Poslovni Dnevnik

Energetsku tranziciju i spasiti živote

Budući da do 2030. EU želi 40% energije proizvodit­i iz obnovljivi­h izvora, ovo je prilika za jugoistočn­u Europu da ubrza zelenu tranziciju i pomogne regiji da se ponovno izgradi na bolje

- TONČI BAKOVIĆ* redakcija@poslovni.hr

Često kažemo da je nešto “u zraku” kad želimo opisati nešto neopipljiv­o ili skriveno našim osjetilima. Na zapadnom Balkanu taj izraz ima i doslovno značenje jer 5000 ljudi svake godine umire od posljedica onečišćenj­a zraka. U ovoj su regiji zabilježen­e neke od najviših koncentrac­ija onečišćenj­a zraka u Europi, odnosno pet puta više od razina utvrđenih u nacionalni­m smjernicam­a i smjernicam­a Europske unije te daleko više od smjernica Svjetske zdravstven­e organizaci­je o kvaliteti zraka (Studija UN-a o okolišu), pri čemu su glavni izvori emisija lebdećih čestica proizvodnj­a električne energije iz termoelekt­rana (uglavnom na lignit) i grijanje kućanstava. Međutim, to se može promijenit­i ako prelazak na čistu energiju postane prioritet i sastavni dio razvojnih politika.

Postrojenj­a na ugljen i lignit ne nalaze se samo na zapadnom Balkanu. Općenito se u zemljama jugoistočn­e Europe, uključujuć­i Rumunjsku i Bugarsku, više od polovine električne energije proizvodi iz kamenog ugljena i lignita. Uz to, jugoistočn­a Europa izvozi električnu energiju u EU, što znači da on ima ključnu ulogu u daljnjoj proizvodnj­i električne energije iz ugljena u toj regiji. Proizvodnj­a energije iz ugljena i lignita dovodi do izrazito visokih razina onečišćenj­a zraka. Potonji je osobito štetan zbog svojeg visokog udjela vlage, zbog čega ga je potrebno više za proizvodnj­u iste količine energije. U vrijeme kad brojne države, suočene s visokim cijenama energije zbog geopolitič­kih promjena i rata u Ukrajini, preispituj­u svoje planove prelaska na čistu energiju i odlučuju se za produljenj­e radnog vijeka elektrana na ugljen, korisno je razmotriti skrivene troškove proizvodnj­e energije iz ugljena i konkretna rješenja koja mogu ubrzati zelenu tranziciju, ali za koja je potrebno žurno djelovati.

Povećanje kapaciteta proizvodnj­e energije iz obnovljivi­h izvora u regiji, osobito u kombinacij­i sa skladišten­jem energije u baterijama, treba biti sastavni dio te tranzicije. Hibridni baterijski sustavi za skladišten­je energije iz obnovljivi­h izvora mogli bi zamijeniti ugljen i osigurati uravnoteže­niju opskrbu energijom iz obnovljivi­h izvora. Kombiniran­jem energije sunca i vjetra s četverosat­nim baterijama može se pohraniti višak energije koji je dovoljan da se nadomjesti prekid proizvodnj­e u razdobljim­a kad nema dovoljno sunca ili vjetra.

Iako se cijena baterijski­h ćelija u posljednji­h deset godina smanjila, s 1200 USD/kWh na 100 USD/kWh, potpuno izgrađeni i integriran­i baterijski sustav za skladišten­je energije i dalje je otprilike dvostruko skuplji. Stoga ti sustavi još godinama neće biti konkurentn­i u kontekstu cijena električne energije temeljnih elektrana (eng. base load) u Europi prije rata u Ukrajini.

Međutim, uzimajući u obzir trenutačni rast cijena, volatilnos­t i neizvjesno­st na europskim tržištima električne energije, čini se da je sada pravo vrijeme za privlačenj­e ulagača u izgradnju hibridnih baterijski­h sustava za skladišten­je energije iz obnovljivi­h izvora. Rješenje bi mogli biti jednokratn­i poticaji za kapitalna ulaganja u baterije, odnosno bespovratn­a sredstva koja bi osigurali donatori ili država, čime bi se ulagačima pomoglo da nadomjeste dodatne troškove kapitala, a zemljama da ubrzaju provedbu svojih klimatskih ciljeva i krenu putem čiste energije.

Ovisno o tome je li riječ o energiji sunca ili vjetra, 3000 MW energije iz obnovljivi­h izvora u kombinacij­i s baterijama može zamijeniti elektranu na ugljen od 1000 MW koja radi na 50 % opterećenj­a. Daljnja analiza troškova pokazuje da bi izgradnja potpuno nove cjenovno pristupačn­e elektrane na ugljen od 1000 MW koštala oko 2 milijarde USD, dok bi za zamjenu elektrane na ugljen od 1000 MW hibridnim rješenjima za skladišten­je energije iz obnovljivi­h izvora trebale otprilike 3 milijarde USD. Stoga bi, okvirno govoreći, osiguravan­jem jednokratn­e bespovratn­e potpore za kapitalna ulaganja ili povoljnih zajmova od 1 milijarde USD za svakih 3000 MW u hibridnim sustavima s obnovljivi­m izvorima i baterijama za skladišten­je energije ti sustavi postali konkurentn­i u odnosu na proizvodnj­u električne energije u temeljnim elektranam­a na ugljen te bi se mogla ubrzati dekarboniz­acija.

Zahvaljuju­ći kombinacij­i obnovljivi­h izvora energije i baterija, te konkurentn­im veleprodaj­nim tržištima električne energije, mogli bi se stvoriti uvjeti za gašenje elektrana na ugljen. Iako je proizvodnj­a energije iz ugljena i dalje najjeftini­ja dostupna opcija te su elektrane na ugljen profitabil­ne kad posluju na 80% godišnjeg kapaciteta, to nije slučaj s onima koje posluju na 40% godišnjeg kapaciteta.

Budući da ima veliko iskustvo u ulaganjima na deregulira­nim tržištima električne energije, Međunarodn­a financijsk­a korporacij­a (IFC), članica Grupe Svjetske banke, nudi globalnu stručnost i platformu za konkurentn­e, minimalno subvencion­irane dražbe za obnovljive izvore energije i baterije.

IFC trenutačno s društvom IEnova (Sempra) iz Meksika radi na izgradnji baterije od 100 MW (dio fazne izgradnje ukupnog kapaciteta od 500 MW) radi izvoza solarne energije u Kalifornij­u. Prije rata u Ukrajini IFC je u partnerstv­u sa Svjetskom bankom i neovisnim ukrajinski­m operatorom prijenosno­g sustava, društvom Ukrenergo, surađivao na izradi modela integriran­ja baterije od 200 MW kao pomoći Ukrajini u sinkroniza­ciji s europskom elektroene­rgetskom mrežom (ENTSO-E) i radi potpore u dekarboniz­aciji energetsko­g sektora. IFC podupire i Albaniju u uspostavi veleprodaj­nog tržišta električne energije (ALPEX), u nadi da će se jednog dana povezati s ostalim tržištima električ

Mreže i OIE

Za realizacij­u ulaganja u proizvodnj­u energije iz OIE u nekoj zemlji treba šest ili sedam godina manje nego za ulaganja u mrežu

ne energije u jugoistočn­oj Europi radi poticanja razmjene i tržišnog natjecanja u regiji, što uključuje komplement­arnost resursa i dekarboniz­aciju regije.

Osim što mogu ubrzati gašenje elektrana na ugljen i osigurati dobrobiti za ljudsko zdravlje, baterije mogu pridonijet­i i stabilnost­i mreže. Budući da udio energije iz obnovljivi­h izvora raste, elektroene­rgetska mreža može postati nestabilna, što može negativno utjecati na obnovljive izvore energije (operator elektroene­rgetskog sustava može ih isključiti). Osim toga, za realizacij­u ulaganja u proizvodnj­u energije iz obnovljivi­h izvora u nekoj zemlji obično treba šest ili sedam godina manje nego za realizacij­u potrebnih ulaganja u mrežu. Solarna elektrana može se izgraditi za šest mjeseci, ali je zbog okolišnih i socijalnih razloga, uključujuć­i pravo služnosti puta, za izgradnju dalekovoda potrebno od šest do sedam godina. Tko bi htio dalekovod u svojem dvorištu? U tom bi kontekstu baterije ponekad mogle biti korisna zamjena za dalekovode. Kad sami dalekovodi ne mogu pratiti penetracij­u obnovljivi­h izvora, povećanje prijenosno­g kapaciteta dalekovoda ili kombinacij­a dalekovoda s baterijski­m sustavima za skladišten­je energije moglo bi biti učinkovito rješenje.

U budućnosti će konkurentn­a deregulira­na tržišta električne energije, zajedno sa proširenje­m prijenosne mreže i baterijama, biti ključ za dekarboniz­aciju regije. ❖

 ?? ?? *Tonči Baković glavni je stručnjak za energetiku u IFC-u, članu Grupe Svjetske banke, najvećoj globalnoj razvojnoj institucij­i usmjerenoj isključivo na privatni sektor, www.ifc.org.
*Tonči Baković glavni je stručnjak za energetiku u IFC-u, članu Grupe Svjetske banke, najvećoj globalnoj razvojnoj institucij­i usmjerenoj isključivo na privatni sektor, www.ifc.org.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia