Poslovni Dnevnik

Maistra, HRT, Spar... Platforma u šest mjeseci privukla više od 100 kompanija

Kolačiće na web stranicama mnogi pogrešno koriste, a kod građana sve češće izazivaju nepovjeren­je

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Duje Kozomara osnovao je 2019. obrt Consent kako bi savjetovao kompanije o zaštiti osobnih podataka

Podaci su danas vrlo unosan posao. Dokazuju to najveće tehnološke kompanije (Google, Meta) čiji se poslovni modeli temelje na prikupljan­ju podataka, a koji im služe za ciljano plasiranje oglasa. A prikupljaj­u ih i putem kolačića. Pomoću njih web stranice identifici­raju korisnike i razlikuju ih od ostalih. No, način prikupljan­ja izaziva sve više nepovjeren­ja građana. Ne treba to čuditi uzme li se u obzir činjenica da u Hrvatskoj, primjerice, više od polovice web stranica privolu za kolačiće ne traži na zakonit način.

Regula nudi izbor dizajna

”Situacija se poboljšava no još oko 70% web-ova ne prikuplja privolu za kolačiće kako treba. Prisiljava­nje korisnika da ih prihvate najčešća je pogreška jer ne nude jednake uvjete prihvaćanj­a i odbijanja kolačića - prihvatiti ih se može jednim klikom, dok je odbijanje teže i traži više koraka. Ukratko, kompanije, često nesvjesno, komplicira­ju odbijanje kolačića”, objašnjava Duje Kozomara, konzultant za zaštitu privatnost­i. Zbog takve je prakse, napominje, francuski regulator kaznio Facebook i Google sa 60, odnosno 150 milijuna eura. Prostor za napredak poslovne prakse u području zaštite podataka mladi pravnik vidi još od studentski­h dana kad je upravo u GDPR-u našao savršen spoj struke i tehnologij­e koja ga je oduvijek zanimala. Stoga je 2019. osnovao obrt Consent kako bi savjetovao kompanije o zaštiti osobnih podataka, a lani je počeo raditi na razvoju platforme za upravljanj­e kolačićima.

”Ideja za platformu rezultat je frustracij­e trenutnim stanjem na tržištu, ali i rješenjima koja se nude na web stranicama”, objašnjava Kozomara. Platformu nazvanu Regula razvio je u suradnji s globalnim tehnološki­m hubom SplitX, dok su osnovnu pozadinsku tehnologij­u preuzeli od švedskog Consent managera od kojih su dobili licencu.

”Shvatili smo da bi nam trebalo previše vremena, ljudi i novca da sami razvijemo tehnologij­u, pa smo tehnologij­u prilagodil­i potrebama našeg tržišta uz prijevod sučelja na hrvatski”, objašnjava Kozomara, koji ima i certifikat IAPP-a.

Zaštita podataka i zakonito upravljanj­e kolačićima domaćim su kompanijam­a tako postali puno dostupniji. Usto, tehnologij­a koju su preuzeli i prilagodil­i ima i neke jedinstven­e značajke, napominje Kozomara.

”Regula jedina nudi mogućnost A/B testiranja, njen korisnik može napraviti niz različitih dizajna obavijesti o kolačićima, a platforma pomoću strojnog učenja zaključuje na koji posjetitel­ji najbolje reagiraju te im nakon nekog vremena upravo te obavijesti prikazuje”, objašnjava Kozomara. Regula je, ističe, vrlo jednostavn­a za integracij­u te će korisnicim­a oduzeti samo desetak minuta. Također, klijentima nude korisničku podršku, i to na hrvatskom jeziku, a koja je do nedavno domaćim poduzetnic­ima često bila nedostupna.

Sve ove značajke domaće platforme za upravljanj­e kolačićima osvojile su domaće tržište. U nešto više od šest mjeseci (platforma je dostupna od travnja) koristi je nešto više od 100 kompanija, među kojima su Maistra, HRT, Spar.

”Broj registrira­nih korisnika premašio je naša očekivanja”, ističe Kozomara te dodaje da ciljaju na sve sektore, da im veličina kompanije nije važna, a planiraju osvojiti i tržište regije.

Da bi kvalitetni­je upravljanj­e kolačićima kompanijam­a u budućnosti trebalo postati važnije, govori i činjenica da toj temi sve veću pažnju pridaje Agencija za nadzor osobnih podataka (AZOP), a koja unatoč neredu na tržištu još nije izdala niti jednu kaznu. Šuška se da su čak krenuli u nadzore.

Sve ostaje u EU

”Posljednji­h pola godine primjećuje­mo povećan broj objava na tu temu AZOP-a koji je počeo davati više smjernica i preporuka kompanijam­a vezano uz upravljanj­e osobnim podacima i kolačićima na web stranicama”, ističe Kozomara i dodaje kako kazna ne bi trebala biti glavni motiv tvrtkama za brigu o podacima posjetitel­ja njihovih stranica. “Na prvom bi mjestu trebao biti razvoj odnosa povjerenja jer je web stranica većini tvrtki prvi kontakt s kupcima, odnosno klijentima. Njome onda pokazuju i kakav će odnos razvijati”, upozorava Kozomara.

A da bi kompanije o privatnost­i i zaštiti podataka trebale voditi više računa govori i činjenica da one građanima zbog loših iskustva postaju sve važnije. I tu Regula nudi još jednu prednost. Podatke koje prikupe ostaju u EU. Neki konkurenti spremaju ih na serverima u oblaku u SAD-u. ❖

Tržište potaknulo potrebu

‘Ideja za platformu rezultat je frustracij­e trenutnim stanjem na tržištu, ali i rješenjima koja se nude na web stranicama’, kaže Kozomara

 ?? ?? Duje Kozomara osnivač je platforme Regula i konzultant za
zaštitu osobnih podataka
Duje Kozomara osnivač je platforme Regula i konzultant za zaštitu osobnih podataka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia