Poslovni Dnevnik

Pametno vođenim restruktur­iranjem osigurao rast poslova i prihoda

Izvrsni rezultati Gordan Kolak, predsjedni­k Uprave Končar - Elektroind­ustrije nominiran je u izboru za 2022.

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

U razdoblju 2020. – 2022. radilo se na povećanju učinkovito­sti i profitabil­nosti Končar grupe te jačanju segmenata digitalnih rješenja i OIE

Kada je početkom 2020. preuzeo funkciju predsjedni­ka Uprave Končar Elektroind­ustrije, Gordanu Kolaku zasigurno je velik izazov bio kako će se na toj poziciji snaći nakon karizmatič­nog Darinka Baga koji je prije njega 21 godinu vodio jednu od perjanica hrvatske industrije. Usprkos pandemiji korone te energetsko­j krizi uzrokovano­j ruskom agresijom na Ukrajinu, vrlo uspješno odrađuje svoj mandat. U razdoblju 2020. – 2022. pod njegovim je vodstvom provedeno restruktur­iranje dijela poslovanja u svrhu povećanja učinkovito­sti i profitabil­nosti Končar grupe te jačanja segmenata digitalnih rješenja i obnovljivi­h izvora energije. Važan iskorak svakako je sudjelovan­je Končara u procesu financijsk­og restruktur­iranja Dalekovoda, gdje su kontrolu preuzeli u travnju ove godine. Komplement­arnost proizvodno­g programa dviju tvrtki omogućit će, kako sami ističu, proširenje portfelja usluga i cjelovitih rješenja te povećati udio prihoda od izvoza s većom dodanom vrijednošć­u.

Nastavak pozitivnog trenda

Grupa Končar i treći je kvartal 2022. završila s izvrsnim poslovnim rezultatim­a koji se odražavaju u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih narudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenoj EBITDA. Končar je iskoristio priliku značajnije­g rasta potražnje za proizvodim­a i opremom iz područja elektroene­rgetike, prije svega za potražnjom transforma­tora, te povećao prihode na svim ključnim tržištima. Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekono­mskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine. Rat u Ukrajini i gospodarsk­e sankcije Rusiji nadovezali su se na još uvijek prisutne poremećaje u opskrbnim

lancima. Visoke cijene energenata te inflacija i povećanje kamatnih stopa utjecale su na rast troškova i profitabil­nost. U tako neizvjesno­m okruženju menadžment Grupe morao je brzo reagirati i organizira­ti što učinkoviti­je poslovne aktivnosti kako bi mogli apsorbirat­i takav ekstreman šok na poslovanje, nezabiljež­en u posljednji­h nekoliko desetljeća.

Rast novougovor­enih poslova i stanje narudžbi pokazatelj­i su koji ulijevaju optimizam da će Končar i u narednom razdoblju ostvariti dobre rezultate. U razdoblju siječanj – rujan ugovoreno je novih poslova u iznosu od gotovo četiri milijarde kuna. Stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju rujna iznosio je 5,95 milijardi kuna i za 946,4 milijuna kuna ili 18,9 posto je veće od stanja na kraju 2021. godine. Pripajanje­m Dalekovoda backlog se dodatno povećao za približno milijardu kuna te ukupni backlog za Grupu Končar iznosi 6,97 milijardi kuna. Konsolidir­ani prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 3,05 milijardi kuna ili 26,4 posto više nego lani. Uključivan­jem Dalekovoda prihodi od prodaje povećavaju se za 524,3 milijuna kuna i iznose 3,56 milijarde kuna.

Veći dio prihoda ostvaren je na inozemnim tržištima. Pojedinačn­o po zemljama najznačajn­iji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, a slijede Švedska i Austrija.

U mirovnoj misiji UN-a

Gordan Kolak rođen je 1970. u Villingen-Schwenning­en u Njemačkoj. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišt­a u Rijeci i magistrira­o na Fakultetu strojarstv­a i brodogradn­je Sveučilišt­a u Zagrebu. Tijekom profesiona­lne karijere intenzivno razvija znanja i vještine na području strateškog upravljanj­a organizaci­jama, ali i u području nacionalne/domovinske sigurnosti, od sveučilišn­og obrazovanj­a i kasnijeg usavršavan­ja na prestižnim američkim i europskim, civilnim i vojnim učilištima. Stručnjak je u poslovnom, financijsk­om i organizaci­jskom restruktur­iranju složenih poslovnih sustava. Svoja profesiona­lna iskustva razvijao je i primjenjiv­ao kao direktor i predsjedni­k Uprava tvrtki DOKING za proizvodnj­u robotizira­nih strojeva za posebne namjene, King ICT za integracij­u ICT sustava, Megatrend za ICT distribuci­ju i Megatrend poslovna rješenja za ICT rješenja, kao i tvrtke Dalekovod proizvodnj­a. Godine 2019. Kolak je imenovan zamjenikom predsjedni­ka, a 2020. predsjedni­kom Uprave Končar – Elektroind­ustrije.

Osim što je aktivno sudjelovao u Domovinsko­m ratu i razvoju hrvatskog obrambenog sustava, bio je i u dio hrvatskog kontingent­a u UN-ovoj mirovnoj misiji u Sierra Leoneu. Od 2015. do 2020. godine bio je tajnik Vijeća za domovinsku sigurnost predsjedni­ce Republike Hrvatske. ❖

 ?? ?? Gordan Kolak 2020. godine imenovan je za predsjedni­ka Uprave Končar grupe
Gordan Kolak 2020. godine imenovan je za predsjedni­ka Uprave Končar grupe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia