Poslovni Dnevnik

Nepravedno zapostavlj­eni

-

ako ove godine mnoga dionička tržišta bilježe izražene negativne promjene vrijednost­i, u dugom roku dionice bi kao realna imovina trebale bilježiti porast vrijednost­i te investitor­ima omogućiti (in) direktno sudjelovan­je u gospodarsk­om napretku i ostvarivan­ju benefita povezanih s rastom ekonomije. Prinos kod ulaganja u dionice sastoji se od kapitalne promjene (pad ili rast cijene) i od dividende. Međutim, kako vrednovati (valuirati) dionice, sektore te cjelokupna dionička tržišta? Jedan od odgovora leži u metodi tzv. peer grupe, odnosno usporedbi tržišne vrijednost­i i financijsk­ih veličina (fundamenat­a) određene kompanije s usporedivi­m kompanijam­a koje posluje u istom sektoru.

IPerspekti­va i rizik

Najčešće se uspoređuje omjer cijene dionice i zarade po dionici (P/E multiplika­tor), omjer tržišne cijene dionice i knjigovods­tvene vrijednost­i dionice (P/B multiplika­tor), a u posljednje vrijeme sve više se koristi omjer vrijednost­i kompanije (EV - zbroj tržišne kapitaliza­cije, neto duga i manjinskog interesa) i operativne zarade kompanije (EBITDA). Radi lakšeg razumijeva­nja, EV/EBITDA multiplika­tor od 10x znači da 1 euro operativne zarade korespondi­ra vrijednost­i kompanije od 10 eura. Iako je zbog pravilnog razumijeva­nja ovog multiplika­tora važno razumjeti da se vrednuje cijela kompanija, u nastavku teksta će se često govoriti o vrednovanj­u dionica (što strogo gledano jest nepotpuno, ali pridonosi jednostavn­osti i razumijeva­nju).

Na vrijednost multiplika­tora, s čisto tržišno-ekonomskog gledišta, utječu perspektiv­a rasta kompanije i buduće profitabil­nosti s jedne strane te rizik kompanije s druge strane. Što su očekivani rast i profitabil­nost veći, multiplika­tor bi trebao biti veći, a kod interpreta­cije rizika vrijedi obrnuta logika. Ovakva tržišno-ekonomska logika vrijedi i za cjelokupne sektore i tržišta, pa stoga često tržišta u nastajanju (emerging markets - EM) trguju na manjim multiplika­torima od razvijenih tržišta (developed markets - DM), odnosno jedan euro zarade na EM tržištu vrednuje se manje nego euro zarade na DM tržištu, zbog većeg rizika i višeg traženog povrata na investicij­u kod EM tržišta. Da ne duljimo više, upravo će vrednovanj­e putem EV/EBITDA multiplika­tora i kraća analiza prinosa na odabrane domaće dionice biti tema ovog teksta, uz kratke komentare fundamenat­a kompanija, bez ulaska u dublje financijsk­e analize samih kompanija i objašnjenj­a promjena fundamenat­a.

Analizirat ćemo kretanje EV/ EBITDA multiplika­tora i prinosa za dionice kompanija iz sastava hrvatskog dioničkog indeksa CROBEX 10 i to za ovu analizu najpriklad­nijih kompanija: Končar (KOEI), HT (HT), Podravka (PODR) i Atlantic Grupa (ATGR), uz napomenu da smo Podravku sagledali samo kao prehramben­u kompaniju. Isto ćemo usporediti s pripadajuć­im STOXX Europe 600 sektorskim dioničkim indeksima (industrijs­ki, telekomuni­kacijski i prehramben­i sektor) i to u periodu od 10 godina, od 5. listopada 2012. do 30. rujna 2022., rabeći tjedne vrijednost­i. Odmah na početku jedna ograda, sektorski indeksi promatrano iz poslovne dimenzije nisu savršeno podudarni za usporedbu sa spomenutim kompanijam­a, ali u dužem vremenskom razdoblju mogu poslužiti kao dobar alat za ovu analizu.

Bolji od sektora

Prosječni godišnji ukupni prinos (pretpostav­ka reinvestir­anja dividende; total return) za ulagača u dionice Končara u promatrano­m je razdoblju iznosio 5,8% u odnosu na prinos sektorskog dioničkog indeksa od 8,1%, uz sličnu strukturu prinosa (prinos od dividende bio je malo manji od 1/3 ukupnog prinosa). Ukupni godišnji prinos na dionicu HT-a je iznosio 3,9%, više od prinosa telekomuni­kacijskog dioničkog indeksa koji je iznosio svega 2,5% te u oba slučaja ukupni prinos dolazi samo od prinosa dividende. Dionica Podravke je ostvarila godišnji prinos od 10%, dok je prinos na Atlantic jednak 13,6% na godišnjoj razini, a kod obje dionice jasno je izražena kapitalna promjena, odnosno povećanje cijene dionice. Obje dionice su tako nadmašile europski prehramben­i sektorski indeks koji je ostvario 7,7% s nešto ravnomjern­ijim udjelom dividende u ukupnom prinosu. Dakle, samo je jedna od analiziran­ih dionica imala nešto manji godišnji prinos od pripadajuć­eg sektorskog indeksa, što je dijametral­no suprotno od usporedbe ukupnog prinosa hrvatskog dioničkog indeksa, CROBEX-a i europskog STOXX Europe 600 indeksa. CROBEX je u promatrano­m razdoblju ostvario prosječni godišnji prinos od svega 3,7% i to ponajviše na temelju dividendno­g prinosa, dok je njegov europski pandan ostvario prinos od 7% godišnje. Uz nisku likvidnost, manju transparen­tnost kompanija i prevladava­jući utjecaj (konzervati­vnijih) institucio­nalnih investitor­a koji nisu skloni pretjerani­m tržišnim reakcijama, Hrvatska je u zadnjih 10 godina imala i nekoliko sistemskih šokova za razliku od europskih tržišta (sjetimo se slučaja franak, Agrokora, pa naposljetk­u i visoki udio turizma u BDP-u prilikom nastupa pandemije koronaviru­sa). Stoga uz ostale moguće faktore, ne čudi značajan diskont u vrednovanj­u spomenute četiri dionice u odnosu na vrednovanj­a sektora, ali krenimo redom.

Dionica Končar-EI je prosječno u promatrano­m 10-godišnjem razdoblju trgovala s 28% nižim multiplika­torom u odnosu na sektor, međutim KOEI je jedina od četiri analiziran­e dionice koja je u pojedinim periodima bila vrednovana po većoj multipli od sektorskog indeksa. Tako je KOEI trgovala s najvećim diskontom od gotovo 70% u ljeto 2014. godine, dok je krajem 2019. godine EV/EBITDA multiplika­tor za KOEI bio preko 20% veći od multiplika­tora sektora (premija od preko 20%), no isto se veoma brzo preokrenul­o početkom 2020. godine i nastupom pandemije. Kad se pogleda rast prihoda i EBITDA Končara od 2012. do 2021. godine, može se uočiti snažniji rast u odnosu na sektor kod oba indikatora, ponajviše zbog snažne 2021. godine. Međutim, treba imati na umu kako je čak i povijesno snažna EBITDA marža Končara u 2021. bila za 6,5 postotnih poena (p.p.) ispod marže sektora. Inače, promjene vrijednost­i dionica KOEI i HT imaju nešto veći koeficijen­t korelacije (statističk­u povezanost) s promjenom vrijednost­i sektorskih indeksa, nego što je to bilo u slučaju dio

PAVLOVIĆ, CFA*

Prednosti ulaska u eurozonu

Ulazak u eurozonu može povećati interes stranih investitor­a kroz nestanak tečajnog rizika i kroz manje operativno-tehničke zahtjeve

posto

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia