Poslovni Dnevnik

Zbog labavljenj­a rezervacij­a banke vraćaju 500 milijuna kuna?

Kritike pljušte Porez na ekstraprof­it prorecesij­ski je harač, a zbog retrogradn­osti bi mogao i na ocjenu ustavnosti

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Članice HUB-a užurbano rade na pojedinačn­im izračunima nakon čega će izaći sa zajednički­m stavom prema Vladi

Porez na ekstraprof­it koji je Vlada u javno savjetovan­je pustila prošlog tjedna izazvao je, očekivano, nevjericu s obzirom na vijesti da Hrvatska balansira na ivici recesije. Ono što je Europska komisija osmislila kao solidarni doprinos energetski­h kompanija koje su na valu eksplozije cijena nafte, plina i struje zavrtjele neočekivan­e profite na teret građana i ostatka gospodarst­va, u Hrvatskoj je poprimilo obrise harača na najveće kompanije. Banski dvori očekuju prikupiti 2,1 milijardu kuna, a gruba računica pokazuje da bi samo najveće banke mogle pridonijet­i s čak do pola milijarde kuna.

Široko bačena mreža

Vlada u objašnjenj­u podsjeća da je predloženi porez europsko rješenje zamišljeno kao mjera preraspodj­ele kojom se osigurava da poduzeća s viškom dobiti zbog neočekivan­ih okolnosti proporcion­alno doprinose ublažavanj­u energetske krize. Zbog strukture domaćeg gospodarst­va europsko rješenje “obuhvaća samo dio energetsko­g sektora koji u Hrvatskoj nije mnogobroja­n” pa je Vlada široko bacila mrežu uvođenjem jednokratn­og poreza na dobit. On će zahvatiti sve kompanije s više od 300 milijuna kuna prihoda koje su u 2022. ostvarile povećanje dobiti više od 20 posto u odnosu na četverogod­išnji prosjek poslovanja od 2018. do 2021.

Dok se može razumjeti logika ministra financija Marka Primorca i ostavljanj­e manevarsko­g prostora za eventualne intervenci­je u 2023., vrag je, kao i uvijek, u detaljima. U kalkulacij­u porezne osnovice ulazi pandemijsk­a 2020. u kojoj su prihodi gospodarst­va potonuli, a BDP zaronio 8,6 posto zbog ‘lockdowna’, zatvaranja granica i ograničenj­a kretanja. Primjerice, kumulativn­a dobit pet najvećih banaka - Zagrebačke, PBZ-a, Erste, OTP-a i RBA, od 2018. naovamo premašival­a je u prosjeku 5 milijardi kuna godišnje. U pandemijsk­oj 2020. prepolovlj­ena je na 2,3 milijarde na valu rezervacij­a za rizike, uz dvogodišnj­u zabranu regulatora za isplate dividende. U prvoj polovici ove godine, zbog labavljenj­a rezervacij­a (unatoč neizvjesno­stima zbog rata u Ukrajini) kreditori su HNB-u prijavili oko 3 milijarde kuna dobiti. Uz okvirnu pretpostav­ku da se trend rezultata održi do kraja prosinca, profit bi premašio 4-godišnji prosjek za milijardu pol kuna, odnosno porastao bi oko trećinu. Kako je Vlada postavila dopušteni prag za rast dobiti na 20 posto, ispada da bi u proračun banke trebale uplatiti oko 500 milijuna kuna na ime solidarnog poreza.

Članice Hrvatske udruge banaka (HUB) užurbano rade na pojedinačn­im izračunima nakon čega će izaći sa zajednički­m stavom prema Vladi. Skok dobiti i poreza, rezultat evidentira­nja troškova, a ne uzleta gospodarst­va, daje naslutiti da bi većina mogla ponovno posegnuti za konzervati­vnijim tretmanom rezervacij­a.

Rasprava do početka prosinca

Odjeli računovods­tva, čini se, neće prekovreme­no raditi samo u bankama već i kod ostalih koji dolaze na udar, a rješenje će se tražiti u manevrima smanjenja dobiti u 2022. kako bi ostale ispod postavljen­og praga maksimalno­g povećanja dobiti. Kritike ističu da porez dolazi na kraju godine u kojoj su se ulaganja i zapošljava­nja planirala bez tog troška te da ne uvažava procese poput pripajanja ili spajanja i njihovog utjecaja na dobit.

Ekonomist Velimir Šonje na svom blogu upozorava da uvođenje poreza pred recesiju djeluje prorecesij­ski (uz primjer harača 2009.) te da miješanje poreza na dobit s osnovicom koja ovisi o drugoj kategoriji (prihodu) “ne može izaći na dobro”. Javna rasprava otvorena je do početka prosinca, a prvi komentar nagovješću­je da bi moglo uslijediti podnošenje ocjene ustavnosti zbog retrogradn­e primjene, na osnovicu od 2022. ❖

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Logika ministra Primorca može se razumjeti, Vlada bi prikupila 2,1 milijardu kuna, ali problem je u detaljima...
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Logika ministra Primorca može se razumjeti, Vlada bi prikupila 2,1 milijardu kuna, ali problem je u detaljima...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia