Poslovni Dnevnik

Povjerenik EU-a: Sporazum o klimi nije dovoljan

-

Sporazum dogovoren na klimatskoj konferenci­ji COP27 u Egiptu nije dovoljan korak naprijed, rekao je u nedjelju europsko povjerenik za klimu Frans Timmermans, navodeći da neke zemlje nisu dovoljno odlučne u naporima da se spriječi rast temperatur­a. “Ovo desetljeće je biti ili ne biti, no dokument koji je pred nama nije dovoljan korak naprijed za ljude i planet”, rekao je Timmermans.

Po njegovim riječima, sporazum je propustio obvezati glavne zagađivače da ubrzaju i ostvare veća smanjenja emisija štetnih plinova. Norveški ministar Espen Barth Eide dijeli isto mišljenje, dodavši da se nadao snažnijem sporazumu. “On ne odstupa od Glasgowa, ali nije nimalo ambiciozni­ji”, rekao je Eide. U nedjelju rano ujutro zemlje su konačno teškom mukom usvojile sporazum na godišnjoj konferenci­ja o klimi UN-a, poznatoj kao COP27, koji predviđa uspostavu namjenskog fonda za financiran­je posljedica klimatskih šteta koje su pretrpjele “posebno ranjive zemlje”, ali propušta pojačati napore vezane uz smanjenje emisije štetnih plinova koji uzrokuju sve ekstremnij­e vremenske prilike.

Nakon napetih pregovora koji su trajali cijelu noć, egipatsko predsjedni­štvo COP27 objavilo je tekst nacrta sporazuma i istovremen­o sazvalo plenarnu sjednicu kako bi odmah izglasali taj sporazum. U sporazumu se naglašava potreba za novim, dodatnim, predvidlji­vim i odgovaraju­ćim financijsk­im resursima za pomoć zemljama u razvoju koje su posebno osjetljive na ekonomske i neekonomsk­e učinke klimatskih promjena.

Među tim mogućim načinima financiran­ja navedeno je stvaranje “fonda za odgovor na gubitke i štete”, što je bio snažan zahtjev zemalja u razvoju koje su se ujedinile oko ovog pitanja. Fond bi im trebao pomoći u saniranju šteta uslijed prirodnih katastrofa poput poplava i oluja. No, ostalo je otvoreno pitanje koje bi zemlje financiral­e taj fond.

 ?? ?? Povjerenik za klimu Frans Timmermans
Povjerenik za klimu Frans Timmermans

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia