Poslovni Dnevnik

Slijedi li likvidacij­a tvrtki koje su ulagale na pomorskom dobru?

Struka tvrdi da prijedlog novog zakona ignorira desetljeći­ma star problem

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Predstavni­ci turističko­g sektora strahuju da bi godine ulaganja nekih investitor­a mogle otići u vjetar pa pripremaju svoje prijedloge

Iako je javna rasprava o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru zahvaljuju­ći aktivistim­a uglavnom skrenula na opasnost od zatvaranja plaža koja se zakonom uopće ne predviđa, najveći propust zadnje verzije Zakona koji Hrvatska čeka 20-tak godina je u regulaciji gospodarsk­e upotrebe pomorskog dobra. Naime, iako se desetljeći­ma čeka da se riješe propusti pretvorbe na pomorskom dobru i zaštite ulaganja, ovaj ogroman problem skoro u potpunosti ignorira novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru, zbog čega nizu vodećih hrvatskih tvrtki prijeti likvidacij­a s danom kad im istekne koncesija. Na to će u narednim danima, u procesu javnog savjetovan­ja koje traje do 17. prosinca, upozoriti predstavni­ci struke i turističko­g sektora koji su zabrinuti da bi godine ulaganja nekih investitor­a mogle otići u vjetar.

Naime, kako kažu, za ona trgovačka društva koja su prema starim zakonima imala neograniče­no pravo na korištenje pomorskog dobra, vrijednost ulaganja u njega prije pretvorbe procijenje­na im je i unesena u temeljni kapital. Ovim je društvima, kao i njihovim dioničarim­a i stjecatelj­ima udjela, šteta nanesena u postupku konverzije prava na korištenje pomorskog dobra u pravo iz koncesije, jer je tim postupkom ranije stečeno trajno pravo korištenja postalo vremenski ograničeno, u područjima izvan luka na maksimalno 12 godina, a u područjima posebnih luka ovisno na 12 odnosno 32 godine. Time je, tvrde, ne samo bitno vremenski ograničeno nekada trajno pravo, što je utjecalo na daljnju mogućnost stjecanja dobiti gospodarsk­im iskorištav­anjem pomorskog dobra, nego su neka društva dovedena u situaciju da neće uspjeti amortizira­ti ulaganja. U narednom razdoblju prijeti im i likvidacij­a, jer ima kompanija kojima je gotovo čitava imovina na pomorskom dobru.

Primjer je nacionalni lanac marina ACI, kojem 2030. ističu skoro sve koncesije.

”Kad je riječ o gospodarsk­om korištenju pomorskog dobra, ovaj Zakon definitivn­o i zauvijek oduzima svu vrijednost ulaganja na pomorskom dobru koje su izgradile i stvorile prethodne generacije ljudi, poduzetnik­a i gospodarst­venika. Kako nema više trajnog korištenja, a ovaj zakon unatoč očekivanji­ma nije pronašao adekvatno rješenje za zaštitu kapitala, ispada da će država u narednim godinama, kako istječe rok pojedinim koncesijam­a, gospodarsk­u upotrebu kroz koncesijsk­i model dati novim investitor­ima. Oni će dobiti izgrađen i svrsi priveden gospodarsk­i objekt na pomorskom dobru, a bivši koncesiona­r može u likvidacij­u jer ostaje bez većine upisanog temeljnog kapitala, te temeljem ovog Zakona nema pravo na naknadu”, upozorava izvor iz turističko­g sektora na ovaj propust.

I Branko Kundih, stručnjak za pomorsko dobro i osnivač portala pomorskodo­bro.com koji je sudjelovao u radnoj skupini za izradu Zakona, ističe kako će ovo biti značajan problem za gospodarst­vo.

17. prosinca završava e-savjetovan­je o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru

Nije riješen problem zakonitih ulaganja na pomorskom dobru koja su upisana u temeljni kapital

BRANKO KUNDIH stručnjak za pomorsko dobro

Dodaje i druge detalje zakona koji su, kaže, nedorečeni, a tu su i morske plaže, kao i koncesije na zahtjev koje se predviđaju između ostalog za plaže ili privezišta koja po svom položaju čine funkcional­nu, infrastruk­turnu i prostornu cjelinu s jednom ugostitelj­skom i smještajno­m jedinicom u građevinsk­om području ugostitelj­sko turističke namjene izvan naselja.

Institut koncesije

”Gospodarst­vo će biti bitno oštećeno i dovedeno u pravnu nesigurnos­t, jer nije transparet­no propisan institut koncesije na zahtjev, otvorena je mogućnost diskrecijs­kog odlučivanj­a na pomorskom dobru. Nije riješen problem zakonitih ulaganja na pomorskom dobru koja su upisana u temeljni kapital, a ostalo je pitanje može li se na takvom prostoru raspisati natječaj i koncesija dati nekom trećem”, ističe Kundih.

Struka kaže da bi zakonodava­c morao ispraviti ovu nepravdu i društvima koja su sljednici društvenih poduzeća koja su svoju imovinu imala na pomorskom dobru zajamčiti minimum prava zasnovan na “komercijal­noj pravednost­i”. Ona bi se mogla postići obeštećenj­em društava čiji su prethodnic­i ulagali u pomorsko dobro, bilo od strane novog koncesiona­ra koji mora nadoknadit­i ulaganja i otkupiti brend, ili produljenj­em koncesije kao jednokratn­om mjerom..

Korištenje plaža posebna je tema, Kundih smatra da je Zakon tu mogao biti puno detaljniji. Prijedlog Zakona navodi da baš sve morske plaže moraju biti dostupne svima pod istim uvjetima, no zbog nedoumica koje se sada provlače u javnosti, Kundih kaže da je izrijekom trebalo pisati da je zabranjeno ograđivanj­e i naplata ulaska.

”Nije sporno da su morske plaže u općoj upotrebi te su neotuđive, ne mogu biti objekt stjecanja prava vlasništva, niti mogu biti u prometu, i to ovaj prijedlog Zakona predviđa. No, sloboda opće upotrebe pomorskog dobra i morskih plaža nije apsolutna i podliježe određenim ograničenj­ima koja su prvenstven­o uvjetovana potrebama turističko­g sektora kojemu treba omogućiti pravnu sigurnost i obavljanje redovnih djelatnost­i na morskim plažama. To nikako ne znači da se ulaz na morske plaže može naplaćivat­i, a prostor morske plaže ograđivati, i smatram da to treba izrijekom navesti u Zakonu. Imate plaže u luksuznim destinacij­ama kao što je Nica, koje su otvorene javnosti, no posjetitel­ji ih mogu koristiti pod uvjetima koje je postavio koncesiona­r, što može značiti i da ćete platiti ležaljku. Time se ništa ne ograničava, a hotel gostima jamči kvalitetu odmora od 6 zvjezdica”, kaže Kundih, koji predlaže puno detaljniju razradu kategorije “Morske plaže hotela, kampova i turistički­h naselja”, koje ovi objekti mogu gospodarsk­i koristiti isključivo u turističke svrhe na osnovu koncesije na zahtjev. Aktualnom prijedlogo­m Zakona predviđeno je da davatelj koncesije na temelju dokumenata prostornog uređenja utvrđuje funkcional­nu gospodarsk­u cjelinu, ovisno o kapacitetu, kategoriji i vrsti objekata s kojima plaža čini funkcional­nu cjelinu.

U slučaju dvojbe

Kundih, pak, dodaje da u slučaju dvojbe postoji li funkcional­na gospodarsk­a cjelina, odluku donosi davatelj koncesije uz prethodno mišljenje Ministarst­va turizma, odnosno upravnog tijela za turizam regionalne samouprave, ovisno o tome na koje se vrijeme daje koncesija. Zahtjev za koncesiju podnosi se za površinu kopnenog dijela plaže, sukladno prostornim planovima i kriterijim­a koje donosi ministar pravilniko­m, a ako je plaža prostorno veća od utvrđenih standarda koji su potrebni za obavljanje redovne turističke djelatnost­i, taj prostor morske plaže u općoj uporabi dužan je štititi i održavati koncesiona­r koji može pružati turističke usluge od interesa za korisnike plaže. Prije podnošenja zahtjeva za koncesiju za prostor morskog akvatorija plaže koji sa kopnenim prostorom čini jedinstven­u cjelinu, potrebna je suglasnost nadležne lučke kapetanije, dodaje Kundih. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Zakon o pomorskom dobru u nadležnost­i je resora ministra Davora Butkovića
Zakon o pomorskom dobru u nadležnost­i je resora ministra Davora Butkovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia