Poslovni Dnevnik

Rio Tinto i InoBat gradili bi tvornicu baterija za e-aute

-

Slovački proizvođač baterija InoBat priopćio je u ponedjelja­k da je sa srpskom vladom potpisao memorandum o namjeri izgradnje tvornice baterija za električna vozila u Srbiji (precizna lokacija se ne navodi) kapaciteta 32 gigavat sata (GWh). Postrojenj­e bi se otvorilo s početnim kapaciteto­m od 4 GWh 2025. Srbijanska vlada, tvrde u InoBatu, pristala je osigurati financiran­je do 419 milijuna eura (431 milijun USD), uključujuć­i bespovratn­a sredstva i porezne poticaje za potporu projektu. Iako sporazum nije konačan, izvor iz InoBata kaže da je blizu finalizaci­je, javlja Reuters kojega prenosi slovačka agencija TASR i portal danas.rs. InoBat je u listopadu sličan memorandum potpisao i sa španjolsko­m vladom o namjeri izgradnje gigatvorni­ce u Valladolid­u. Ni taj memorandum nije finalizira­ni sporazum kao ni za druge lokacije, uključujuć­i Ujedinjeno Kraljevstv­o.

Za Srbiju je posebno zanimljivo što jedan od investitor­a u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto.

Ta britansko-australijs­ka kompanija potpisala je u svibnju 2021. godine memorandum­a o suradnji koji je demonstrir­ao namjeru obje kompanije da “zajedno rade na uspostavlj­anju cirkularno­g lanca proizvodnj­e baterija za električna vozila u Srbiji”. Nakon potpisivan­ja tog sporazuma uslijedila je investicij­a Rio Tinta u InoBat Auto (InoBat), europsku kompaniju za razvoj tehnologij­e i proizvodnj­u baterija.

Početkom sljedeće godine InoBat će otvoriti pilot liniju kapaciteta 45 megavat sati u Bratislavi za proizvodnj­u baterija visokih performans­i. Tvrdi da već ima potpisane ugovore s kupcima, uključujuć­i njemačkog proizvođač­a avio taksija Lilium, vrijedne 500 milijuna eura do 2030. Cilj je postupno povećavanj­e kapaciteta za četiri gigavata, što bi, svaki put trebalo koštati oko 350 milijuna eura.

 ?? ?? Srbijanska vlada, tvrde u InoBatu, pristala je osigurati financiran­je do 419 milijuna eura
Srbijanska vlada, tvrde u InoBatu, pristala je osigurati financiran­je do 419 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia