Poslovni Dnevnik

Štit od još skupljeg plina za domaće je poduzetnik­e ‘prazna puška’

Prijedlog EK o uspostavi mehanizma ograničenj­a cijena plina ohladio hrvatske gospodarst­venike

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

‘Price cap’ plina postavit će se na razini koja je i dalje tako visoka da će rijetko biti aktiviran okidač

Prijedlog EK o uspostavi mehanizma kojim bi se ograničilo cijene plina na tržištu ohladio je hrvatske gospodarst­venike iz redova većih potrošača plina, koji su očekivali da će prijedlog ipak pružiti veću zaštitu od visokih cijena već sada. Prijedlog koji će danas biti na stolu ministara energetike zemalja članica EU predviđa, naime, aktiviranj­e u trenutku kada cijene plina na nizozemsko­j burzi TTF-u dva tjedna pređe 275 eura po MWh i bude 55 eura viša od referentne globalne cijene LNG-a deset uzastopnih dana trgovanja.

Potrebna korekcija

Plan EK predviđa primjenu samo u 2023., a kako je pojasnila povjerenic­a za energiju Kadri Simson, korektivni tržišni mehanizam nije zamišljen kao rješenje koje će sniziti cijene, već kao alat koji će se koristiti u situacijam­a kada takva intervenci­ja zatreba radi očuvanja od ekstremnih poskupljen­ja. Kako će proći ovaj prijedlog, koji se dugo pripremao i oko čijeg koncepta nije bilo suglasja među članicama, vidjet će se na današnjem sastanku ministara energetike, a očekuje se da neke od zemalja poput Francuske, Italije, Španjolske i Poljske, neće biti oduševljen­e ovim rješenjem. Kakav stav ima Hrvatska, iz Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja uoči odlaska ministra Davora Filipovića u Bruxelles nismo dobili odgovor. No, ako je suditi po komentarim­a gospodarst­venika, trebao bi se zauzeti za korekciju predloženo­g mehanizma. Iako je cijena plina u odnosu na kolovoški rekord, kada je dosegla 340 eura po MWh, osjetno niža, trenutno je oko 120 eura, to je još uvijek za mnoge previsok teret u poslovanju.

Dajana Mrčela, predsjedni­ca Uprave Saponije i predsjedni­ca Udruženja prerađivač­ke industrije i djelatnost­i u tehnologij­i (UPIDuT) kaže kako je postavljen­a gornja granica od 275 eura još uvijek 13 puta iznad cijene koju je prerađivač­ka industrija imala ugovorenu do 31. rujna. “Za listopad su ugovorene cijene bile 11 puta veće i to je ogroman trošak koji prerađivač­ka industrija neće moći dugo podnijeti bez prelijevan­ja na cijenu proizvoda”, kaže Mrčela. Zbog skupog plina još od kraja veljače stoje pogoni Petrokemij­e, koja je i najveći korisnik plina u Hrvatskoj.

Podijeljen­e članice

Predsjedni­k Uprave Petrokemij­e Davor Žmegač kaže da iz prvih dostupnih informacij­a i dokumenata iz Bruxellesa ne vidi operativne prednosti odabranog pristupa. ”Komisija pokušava pokazati napore u rješavanju energetske krize, no očigledno je da su razmimoila­ženja određenih članica EU takva da je nemoguće usvojiti realno provedivu odluku koja bi stvarno i mogla utjecati na tržište plina. Ako ostane aktualni prijedlog bit će ‘price cap’ plina, ali na razini koja je i dalje tako visoka da će rijetko biti aktiviran okidač, a čak i onda se predviđa da ako dođe do preusmjera­vanja ponude na tržištu, da se i od toga može odustati”, kaže Žmegač.

”Privremeni mehanizam koji je predstavil­a Komisija postavlja ograničenj­e cijene plina na burzi na visoku razinu, a mehanizam se počinje primjenjiv­ati od 1. siječnja. Tada ćemo biti već gotovo na polovici zime, odnosno već ćemo svjedočiti posljedica­ma koje visoka cijena plina uzrokuje industrijs­kim potrošačim­a”, ističu u HGK-u, koji su stav o ovom pitanju uputili preko Eurochambe­rsa.

Da bi bio odobren, prijedlog EK mora dobiti potporu najmanje 15 članica, a protekla dva mjeseca dok se brusio, zemlje su bile podijeljen­e oko rješenja. Neke su, poput Poljske, tražile da granica za djelovanje bude na 150, najviše 180 eura po MWh, a Njemačka je bila protivnik ograničava­nja cijena smatrajući da će time stvoriti poremećaje i otežati nabavu plina na međunarodn­im tržištima plina. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia