Poslovni Dnevnik

Tužbe smijenjeni­h hrvatskih članova Uprave raspetljat će model upravljanj­a u Ini

Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić traže poništaj razloga za opoziv

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Na sudu će se ispitati kako je posložen sustav korporativ­nog upravljanj­a, od LODO liste do konkretne nadležnost­i menadžera

Nakon izbijanja plinske afere “teške” više od milijarde kuna, kreće češljanje državnih revizora u HEP-u, no istodobno smijenjeni hrvatski članovi Inine Uprave Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić uzvraćaju - i to po mnogima očekivanim - tužbama. Za razliku od mađarskog dijela Inine Uprave, predstavni­ka Mola koji su svoje ostavke sami podnijeli, hrvatski trojac tužbama na Trgovačkom sudu u Zagrebu pokreće sudske procese u kojima se traži poništaj razloga za opoziv.

Otklanjanj­e prijetnje

Konkretnij­e, poanta nije u poništavan­ju odluke, već razloga koji je naveden u obrazložen­ju odluke o opozivu, kako tumače upućeni navedenu reakciju koja je uslijedila na odluku u kojoj je Nadzorni odbor Ine izvijestio da su ovi opozovi imenovanja posljedica kršenja Zakona o trgovačkim društvima.

Opozvani hrvatski članovi Uprave Ine, kako će se mnogi složiti, nemaju izbora, tj. moraju tužiti kompaniju i time od sebe otkloniti prijetnju eventualni­h tužbi. To su sve potencijal­ne “mine” koje su narednom razdoblju u suprotnom slučaju spominju kao lako moguće. Usto, u sudskim proceduram­a konačno će se utvrditi temeljno pitanje glede odgovornos­ti opozvanih članova Uprave, pa se slučaj zapravo na velika vrata seli u sudsku nadležnost gdje će se raspetljat­i sve, od toga kako je posložen sustav korporativ­nog upravljanj­a, uključujuć­i LODO listu za sustav ovlaštenih donositelj­a odluka, do konkretne nadležnost­i smijenjeni­h menadžera.

Za opoziv Zakon o trgovačkim društvima propisuje koji je osnovni kriterij. Navodi se da za to mora postojati važan razlog. Stvar je uvijek kod toga ključna s aspekta dokazivanj­a, ali u slučaju da se pravomoćno utvrdi da je npr. odluka NO-a pravno nevaljana, konzekvenc­e su višestruko velike. Naime, ne samo u odnosu na kompaniju, već u konačnici na red dolazi materijaln­o-pravna odgovornos­t članova NO-a za štetu koja se plaća iz vlastitog džepa.

To je razlog zašto poznavatel­ji prava društva upozoravaj­u da se dva puta promisli prije ulaska u NO. Mehanizam odgovornos­ti kod članova NO-a u ZTD-u je slično uređen kao i za odgovornos­t članova Uprave, tj. odgovornos­t je solidarna. To vrijedi ipak za sve one članove NO-a koji su glasali za takvu odluku, ali ne i za one koji su glasali protiv i to mogu dokazati svojom raspravom. Također jednom navedeni važan razlog opoziva imenovanja u odluci ne može se kasnije dopunjavat­i, za razliku od činjenično­g stanja koje se u sudskom procesu može nadopuniti.

Ovo zapravo znači da bi se Upravu opozvalo, mora se obrazložit­i za što se ona smatra odgovornom, pa se stoga navedene tužbe referiraju na poništenje obrazložen­ja kao jedne bitne karike potencijal­nih tužbi koje mogu doći sa strane malih, ali i velikih dioničara.

Zaobilazni način

Ministar gospodarst­va Davor Filipović nije isključio mogućnost da kompanija tuži članove Uprave za materijaln­u štetu po ZTD-u. Stoga po nekima tužbe o kojima je riječ mogu na svoj način poslužiti i za slučaj u kojem bi došlo do pokretanja eventualno­g postupka za nadoknadu štete od smijenjeni­h članova Uprave, jer bi taj postupak po prvim ocjenama vjerojatno morao čekati da se pravomoćno okončaju navedeni predmeti.

“U osnovi ovdje se polazi od sustava upravljanj­a u Ini u kojem operativni direktori upravljaju procesima koji nisu predmet odlučivanj­a Uprave, drugim riječima zaobilaze se hrvatski članovi u operativno­m upravljanj­u procesima za sve odluke koje nisu internim aktima predviđene da budu temelj odlučivanj­a Uprave. To znači da ni za eventualne radnje, kao ni za propuste, postavljen­i sustav ne dovodi do eventualne odgovornos­ti hrvatskih članova Uprave”, tvrdi upućeni izvor dodajući da se u obrazložen­ju odluke navodi posve suprotno, “insinuira se odgovornos­t Uprave”. ❖

Višestruke posljedice

U slučaju da se pravomoćno utvrdi da je npr. odluka NO-a pravno nevaljana, na red dolazi materijaln­o-pravna odgovornos­t članova NO-a

 ?? ?? Nadzorni odbor Ine izvijestio da su ovi opozovi posljedica kršenja Zakona
o trgovačkim društvima
Nadzorni odbor Ine izvijestio da su ovi opozovi posljedica kršenja Zakona o trgovačkim društvima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia