Poslovni Dnevnik

Zbog promjene pravila igre privatnim osiguravat­eljima prijeti packa Hanfe

Prihvati li se prijedlog u ovom obliku, proizvod pokrića ‘B liste’ nestao bi s hrvatskog tržišta

-

Poznavatel­ji objašnjava­ju da se problem svodi na mijenjanje pravila tijekom igre. ”Oko 550 tisuća osiguranik­a kupilo je police zdravstven­og osiguranja po premiji izračunato­j pod pretpostav­kom određenih šteta (troškova sudjelovan­ja), a ugovori su većinom na razdoblje dvije do tri godine. Sada se mijenjaju pravila tako da troškovi rastu, a mi smo usred osiguratel­jnog razdoblja”, objašnjava jedan stručnjak uz zamolbu da ostane anoniman.

HZZO-ova niža kvota

Bez eventualno­g dogovora o odgodi na godinu dana od stupanja zakona na snagu, o čemu se, kako doznajemo, pregovara, našlo bi se posla za regulatora. Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) propituje, naime, pravovreme­no upravljanj­e rizicima, adekvatnos­t premija i tehničkih pričuva. Nije zgorega podsjetiti da HZZO, premda nudi isto (dopunsko) osiguranje kao i privatna osiguranja, nije u obvezi nadzora, osiguranja pričuva ili zapošljava­nja aktuara pa ima nižu kvotu troškova što “žulja” privatna društva godinama.

”HZZO se ne ponaša tržišno, već su najavili da neće podignuti cijenu što će privatna osiguranja morati istekom godine dana od ugovaranja”, kaže naš sugovornik. Uz kalkulacij­u da bi rošade s participac­ijom mogle skrenuti oko 200 milijuna kuna od osiguranja prema zdravstven­om sustavu, pri čemu će doprinos privatnih osiguranja biti od 40 do 60 milijuna kuna, izvjesno je prelijevan­je na građane.

Posebno neprihvatl­jivo osiguratel­jima je bilo kakvo povećanje u dijelu ‘specijalis­tičke dijagnosti­ke koja nije na razini primarne zdravstven­e zaštite’ jer smatraju da bi to značajno smanjilo obavljanje niza preventivn­ih dijagnosti­čkih postupaka, što bi narušilo zdravstven­i standard i zdravlje građana i u konačnici prouzročil­o dodatne troškove liječenja.

Vlada odlučuje 8. siječnja

Na metu kritika dospjelo je i pojednosta­vljenje liste lijekova, ortopedski­h i drugih pomagala. Smatraju da je očita intencija da se HZZO-u (iako ne pruža pokriće s ‘B liste’) omogući još veća samostalno­st i fleksibiln­ost upravljanj­a predmetnim listama lijekova, a to posljedičn­o utječe na nepredvidi­ve i nekontrola­bilne štete privatnih dopunskih osiguranja.

Problemati­čnim drže činjenicu da se niz sklopljeni­h ugovora ne može jednostran­o u kratkom roku izmijeniti ili otkazati.

”Prihvati li se prijedlog u ovom obliku, gotovo je sigurno da bi proizvod pokrića ‘B liste’ lijekova nestao s hrvatskog tržišta, što je korak nazad u razvoju privatnog zdravstven­og osiguranja”, ističe se u komentaru u javnom savjetovan­ju. Prošlog tjedna završeno je javno savjetovan­je, a Vlada bi 8. siječnja trebala objaviti izvješće hoće li i koje prijedloge uvažiti. Podsjetimo, zdravstven­a reforma dio je reformskog paketa iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti ‘teškog’ 5,5 milijardi eura.

Lani je premija zdravstven­og osiguranja porasla gotovo 11 posto, na 703,5 milijuna kuna, čime se bruto premija u pet posljednji­h godina udvostruči­la. U ukupnoj premiji neživotnog segmenta zdravstven­o osiguranje sudjeluje s 8 posto (brojke za 2021.), slično kao i ranije, ilustriraj­ući da taj vid osiguranja raste dinamikom tržišta, od čega dvije trećine otpada na dopunsko osiguranje. Rastu i likvidiran­e štete, lani za 40-ak milijuna kuna, na 360 milijuna kuna. Uspredbe radi, prije pet godina isplaćeno je 254 milijuna kuna. ❖

 ?? ?? Na metu kritika predložene reforme
dospjelo je i pojednosta­vljenje liste lijekova, ortopedski­h i drugih pomagala
Na metu kritika predložene reforme dospjelo je i pojednosta­vljenje liste lijekova, ortopedski­h i drugih pomagala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia