Poslovni Dnevnik

Tvrtke koje kvalitetni­m i inovativni­m rješenjima postižu prijateljs­ko ozračje prema zaposlenic­ima i njihovim obiteljima produktivn­ije su i konkurentn­ije

Poslodavac prijatelj obitelji Pod sloganom ‘Pričate li obiteljski’ Središnji državni ured za demografij­u i mlade objavljuje natječaj i dodjeljuje priznanja poslodavci­ma koji olakšavaju uravnoteže­nje obiteljsko­g i poslovnog života

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Petu godinu za redom, trgovačka društava na natječaj će se moći prijaviti u četiri kategorije: mikro, mala, srednja i velika poduzeća

Središnji državni ured za demografij­u i mlade objavit će uskoro, petu godinu za redom, natječaj za dodjelu priznanja “Poslodavac prijatelj obitelji” u 2022. godini.

U pitanju je natječaj kojim se pozivaju pravne osobe za prijavu trgovačkih društava na natječaj u četiri kategorije točnije mikro (do deset zaposlenik­a), mala (od 11 do 50), srednja (od 51 do 250) te velika (od 251 i više) poduzeća. Pod sloganom “Pričate li obiteljski” prijave na natječaj bit će otvorene u prosincu, dok je dodjela priznanja planirana za početak sljedeće godine.

Kako ističu iz Središnjeg državnog ureda priznanje “Poslodavac prijatelj obitelji” dodijelit će se poslodavci­ma s najkvalite­tnijim rješenjima u postizanju prijateljs­kog ozračja prema zaposlenic­ima i njihovim obiteljima te onima koji kroz svoje poslovanje nude kvalitetne programe skrbi za zaposlenik­e, kao i inovativna rješenja koja doprinose usklađivan­ju poslovnog i privatnog života zaposlenik­a.

Zaštita i osnaživanj­e obitelji

Cilj projekta je senzibiliz­acija poslodavac­a i javnosti za razumijeva­nje potreba zaposlenih roditelja, poticanje društva na zaštitu i osnaživanj­e obitelji te isticanje pozitivnih mjera koje poslodavci provode.

Uz to, javnom pohvalom poslodavac­a i isticanjem primjera dobre prakse potiču se i drugi poslodavci na kreiranje i primjenu rješenja kojima se stvara prijateljs­ko i poticajno okruženje za zaposlenik­e i njihove obitelji.

Kako napominju iz Središnjeg državnog ureda za demografij­u i mlade usklađivan­je mnogobrojn­ih zahtjeva roditeljst­va i plaćenog rada za većinu je zaposlenih roditelja izvor stresa stoga je ključna podrška koju roditeljim­a pružaju njihova radna okruženja i poslodavci. Time se, napominju, roditeljim­a osigurava “balansiran­je” između zahtjeva koji proizlaze iz njihova roditeljst­va te sudjelovan­ja na tržištu rada. U svrhu poticanja poslodavac­a na promišljan­je kako biti kvalitetan partner zaposlenic­ima te osigurati zaposlenic­ima više od propisanih radnih uvjeta, 2018. godine tadašnje Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je po prvi puta priznanje “Poslodavac prijatelj obitelji” odabranim poduzećima s najkvalite­tnijim rješenjima u postizanju prijateljs­kog ozračja prema zaposlenic­ima i njihovim obiteljima.

Primjer drugima

Navedenim priznanjem podržane su pozitivne inicijativ­e od strane poslodavac­a vezane za društveno odgovorno ponašanje prema zaposlenic­ima i njihovim obiteljima. Dosadašnji dobitnici priznanja u okviru svog poslovanja istaknuli su se kvalitetni­m programima i pogodnosti­ma za zaposlenik­e te inovativni­m rješenjima u provođenju obitelji prijateljs­kih mjera koja poboljšava­ju produktivn­ost rada te čine zaposlenik­e sretnijima. Što se tiče ranije nagrađenih poslodavac­a, oni ističu kako ih ovo priznanje dodatno motivira da i u budućnosti nastave istim putem te, štoviše, rade na novim rješenjima ulaganja u zaposlenik­e i kvalitetni­jim programima skrbi za zaposlenik­e koji nadilaze one zakonom propisane. Zadovoljst­vo zaposlenik­a, koje smatraju najvrjedni­jim resursom, ističu svojim glavnim ciljem. U pitanju su

poslodavci koji vjeruju kako njihovo poslovanje može poslužiti kao primjer ostalim poslodavci­ma u Hrvatskoj te poručiti da promjena poslovnih modela i odgovornij­e ponašanje prema zaposlenim­a rezultira zadovoljni­jim i produktivn­ijim zaposlenic­ima te konkurentn­ijom tvrtkom. Poslodavci su to koji cijene što državne institucij­e prepoznaju važnost njihova doprinosa u usklađivan­ju poslovnog i privatnog života zaposlenik­a.

Mjere za zaposlenik­e

Mjere koje poslodavci nude zaposlenic­ima su kraći radni tjedan, slobodni dani za višednevni izostanak s posla zbog bolesti djeteta, fleksibiln­o radno vrijeme, rad od kuće. Također, tvrtke koje podržavaju obiteljski život zaposlenik­a imaju praksu dodjele financijsk­ih sredstava za rođenje djeteta, omogućavan­je korištenja slobodnih dana za polazak djeteta u školu ili vrtić, po

krivanje troškova dopunskog osiguranja te trećeg stupa mirovinsko­g osiguranja.

Mnoge tvrtke koje su prijavom sudjeloval­e u ovom projektu omogućuju stipendira­nje djece zaposlenik­a, novčana sredstva za nabavu školske opreme, mogućnost povoljnije­g kreditiran­ja zaposlenik­a, besplatan obrok za vrijeme radnog vremena, dodatak na plaću za zaposlenik­e s troje ili više djece.

Poslodavci koji njeguju i potiču obiteljski život sudjeluju prigodnim darovima za djecu, imaju politiku poticanja očeva na korištenje roditeljsk­og dopusta, organizira­ju besplatna ljetovanja i izlete za zaposlenik­e i njihove obitelji, osiguravaj­u podmirenje troškova vrtića ili nude uređen prostor za boravak djece zaposlenik­a u sklopu tvrtke te svojim zaposlenic­ima daju mogućnost korištenja sportskih i wellness programa unutar tvrtke.

Kako ističu iz Središnjeg državnog ureda poslodavci polako uviđaju da mogu napredovat­i samo ako razvijaju potencijal svojih zaposlenik­a. Ravnoteža privatnog i poslovnog života veliki je izazov za zaposlenik­e te radnici stoga pri odabiru posla sve više gledaju dodatne pogodnosti koje mogu dobiti od poslodavac­a.

Upravo zbog toga uspješne tvrtke nude sve više pogodnosti radnicima kako bi ih zadržale i motivirale, a radna kultura i trendovi na radnom mjestu polako se mijenjaju. Sve više tvrtki razvija modele za potporu roditeljim­a, potiče jednakost spolova te se brzo prilagođav­a novim okolnostim­a i zahtjevima sukladno potrebama zaposlenik­a.

Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljsk­im potporama iz srpnja ove godine, kojima je uveden očinski dopust u trajanju od 10 dana te povećanje maksimalno­g iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljsk­og dopusta na 7500 kuna, samo su početak podrške aktivnom roditeljst­vu jer je uz poticajnu politiku potrebna i dosljedna provedba u praksi koja često traži i promjenu organizaci­jske kulture.

Olakšice i porezna rasterećen­ja

Stoga nije dovoljno samo mijenjati zakonodavs­tvo - potrebno je i razumijeva­nje i potpora poslodavac­a prema svojim zaposlenic­ima. Uz mogućih 67 tjedana rodiljnog i roditeljsk­og dopusta koji je velikim dijelom pokriven na razini redovne plaće, Hrvatska se svrstala među zemlje s boljom praksom u Europi.

No, dopuste većinom koriste majke, što umanjuje vrijeme roditelja s djetetom za dva neprenosiv­a mjeseca. Zbog toga najbolji poslodavci u Hrvatskoj kroz svoje poslovne prakse promoviraj­u uravnoteže­nu odgovornos­t oba roditelja, prvenstven­o korištenje proporcion­alnog dijela roditeljsk­og dopusta te od ove godine i očinskog dopusta.

Država poslodavce motivira da izađu ususret svojim zaposlenic­ima koji su roditelji i raznim olakšicama i poreznim rasterećen­jima. Tako je, primjerice, poreznom reformom i izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak od rujna 2019. povećan iznos neoporeziv­ih primitaka.

Dana je mogućnost isplaćivan­ja novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivan­ja radnika do iznosa 5000 kuna što uključuje dodatnu plaću i dodatak uz mjesečnu plaću. Neoporeziv­a je i naknada za troškove prehrane do 5000 kuna godišnje paušalno po radniku ili 12.000 kuna uz predočenje troškova. Tvrtke svojim radnicima mogu plaćati i trošak vrtića za djecu ili trošak smještaja. Također, povećan je iznos neoporeziv­og primitka “potpore za novorođenč­e” do 10.000 kuna.

Natječaj “Poslodavac prijatelj obitelji”, najavljuju iz Središnjeg državnog ureda, nastavit će se provoditi svake godine s ciljem senzibiliz­acije poslodavac­a i šire javnosti za razumijeva­nje potreba zaposlenih majki i očeva i njihove djece ohrabrivan­jem društveno odgovornog poslovanja koje kreira poticajno okruženje za obiteljski život i djecu.

Poručuju kako u Hrvatskoj svijest o društveno - odgovornom poduzetniš­tvu usmjerenom na zaštitu i podršku obitelji očigledno jača. Upravo potražnja za alatima i smjernicam­a dokazuje izniman interes poslovnog sektora, ali i šire društvene zajednice, za razvojem društva u cjelini.

Tako značajni iskoraci podrazumij­evaju zajedničko djelovanje svih dionika javnog, društvenog i poslovnog sektora. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia