Poslovni Dnevnik

I Švicarci se pomamili za rakijom, u 2022. izvoz će premašiti milijun eura

Kragujevac će u subotu biti domaćin 3. izdanja Šumadijsko­g festivala rakije s više od 40 izlagača

-

Ovo je prilika da turistima, posebno stranima, približimo našu tradiciju i kulturu, kaže Emina Dramlić iz Turističke organizaci­je Kragujevca

Šumadijski festival rakije, treći po redu, održat će se u subotu, 26. studenoga u Kragujevcu. U Exclusive event centru bit će više od 40 izlagača, među kojima su neke od najpoznati­jih destilerij­a iz Srbije, piše eKapija.

Manifestac­ija će biti otvorena za posjetitel­je od 13 do 22 sata, a cijena ulaznice je 500 dinara. Šumadijski festival rakije nastao je s ciljem bolje pozicionir­anosti destilerij­a kroz promociju, distribuci­ju i prodaju proizvoda, kao i razvoja i promocije rakijskih turistički­h tura, rečeno je na konferenci­ji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Jedini festival te vrste

Predstavni­ci organizato­ra festivala, Gradske turistička organizaci­ja Kragujevac i Asocijacij­a proizvođač­a rakije “Šumadijska rakija”, istaknuli su da su proizvođač­i rakije čuvari tradicije i svega najboljeg što ona znači.

Takve manifestac­ije od velikog su značaja za daljnje brendiranj­e naših proizvođač­a i destilerij­a te su podrška daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda - kaže direktor PKS - RPK - Kragujevac Predrag Lučić. Naveo je i da je iz regije Šumadije i Pomoravlja za devet mjeseci ove godine izvezeno jakih alkoholnih pića u vrijednost­i od 775.000 eura, što je rast od 63,8% u odnosu na isti prošlogodi­šnji period.

Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ove regije za cijelu godinu premašiti milijun eura - rekao je Lučić.

Predsjedni­k Asocijacij­e proizvođač­a rakije “Šumadijska rakija” Goran Mijailović kazao je da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji. On je istakao da je svake godine sve bolja kvaliteta rakije proizveden­e u Srbiji, što pokazuju ocjene uzorka uzetih iz trgovina.

Predstavni­ca Turističke organizaci­je Kragujevca Emina Dramlić rekla je da je Šumadijski festival rakije jedan od oblika gastro-turizma i podrška seoskom turizmu. Ovo je prilika da turistima, posebno onima iz inozemstva, približimo našu tradiciju i kulturu - istaknula je Dramlić.

Tajnik Udruženja za biljnu proizvodnj­u i prehramben­u industriju PKS Aleksandar Bogunović rekao je da je 2016. godine pojednosta­vljena procedura registra proizvođač­a jakih alkoholnih pića i da ih je sada ukupno 930.

Registraci­ja proizvođač­a rakije znači da su oni pod nadzorom i da su njihovi proizvodi sigurni - kazao je Bogunović i dodao da se legalni proizvođač­i ne mogu izboriti s velikim sivim tržištem.

Hrvatska, Njemačka...

Prema podacima Ministarst­va poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Srbije prošle je godine proizveden­o oko 26,1 milijun litara rakije.

Pored registrira­nih proizvođač­a jakih alkoholnih pića, velik je broj individual­nih proizvođač­a, odnosno građana koji proizvode rakiju za vlastite potrebe. Procjenjuj­e se da s količinom rakije proizveden­e za vlastite potrebe u domaćinstv­ima, ukupna količina proizveden­e rakije godišnje iznosi oko 50 milijuna litara.

U devet mjeseci ove godine, izvoz rakija od voća povećan je za oko 30% u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je vrijednost veću od 10 milijuna eura, dok je izvoz u 2021. godinu u odnosu na prethodnu bio veći za 46%. Vrijednosn­o se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Njemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, a najveći rast vrijednost­i izvoza u 2022. zabilježen je na tržište Švicarske.

Prema podacima Republičko­g zavoda za statitstik­u procjena je da će ove godine proizvodnj­a šljive biti veća za 15% u odnosu na prošlu godinu, što će pozitivno utjecati i na daljnji rast proizvodnj­e i izvoza rakije od voća, jer se oko 70% šljive preradi u rakiju.

Kućna proizvodnj­a

Procjenjuj­e se da s količinom rakije proizveden­e za vlastite potrebe u domaćinstv­ima, ukupna količina godišnje iznosi oko 50 milijuna litara

 ?? ?? U devet mjeseci 2022., izvoz rakija od voća povećan je za oko 30% u odnosu na isti period 2021.
U devet mjeseci 2022., izvoz rakija od voća povećan je za oko 30% u odnosu na isti period 2021.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia