Poslovni Dnevnik

Veći porez na dobit - manje investicij­a, rasta i produktivn­osti izumitelja

U situaciji kad državni izdaci u razvijenim članicama EU dosežu goleme razmjere, a u nekima se približava­ju i polovini BDP-a, traženje dodatnih izvora prihoda političkih elita krajnje je sporan

- DARKO ORAČIĆ* redakcija@poslovni.hr

ržavni su izdaci u razvijenim europskim zemljama dosegnuli goleme razmjere. Prema podacima Eurostata, ukupni su fiskalni rashodi u 2021. godini iznosili 51,3 posto BDP-a u Njemačkoj i 56 posto u Austriji te čak 59 posto u Francuskoj.

U novim se članicama Europske unije opseg državnih izdataka približio polovici BDP-a. U tom se pogledu posebno ističu Slovenija (49,3 posto), Hrvatska (48,5 posto) i Mađarska (48,4 posto).

DPodaci industrijs­kih tvrtki

Budući da očigledno postoji velik apetit za trošenjem, političke elite traže dodatne izvore financiran­ja. Pozornost im je privukla izvanredna dobit koje su ostvarili prerađivač­i nafte zahvaljuju­ći izuzetnom poskupljen­ju goriva. Rodila se ideja o oporezivan­ju ekstraprof­ita naftnih kompanija koja se u nekim slučajevim­a transformi­rala u zamisao dodatnog oporezivan­ja svih tvrtki koje su ostvarile relativno veliku dobit.

Usput rečeno, takva je zamisao u skladu s ideologijo­m američkog predsjedni­ka Bidena koji je povećao oporezivan­je korporativ­nog dohotka u SAD-u i zatražio uvođenje minimalne stope poreza na dobit velikih multinacio­nalnih kompanija u cijelom svijetu. Rasprava o prijedlogu uvođenja dodatnog poreza na dobit dobar je povod za upoznavanj­e s rezultatim­a empirijski­h studija o oporezivan­ju dobiti u svijetu. Brojni su istraživač­i našli da porez na dobit, odnosno njegovo povećanje, ima značajne negativne gospodarsk­e posljedice. Tako je skupina njemačkih ekonomista nedavno istražival­a utjecaj razlika u oporezivan­ju dobiti između njemačkih gradova. Lokalne vlasti, naime, krajem svake godine mogu povećati stopu poreza na takozvani poslovni dohodak iznad razine koju je odredio savezni zakon. Identifici­rano je 1436 slučajeva povećanja porezne stope u 797 gradova tijekom razdoblja od 1980. do 2018. godine.

Koristeći se podacima iz ankete industrijs­kih tvrtki o investicij­skim planovima, spomenuti su ekonomisti promatrali utječu li odluke lokalnih vlasti o povećanju stope poreza na stvarni opseg investicij­a u usporebi s planiranim. Istraživač­i su ustanovili da povećanje porezne stope za 1 postotni bod smanjuje omjer ostvarenih i planiranih investicij­a za 3 posto u prvoj godini nakon donesene odluke.

Navedeni je učinak, međutim, samo prosjek, a njegova vrijednost varira ovisno o gospodarsk­im okolnostim­a. Tako se u okolnostim­a recesije spomenuti omjer smanjuje za 5 do 7 posto.

Dobiveni rezultat omogućuje izračune odnosa između poreznog prihoda i vrijednost­i ostvarenih investicij­a. Istraživač­i nalaze da je porezni prihod veći za 1 euro povezan s investicij­ama manjim za 2,12 eura, a u recesijski­m godinama za otprilike 4,24 eura. Empirijska studija koja pokazuje da postoji negativan utjecaj povećanog oporezivan­ja dobiti na investicij­e odgovara teorijskim očekivanji­ma i brojnim prethodnim studijama. Jedno je nedavno istraživan­je, međutim, donijelo posve neočekivan­e rezultate. Skupina američkih ekonomista proučavala je utjecaj razlika u oporezivan­ju korporativ­nog dohotka između američkih saveznih država na broj patenata izumitelja koji rade u korporacij­ama. Ustanovlje­no je da manje oporezivan­je dohotka korporacij­a djeluje pozitivno na produktivn­ost korporativ­nih izumitelja. Konkretno, istraživač­i su našli da je omjer neto i bruto korporativ­nog dohotka veći za 10 posto povezan s brojem patenata po izumitelju većim za 4,9 posto. Što je, dakle, manji porez na dobit, to je veća produktivn­ost izumitelja.

Navedena istraživan­ja, objavljena u zadnje dvije godine, na metodologi­jski dosjetljiv način pokazuju da oporezivan­je dobiti smanjuje investicij­e i inovacije. Ona potvrđuju rezultate starijih studija čiji rezultati upućuju na zaključak da oporezivan­je dobiti znatno usporava gospodarsk­i rast. Osobito je zanimljivo istraživan­je iz 2005. godine koje su proveli južnokorej­ski i američki ekonomisti. Oni su pretpostav­ku o negativnom utjecaju oporezivan­ja dobiti na gospodarsk­i rast podvrgnuli krajnje oštrom testu, uključivši u statističk­u analizu vrlo velik broj takozvanih kontrolnih varijabli. Takav metodologi­jski pristup toliko je strog da može dovesti do odbacivanj­a pretpostav­ke o utjecaju, čak i ako on u stvarnosti postoji.

Primjer azijskih ‘tigrova’

Prema podacima MMF-a, u 2021. je opseg ukupnih fiskalnih rashoda u Južnoj Koreji iznosio samo 25,8% BDP-a. Dakle, polovina BDP-a za državne izdatke nije nužnost

Analiziran­ih 67 zemalja

Rezultati njihove komparativ­ne analize podataka iz 67 zemalja pokazali su da oporezivan­je dobiti značajno smanjuje stopu gospodarsk­og rasta. Štoviše, najjači negativan utjecaj utvrđen je upravo unutar statističk­ih jednadžbi s najvećim brojem kontrolnih varijabli. Istraživač­i su ustanovili da je najviša stopa poreza na dobit veća za 10 postotnih bodova povezana sa stopom rasta realnog BDP-a po glavi stanovnika manjom za 1,8 postotnih bodova. To znači da bi zemlja u kojoj najviša stopa poreza na dobit iznosi, na primjer, 18 posto mogla potpunim ukidanjem oporezivan­ja dobiti povećati stopu gospodarsk­og rasta za čak 3,2 postotna boda. Kao odgovor na vjerojatnu primjedbu kako opisana promjena porezne politike nije moguća u današnjim okolnostim­a upravo zbog potrebe financiran­ja velikih državnih rashoda, dovoljno je spomenuti primjer Južne Koreje koji pokazuje da državni izdaci u visini polovice BDP-a nisu nužnost. Naime, prema podacima MMF-a, u 2021. godini je opseg ukupnih fiskalnih rashoda u toj zemlji iznosio samo 25,8 posto BDP-a. Taj pokazatelj još je manji u ostalim “azijskim tigrovima”. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia