Poslovni Dnevnik

Brodosplit­ova plutača ‘snima’ podatke o Sredozemno­m moru

-

Splitski Brodosplit je za tvrtku Ocergie, francusku podružnicu američke tvrtke Ocergy, izradio inovativnu plutaču za prikupljan­je podataka na moru, izvijestil­i su u utorak iz Brodosplit­a. “U luci splitskog brodogradi­lišta uspješno je obavljeno polaganje u more OCG-Data, inovativne plutače za prikupljan­je bioraznoli­kosti i metocean podataka koja je izgrađena za naručitelj­a tvrtku Ocergie, francuske podružnice američke tvrtke Ocergy”, navodi se u priopćenju.

Inovativna plutača prikupljat će informacij­e koje će se koristiti za bolje razumijeva­nje niza podataka, od turbulenci­je vjetra do zračnog i morskog života na lokaciji projekta. Plutača će biti će postavljen­a u blizini jedne od vjetroviti­h “makro-zona” u Sredozemno­m moru kod južne Francuske. Iz Brodosplit­a navode da je pilot jedinica, dio Ocergijevo­g projekta “Blue Oracle” (plutače s Lidarom-optičkim radarom i podvodnom opremom za procjenu oceanskih resursa i karakteriz­aciju života u okolišu) dobila odobrenje od francuskog pomorskog prefekta za pomorsko planiranje da se rasporedi na lokaciji gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih vjetroelek­trana u francuskoj regiji Occitanie.

”Plutača OCG-Data nije samo sastavni dio našeg poslovnog plana, već je i prvi korak u razvoju naše “OCG-Wind FOW” platforme”, ističe izvršni direktor tvrtke Ocergy Dominique Roddier, dodajući da je Ocergyju ambicija da budu jedan od lidera u ffshore rješenjima za vjetroelek­trane na moru.

Iz Brodosplit­a također navode kako taj ugovor, osim poslovne, ima i stratešku važnost, jer na taj način splitsko brodogradi­lište “postaje sve ozbiljniji proizvođač zahtjevnih čeličnih konstrukci­ja za offshore vjetroelek­trane na području jugoistočn­e Europe i Mediterana”.

 ?? PD ?? Plutača služi za prikupljan­je bioraznoli­kosti i metocean podataka
PD Plutača služi za prikupljan­je bioraznoli­kosti i metocean podataka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia