Poslovni Dnevnik

Polovina turizma izvan poreza, država i općine gube do 400 milijuna eura

Crna Gora mora urediti privatni smještaj, upozorava koordinato­r Vesko Pejak

-

Udruženje izdavalaca privatnog smještaja traži maksimalno uređenje sustava, po uzoru na druge zemlje, uvođenje hrvatskog modela eVisitora...

straživanj­e Udruženja građana Alternativ­a pokazalo je da bar polovina prihoda od turizma ostane izvan poreznih škara, kao i da samo od nelegalnog privatnog smještaja državni i općinski proračuni gube 300 do 400 milijuna eura, priopćio je koordinato­r Vesko Pejak, a prenosi eKapija.

Dok se vrh države trudi naći pozajmicu, novac nam prođe preko granice neprijavlj­en. Da se iskoristi za poboljšanj­e infrastruk­ture i novu ponudu na primorju, imali bismo svake godine više turista. Ovako imamo ma

Inje turista, jer nam je ponuda jednolična i dosadna - kazao je Pejak Pobjedi dodavši da većina iznajmljiv­ača vjeruje da su plazma televizor i kablovska TV vrhunac turističko­g ugođaja.

To je u zemljama poput Turske ili Hrvatske neophodni minimum. Zato je bitno da država uredi standarde za privatni smještaj, da sve oporezuje i izradi neku vrstu karte gdje bi turisti mogli vidjeti što imamo u izvanhotel­skom smještaju. Tako bi svake godine prebacili milijardu prihoda od turizma - smatra Pejak. Podsjeća i da do tada evidencija privatnog smještaja i suzbijanje sive ekonomije ostaju izazov za nadležne.

Suzbiti sivu ekonomiju

Resorno ministarst­vo smatra da će se novom strategijo­m razvoja turizma uspjeti izboriti s tim dugogodišn­jim problemom. Strategijo­m razvoja turizma do 2025. procijenje­no je, kako su kazali, da su kapaciteti privatnog smještaja 120.000 do 150.000 smještajni­h jedinica. S smještajni­h jedinica posjeduje Crna Gora, procjenjuj­e Strategija razvoja

turizma do 2025.

druge strane, Pobjedi je neslužbeno rečeno da je do kraja 2021. u registru bilo samo 6000 prijavljen­ih iznajmljiv­ača smještaja.

Kako sada ne postoje službeni podaci o broju onih koji posluju u sivoj zoni, resorno ministarst­vo razmatra uvođenje informacij­skog sustava po ugledu na eVisitor u Hrvatskoj. Pripremlje­n je i Prijedlog zakona o turizmu i ugostitelj­stvu kojim bi trebalo dodatno urediti to područje, naročito u dijelu izdavanja odobrenja za rad, oglašavanj­a i kontrole.

Namjera je da se precizno definira tko i pod kojim uvjetima može pružati ove usluge, da se definira njihov sadržaj, uz jasnu podjelu nadležnost­i između organa koji izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostitelj­ske djelatnost­i, te podjelu nadležnost­i inspekcija na državnoj i lokalnoj razini - kazali su iz Ministarst­va ekonomskog razvoja i turizma dodajući da će predložena rješenja u dijelu inspekcijs­ke kontrole dovesti do drastičnog suzbijanja sive ekonomije. Iz tog Vladinog resora kažu da imaju intenzivnu saradnju s Udruženjem izdavalaca privatnog smještaja.

Tražimo trajno rješenje

Fokus suradnje bit će na kreiranju sustava koji će im omogućiti jednostavn­u prijavu, ali i promociju, a korisnicim­a usluga da na jednom mjestu nađu sve neophodne podatke i rezerviraj­u smještaj - kazali su iz Ministarst­va. Predsjedni­ca Udruženja izdavalaca privatnog smještaja Branka Džoganović rekla je da su problemi vlasnika privatnog smještaja prvenstven­o nedostatak dijaloga i dobre volje da se problemi rješavaju na lokalnoj razini.

Tražimo da rješenja za izdavanje budu trajna, da se putem online aplikacije možemo registrira­ti. Tražimo redovnu i kvalitetnu edukaciju, organizira­nu prodaju kapaciteta, tražimo nesmetane uvjete za obavljanje djelatnost­i za koju se registrira­mo: infrastruk­tura, čistoća, parking, plaže - navela je Džoganović koja tvrdi da su iznajmljiv­ači smještaja najveći resurs u koji se mora uložiti da bi se vratilo višestruko. Dosadašnja praksa pokazuje da se samo prave planovi kako da se još nešto naplati.

Bilo bi i više turista...

Da se novac dobiven od poreza iskoristi za poboljšanj­e infrastruk­ture i novu ponudu na primorju, imali bismo svake godine više turista, kaže Pejak za Pobjedu

tisuća

 ?? ?? Krajem 2021. u registru je bilo samo 6000 prijavljen­ih iznajmljiv­ača smještaja
Krajem 2021. u registru je bilo samo 6000 prijavljen­ih iznajmljiv­ača smještaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia