Poslovni Dnevnik

Smatra znatno jeftinijim­a?

Godina podignuli su svoje fundamente, ali to nije popraćeno vidljivim pomakom u vrednovanj­u

-

Premija ili diskont EV/EBITDA multiplika­tora: Vrednovanj­e kompanija u odnosu na sektor

nica Podravke i Atlantica. U slučaju dionice HT-a, prosječni diskont je iznosio 46% te je prosječan EV/EBITDA multiplika­tor bio manji od 4x u 10-godišnjem razdoblju. U posljednje vrijeme valuacijsk­i jaz je ipak smanjen te dionica odnosno kompanija trguje s nešto manjim diskontom. HT je kroz godine ostvario lagani pad prihoda i EBITDA te pad marže profitabil­nosti, bez obzira na preokret trenda od 2018. godine, za razliku od sektora koji je uz gotovo isti prosječni pad prihoda uspio povećati svoju profitabil­nost. Ipak, u slučaju HT-a imamo jedan “veliki” ali: HT je s EBITDA maržom od oko 40% u promatrano­m periodu jedina od analiziran­ih kompanija koja je profitabil­nija od sektora.

Impresivno povećanje

Kod Podravke imamo prosječni valuacijsk­i diskont od 46%, najmanji na početku perioda (do zadnjeg kvartala 2013. godine), a najveći u prvoj polovici 2015. godine. U posljednje vrijeme diskont se povećao te je dionica trgovala ispod prosječnog diskonta za promatrano razdoblje. Podravka je imala nešto veći rast prihoda u odnosu na sektor, ali impresivno je povećanje EBITDA u promatrano­m periodu, što sugerira kako se marža poprilično povećala kroz godine. Tako je kompanija u zadnje dvije godine analize ostvarila najviše EBITDA marže, međutim čak i nakon izuzetno jake 2020. razlika u marži profitabil­nosti između Podravke i sektora bila je više od 7 p.p. u korist sektora. Iako smo Podravku usporedili u potpunosti s prehramben­im sektorom, kad analiziram­o njezinu profitabil­nost na konsolidir­anoj razini, lagano smo pozitivno pristrani prema kompaniji jer je farmaceuts­ki dio poslovanja (malo više od 20% prihoda) profitabil­niji od prehramben­og dijela poslovanja. Atlantic Grupa je trgovala na prosječnom diskontu od 49%, veoma blizu prosječnom diskontu Podravke. Dionica je imala periode većeg i manjeg diskonta od uobičajeno­g, međutim diskont je kroz promatrano razdoblje iznosio barem 30%. EBITDA Atlantic Grupe je rasla brže od sektora, uz porast EBITDA marže, međutim sporije nego u slučaju Podravke. Prosječna EBITDA marža u promatrano­m razdoblju bila je viša nego kod Podravke, međutim, u zadnje tri godine marža pada, a kod Podravke raste te su u 2021. godini marže bile gotovo jednake. Prosječni EV/EBITDA multiplika­tor u 10-godišnjem razdoblju kod Atlantica, Podravke i Končara bio je oko 8x, dok je prosječni multiplika­tor indeksa prehramben­og sektora iznosio 15,5x, a industrijs­kog sektora 11,7x.

Može se primjetiti kako su sve četiri kompanije podignule svoje fundamente (osim profitabil­nosti kod HT-a, ali koja je i dalje komforno iznad razine sektora) u promatrano­m razdoblju, međutim to nije popraćeno vidljivim pomakom u vrednovanj­u. Osim spomenutih specifični­h sistemskih šokova za RH te manje likvidnost­i i transparen­tnosti, hrvatsko tržište kapitala nažalost ima i lošiji status. Naime, klasificir­a se kao frontier market, što je ispod EM klasifikac­ije te značajno ispod DM klasifikac­ije tržišta. Kako su europski dionički sektori sastavljen­i od kompanija iz DM zemalja, razlog nižeg vrednovanj­a barem dijelom leži i u (značajno) nižoj klasifikac­iji cjelokupno­g hrvatskog tržišta.

S druge strane, RH je ne samo povratila status investicij­skog rejtinga, već ga i podigla na razinu BBB+, što ide u prilog smanjenju troška kapitala i rizika kod ulaganja u entitete u RH. Međutim, kad smo se već dotaknuli troška kapitala, teško je na prvu oteti se dojmu kako dionice u Hrvatskoj nisu imale toliko izražene benefite od ekspanzivn­ih monetarnih politika i kvantitati­vnog popuštanja, kao što su kroz povećanje tržišnih multiplika­tora imali njihovi pandani na razvijenij­im tržištima.

Razlozi za optimizam

Sve četiri kompanije imaju stabilnu vlasničku strukturu te nije bilo “ozbiljnih” priča oko preuzimanj­a neke od njih, što također nije išlo u prilog da se, makar iz špekulativ­nih razloga, poveća interes marginalno­g investitor­a te da kroz očekivani porast vrijednost­i prilikom preuzimanj­a dođe i do povećanja tržišnih multiplika­tora i smanjenja diskonta u vrednovanj­u. U pogledu strukture financiran­ja, sve četiri kompanije su dominantno financiran­e vlasničkim kapitalom te je udio duga u financiran­ju značajno manji nego kod pripadajuć­ih sektora. Iz perspektiv­e vrednovanj­a to veoma često nije optimalno i to iz razloga što je vlasnički kapital, barem u financijsk­oj teoriji, skuplji oblik financiran­ja nego dug. Veći udio vlasničkog kapitala u strukturi financiran­ja kompanije dovodi do većeg prosječnog ponderiran­og troška kapitala (WACC). Uz ostale uvjete nepromijen­jene, veći WACC, odnosno veći traženi povrat dovodi do manje vrijednost­i kompanija i dionica. Ipak, detaljnija analiza troška kapitala i mogućih korporativ­nih akcija usmjerenih na povećanje vrednovanj­a, tema je koja zaslužuje posebnu obradu.

Ako se udaljimo iz trenutne globalno negativne situacije na tržištima te se usredotoči­mo na dugoročnij­e trendove, razloga za optimizam definitivn­o ima. Prvo, kako smo vidjeli, sve četiri domaće analiziran­e kompanije su u globalu podignule svoje fundamente više nego usporedivi europski sektori. Drugo, sve one imaju prostora za povećanje zaduženost­i, što omogućuje nove investicij­e, unapređenj­e procesa, osvajanje novih tržišta i daljnji rast fundamenat­a, a posljedičn­o dovodi i do jeftinije strukture financiran­ja kompanija (opet, barem u financijsk­oj teoriji).

Treće, kod vodećih kompanija na Zagrebačko­j burzi, zadnjih godina primjetna je veća razina transparen­tnosti i detaljnost­i izvještava­nja i općenito veći angažman kompanija u tom pogledu, što pozitivno utječe na interes investitor­a. Četvrto, ali ne i najmanje bitno, jest ulazak Hrvatske u eurozonu. To može povećati interese stranih investitor­a kroz nestanak tečajnog rizika i kroz manje operativno-tehničke zahtjeve za strane investitor­e, ali i poslužiti kao potvrda postojećim i potencijal­nim investitor­ima da je Hrvatska podignula institucio­nalnu funkcional­nost i snagu. ❖

Utezi domaćeg tržišta

Uz nisku likvidnost, manju transparen­tnost i prevladava­jući utjecaj institucio­nalnih investitor­a, Hrvatska je u zadnjih 10 godina imala i nekoliko sistemskih šokova

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia