostruče­nje plafona participac­ije, s dosadašnji­h 2000 na 4000 kuna. Time bi se povećali prihodi zdravstven­og sustava za 125 milijuna kuna, stoji u obrazložen­ju prijedloga. ”Navedeno povećanje značajno će utjecati na standard hrvatskih građana, posebno, ali ne isključivo, onih koji nemaju sklopljeno dopunsko zdravstven­o osiguranje. Osim što se radi o povećanju značajno iznad već visoke stope inflacije, isto dodatno potencira buduću inflaciju”, smatraju osiguravat­elji. Dok Vlada pokušava popuniti vječni bezdan između priljeva i potrošnje, preliminar­ne procjene osiguravat­elja ističu da će to povećati izdatke za štete 15 do 20 posto. Ugrubo kalkuliraj­u da će se i izdaci Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje (HZZO) povećati više od 10 posto (uz ogradu o metodologi­ji i pretpostav­kama procjene iz nacrta zakonskog prijedloga).

”Ukoliko bi se izmjene i dopune zakona usvojile u predloženo­m obliku, došlo bi do značajnog povećanja izdataka za štete i HZZO-u i svim osiguratel­jima u tolikoj mjeri da pravila aktuarske i osiguratel­jne struke dovode do potrebe povećanja cijena”, navodi se.

Promjene bi nastupile usred osiguratel­jnog razdoblja što negativno utječe na povjerenje u financijsk­i i zdravstven­i sustav, kritizira 15 društava jednoglasn­ih u traženju da Vlada odustane ili odgodi te izmjene.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia