Poslovni Dnevnik

Nakon godinu dana opet pad japanskog gospodarst­va

-

Japansko gospodarst­vo palo je u trećem tromjesečj­u prvi puta u godinu dana pod pritiskom visokih troškova uvoza i rasta cijena koji su zakočili osobnu potrošnju. Bruto domaći proizvod (BDP) smanjen je za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 1,1 posto, pokazalo je izvješće vlade u Tokiju. Aktivnost se smanjila prvi puta od prošlog ljeta kada je bila pala za 0,6 posto. Anualizira­na stopa iznosila je minus 1,2 posto.

Unatoč nedavnom ublažavanj­u epidemiolo­ških mjera suzbijanja koronaviru­sa, treće najveće svjetsko gospodarst­vo posrnulo je pod pritiskom ubrzanog rasta cijena širom svijeta, podizanja kamatnih stopa u ključnim gospodarst­vima i rata u Ukrajini. U takvim je uvjetima doprinos vanjskotrg­ovinske razmjene BDP-u u trećem tromjesečj­u bio negativan i iznosio je minus 0,7 postotnih bodova, budući da je uvoz porastao za čak 5,2 posto, a izvoz 1,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Osobna potrošnja, koja čini više od polovine japanskog gospodarst­va, porasla je samo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećana 1,2 posto. Potrošnju su zakočile visoke cijene širokog raspona proizvoda, od goriva do hrane. Situaciju je dodatno otežalo slabljenje jena, koji se spustio na najnižu razinu prema dolaru unatrag 32 godine, što je dodatno potaknulo troškove života u Japanu.

Osobna potrošnja vjerojatno će biti slaba i u idućim mjesecima, ako je suditi po ubrzanom padu realnih plaća, za 1,6 posto u trećem tromjesečj­u, nakon 1,2-postotnog pada u razdoblju od travnja do lipnja, napominje Reuters.

 ?? ?? Osobna potrošnja, koja čini više od polovine japanskog gospodarst­va, porasla je samo 0,3 posto
Osobna potrošnja, koja čini više od polovine japanskog gospodarst­va, porasla je samo 0,3 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia