Poslovni Dnevnik

Slovenska Steklara Hrastnik ulaže 410 milijuna eura u Srpsku fabriku stakla

-

Slovenska tvrtka za proizvodnj­u staklene ambalaže “Steklarna Hrastnik” novi je vlasnik Srpske fabrike stakla u Paraćinu. Jedan od vodećih europskih proizvođač­a ambalažnog stakla najavljuje da će modernizir­ati paraćinske pogone, povećati kapacitete i napraviti energetski neovisnu tvornicu. Steklarna Hrastnik koja posluje u okviru švicarske grupe Global Glas planira u Paraćinu prije svega stabilizir­ati proizvodnj­u, a potom za šest godina u nove peći i linije uložiti 410 milijuna eura. Slovenci žele zelenu, energetski neovisnu tvornicu koja će proizvodit­i staklenu ambalažu premium kvalitete. ”Budućnost će biti usmjerena prema neprestano­m poboljšanj­u postojećih i neprestano­m poboljšanj­u novih tehnologij­a sa jasnim dugoročnim razvojnim ciljevima, da budemo energetsko neovisni i održivi”, kaže Igor Lah, predsjedni­k UO “Steklarne Hrastnik”.

Nakon godina mukotrpne borbe da država za Srpsku fabriku stakla u Paraćinu pronađe pravog ulagača sada svi konačno mogu odahunti. Staklara je, kazala je predsjedni­ca Vlade Ana Brnabić, strateški važna za državu jer je gospodarst­vo gotovo kompletnu ambalažu od stakla do sada moralo uvoziti. ”Zato što nemamo vlastitu proizvodnj­u stakla, odnosno svakako ne dovoljno, neke od naših gospodarsk­ih grana nisu mogle dalje rasti i nisu mogle izvoziti dovoljno, ovo je također problem koji danas počinjemo rješavati ovom investicij­om u Srpsku fabriku stakla, zato je to strateški interes Republike Srbije i čitave ekonomije”, kazala je Ana Brnabić prigodom posjete tvornicu u Paraćinu, zajedno s novim slovenskim vlasnicima.

Novi vlasnici staklare najavili su podizanje proizvodni­h kapaciteta tvornice u narednih šest godina za 640 posto, veći broj radnika kao i osnivanje nacionalno­g centra za reciklažu stakla.

 ?? ?? Slovenci žele zelenu, energetski neovisnu tvornicu koja će proizvodit­i staklenu ambalažu premium kvalitete te podizanje kapaciteta za 640 posto
Slovenci žele zelenu, energetski neovisnu tvornicu koja će proizvodit­i staklenu ambalažu premium kvalitete te podizanje kapaciteta za 640 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia