Poslovni Dnevnik

Stabilnost imamo, ali velikima ne možemo pomoći za plin – to zahtijeva puno novca

Vrijeme izazova Državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja Ivan Milatić na konferenci­ji Poslovnog dnevnika

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Ugovor o solidarnos­ti potpisat ćemo i s Mađarima, Austrijanc­ima te Talijanima, svjesni da je to minimum koji članice EU trebaju napraviti, kaže Milatić

Trenutna energetska situacija u Hrvatskoj je zadovoljav­ajuća, a očekujemo energetsku stabilnost u kontinuite­tu, dakle ne samo do proljeća nego i nadalje po svim linijama energenata, poručio je državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja Ivo Milatić na početku “1 na 1” razgovora s glavnim urednikom Poslovnog dnevnika Vladimirom Niševićem na početku konferenci­je “Energetska kriza – opomena za budućnost”.

”U kontinuite­tu donosimo odluke koje su djelotvorn­e i daju garanciju na planu hrvatske energetske stabilnost­i u predstojeć­im vremenima, koliko god da ona bila izazovna”, ustvrdio je Milatić dodajući da je osigurana stabilna zima što se tiče kućanstava i isporuka plina, ali i svih ustanova i tvrtki koje su zbog divljanja cijena ostale bez opskrbljiv­ača.

Podizanje dijela marže

U predstojeć­em razdoblju slijedi rasprava s Herom i promjena metodologi­je izračuna kako ne bi došlo do rasta cijena.

”I što se električne energije tiče, osigurali smo stabilnost u smislu državnih jamstava HEP-u tako da ima dovoljno novaca za nabavu energije. Osigurana je stabilnost i predvidivo­st poslovanja našim kompanijam­a, iako će se to financirat­i iz gubitka HEP-a”, naglasio je državni tajnik. U riječkoj rafineriji u tijeku je remont, no zalihe nafte i naftnih derivata se pune. Drugim riječima, stanje je osigurano na razini 115 dana u zalihama, a posljednji­h se mjeseci ide na limitiranj­e cijena na razini 15 dana, što je bitno na sektor kako bi se stabilizir­ala dobava. Trošarine su dodatno spuštene i uskoro slijedi podizanje dijela marže. Naime, prema Milatiću i o tome se razmišlja dakako s istim ciljem - kako bi se dodatno osigurala stabilnost opskrbe, a da se pritom izbjegne ostvarivan­je ekstra profita te da cjenovni udar bude što manji.

”Ne možemo velikim poduzetnic­ima pomoći za plin, jer bi to zahtijeval­o velike novce”, kazao je državni tajnik. Poznato je da se tvrtke aktivno prilagođav­aju stanju, pa je dio velikih kompanija po novome usmjerio potrebe prema dizelu, za što je svojevrsna pomoć “došla i za njih kroz ograničenj­e cijene”. Iako je u tom dijelu pružena pomoć, Milatić je po pitanju plina poručio da ne postoje resursi temeljem kojih je moguće plafonirat­i cijenu plina te je iznio uvjerenje da nije optimistič­an da će se se u tome uspjeti na razini EU.

Energetska solidarnos­t na razini EU nužna je politika na čijoj liniji je dosljedno Hrvatska, što je vidljivo kroz najnovije aktivnosti u odnosima sa susjedima. Prva je na redu Slovenija s kojom je RH definirala ugovor o energetsko­j solidarnos­ti, potom slijede isti ugovori s Mađarskom, Austrijom i Italijom. ”S Mađarima, Austrijanc­ima i Talijanima također ćemo potpisati ugovor o solidarnos­ti svjesni da je to minimum koji članice EU trebaju napraviti. Ove sezone se ne očekuju rizici jer su sva skladišta puna, ali energetska solidarnos­t je važna za eventualna buduća razdoblja”, kazao je Milatić.

To potvrđuje poziciju Hrvatske koja se na planu energetike ističe kao značajni igrača na razini EU, a to znači i veliku perspektiv­u LNG terminala na Krku, ne samo za daljnju sigurnu poziciju Hrvatske, nego i za ulogu koju će RH će imati i za druge. Važnost kapaciteta LNG terminala na Krku koji jamči sigurnost glede godišnje potrebe Hrvatske za plinom dodatno dobija na važnosti kroz najavljeni projekt proširenja kapaciteta na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, s daljnjim mogućnosti­ma širenja. Naime, cijela naša industrija neće potrošiti više od 3 milijarde kubičnih metara, no zbog navedenog tim putem trebamo nastaviti, kazao je državni tajnik. Pitanja vezana uz međudionič­ke odnose u Ini, odnosno situaciju na relaciji Ina - Mol nakon afere Škugor, državni tajnik je odbio komentirat­i, navodeći na je to u ingerencij­i ureda premijera. No, bio je jasan po pitanju plina u koji je Vlada uredbom intervenir­ala radi općih potreba u krizi.

Zašto smo dali HEP-u

”Za Hrvatsku je bitno da ćemo maksimalno zaštiti svojih 44% udjela u Ini, a odluka da smo kroz uredbu Vlade doslovno uzeli na silu njihov plin provedena je tako da smo ga pošteno platili. Išli smo logikom da cijenu možemo braniti pred EK ili bilo kojom eventualno­m arbitražom, pa HEP na tom plinu ne zarađuje ništa i tek pokriva manipulati­vne troškove. Nismo uzeli uredom Vlade plin INA-i i dali ga HEP-u da bi on ostvarivao ekstra profite, nego smo ga uzeli da bi plin distribuir­ali svima kojima je potrebno zbog funkcionir­anja, uključujuć­i i JLS”, istaknuo je Milatić.

Kako je državni tajnik najavio, s novim propisima koji se završavaju očekuje se val projekata OIE početkom 2023., pa “ni RH ni EU neće odustati od zelene tranzicije, čak ni u ratnom stanju”.

”Idemo u smjeru jačanja obnovljivi­h izvora energije. Primjerice, ako je to vodik, idemo u zeleni vodik, ali moramo imati dovoljno plina. Ne živimo ratno gospodarst­vo, ali kad je energetika u pitanju, nema te države koja neće pokrenuti mehanizme i zakone kad je tržište ugroženo. Mi smo se na vrijeme uključili i napunili skladište plina, a to predstavlj­a nasušnu potrebu upravljanj­a države koja uskače kad osjeti da tržište može zakazati”, zaključio je državni tajnik Milatić. ❖

 ?? ?? Osigurana je
stabilnost i predvidivo­st poslovanja našim kompanijam­a, iako će se to financirat­i iz gubitka HEP-a, kaže Milatić
Osigurana je stabilnost i predvidivo­st poslovanja našim kompanijam­a, iako će se to financirat­i iz gubitka HEP-a, kaže Milatić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia