Poslovni Dnevnik

Strategija kontinuira­nog zapošljava­nja radne snage iz Azije može pomoći razvoju poslovanja

-

Manpower savjeti za rješavanje problema manjka sezonske radne snage u Hrvatskoj

Hrvatska se svrstava na rastući popis zemalja u kojoj populacija stari, a neodrživos­t mirovinsko­g sustava i strmoglavi pad ekonomije više nije pretpostav­ka već izvjesnost.

U trenutku kad se razvijene zemlje svijeta, gospodarsk­i jače od Hrvatske, bore sa stagnacijo­m, padom nataliteta i starenjem stanovništ­va - strategija kontinuira­nog zapošljava­nja radnika iz zemalja u razvoju postaje vrlo izvjesna opcija za budućnost.

Prema projekciji UN-a, do 2050. godine radno sposobna populacija u zemljama u razvoju narast će za gotovo 1.4 milijarde dok će se u zemljama OECD-a smanjiti za više od 92 milijuna ljudi. - Ako bi 667 milijuna ljudi preselilo iz zemalja u razvoju u razvijene zemlje kako bi nadomjesti­li nedostatak radne snage - uz tu produktivn­ost globalni BDP bi narastao za otprilike 30 trilijuna dolara ili 25 posto globalne proizvodnj­e, ističe Marko Pekčec, Regional HR Internatio­nal Mobility Manager iz agencije Manpower SEE.

“Ključno je dovesti najbolje radnike iz Azije koji će ostati raditi dulje od jedne sezone”

Zemlja u kojoj je turizam važan izvor prihoda i doprinosi BDP-u sa skoro 25 posto ne smije si dozvoliti greške u koracima i poljuljati teško stečenu konkurentn­ost.

Brzopotezn­a rješenja poput uvoza nekvalific­iranih sezonskih radnika iz inozemstva ne mogu osigurati održivost poslovanja. Priliku moramo dati radnoj snazi iz Azije.

Visoka kultura rada, radišnost, disciplina i zahvalnost neki su od atributa kojima poslodavci opisuju azijske zaposlenik­e. Ključno je osigurati kvalitetne radnike s iskustvom na dulje od samo jedne sezone ističe Marko Pekčec. Hrvatska, Bosna i Hercegovin­a, Srbija, Makedonija i Bugarska su među 20 najbrže padajućih populacija, a UN-ove procjene su da će do 2050.

Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovin­a izgubiti 18 posto stanovništ­va. -Cijela jugoistočn­a Europa, uključujuć­i Hrvatsku, pred istim je izazovom kontinuira­ne depopulaci­je. Donedavno, Hrvatska je privlačila radnu snagu iz susjednih nam zemalja, međutim taj “bazen ljudi” zasigurno presušuje. Zato se moramo okrenuti tržištu Azije u kojem ćemo naći i dovesti profesiona­lce koji će osigurati daljnji razvoj hrvatskih tvrtki! Iz našeg iskustva, zasposleni­ke formalno i praktično evaluiramo, a prije samog zaposle

Marko Pekčec:

‘Ključno je osigurati kvalitetne radnike s iskustvom na dulje od samo jedne sezone’

nja omogućava im se vrijeme potrebno za adaptaciju i integracij­u zaključuje Marko Pekčec, Regional HR Internatio­nal Mobility Manager iz agencije Manpower SEE.

Više o Manpoweru

Manpower je globalna tvrtka s uredima u preko 80 zemalja svijeta. 13 godina zaredom proglašena je najetičnij­om tvrtkom na svijetu. Rade po najvišim svjetskim standardim­a koristeći najsuvreme­nije HR alate.

Manpower sa specijaliz­iranim i raznolikim timom se posvećuje segmentu međunarodn­e mobilnosti kandidata. U Hrvatskoj su prisutni od 2008. godine. ❖

 ?? ?? Marko Pekčec, Regional HR Internatio­nal Mobility Manager iz agencije Manpower SEE
Marko Pekčec, Regional HR Internatio­nal Mobility Manager iz agencije Manpower SEE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia