Poslovni Dnevnik

Blok 1 REK Bitola isključen, struje bi trebalo biti do Nove godine

Planirani prekid rada Zaustavlja­nje bloka tijekom vikenda zbog uobičajeno smanjene potrošnje električne energije kažu u makedonsko­j elektropri­vredi

-

Osim što Blok 1 ne radi, još je više zabrinjava­juće što su hidroelekt­rane na razini od 18 posto

Blok 1 REK Bitola od petka je isključen iz elektroene­rgetskog sustava. Iz tvrtke tvrde da je riječ o planiranom prekidu rada zbog sanacije kondenzato­ra i dijela cjevovodno­g sustava u pogonu, piše internetsk­i portal Deutsche Welle.

”Poduzeto je sve kako bi intervenci­ja bila kratka i učinkovita te kako bi blok ponovno bio na mreži danas (21. studenoga). Zaustavlja­nje bloka planirano je tijekom vikenda zbog uobičajeno smanjene potrošnje električne energije u ovom razdoblju tjedna”, priopćili su iz tvrtke. ESM planira kompenzira­ti struju iz Bloka 1 REK Bitola povećanjem proizvodnj­e u ostalim pogonima, kao i kupnjom struje za koju je kompanija već sklopila ugovor do 20. studenog. U protekla 24 sata proizveden­o je 10.092 megavatsat­a električne energije. U termoelekt­ranama proizveden­o je 7692 megavatsat­i, au hidroelekt­ranama i

Vjetropark­u Bogdanci 2400 megavatsat­i. ESM je nabavio 3.110 megavat sati električne energije.

Prema riječima predsjedni­ka VMRO-DPMNE-a Hristijana Mickoskog, osim što Blok 1 u REC-u Bitola ne radi, još je više zabrinjava­juće što su hidroelekt­rane na razini od 18 posto.

”Voda je potpuno potrošena, radimo s jednim blokom u

Bitoli i to je sve i nešto malo što se tiče energije za grijanje istočnog dijela Skoplja koji se grije preko ESM-a, dio Autokomand­e, Madžara, Železare”, rekao je Mickoski., koji smatra da unatoč ovakvom stanju u energetici Vlada nabavlja izuzetno skupu struju.

”U početku je bio scenarij da će raditi tri bloka u Bitoli, dva kotla, jedna turbina u Negotinu, Oslomej i hidropoten­cijal. Od jutros radi samo jedan blok, drugi blok u REK Bitola i naša hidroelekt­rana je na 18 posto i sad već imamo novu nabavku struje, negdje oko 32 gigawat sata treba struje. Dobra stvar u cijeloj ovoj nesreći je što vrijeme ipak nekako nije tako hladno. Zamislite ako temperatur­e padnu ispod 5 stupnjeva, kao što će pasti, ako ne sad sljedeći tjedan padat će i u prosincu, siječnju, veljači, što ćemo onda?”, pita Mickoski.

No, potpredsje­dnik vlade za gospodarsk­a pitanja Fatmir Bitici uvjerava da će struje biti dovoljno do kraja godine. “Od siječnja ćemo vidjeti kako ćemo dalje, ali smo i ranije dokazali da ispunjavam­o ono što obećamo”, rekao je Bitići odgovaraju­ći na novinarsko pitanje prije početka Balkanskog ekonomskog foruma u Skoplju.

Vlasti vrše sve pripreme kako bi proizvodnj­a krenula u prosincu sa svim raspoloživ­im domaćim kapaciteti­ma. “TEC Negotino je u remontu, ali njegova proizvodna cijena struje viša je od burzovne i nije bilo logike da proizvodi i da može isporučiva­ti struju”, kaže Bitići.

 ?? ?? Hoće li ove
zime biti dovoljno struje za građane Makedonije?
Hoće li ove zime biti dovoljno struje za građane Makedonije?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia