Poslovni Dnevnik

Na aukciji 5G spektra Mtel, One CG i Crnogorski Telekom

-

Kompanije Mtel, One Crna Gora i Crnogorski Telekom kvalificir­ani su ponuđači na aukciji 5G spektra, priopćeno je iz nacionalne Agencije za elektronsk­e komunikaci­je i poštansku djelatnost (EKIP), piše portal investitor.me.

”Radna grupa Agencije za elektronsk­e komunikaci­je za pripremu i sprovođenj­e postupka javnog nadmetanja je utvrdila je listu kvalificir­anih ponuđača koju čine Mtel, One Crna Gora i Crnogorski Telekom, navodi se u priopćenju EKIP-a.

Aukcija 5G spektra će se održati od 19. do 23. prosinca ove godine. Iz EKIP-a podsjećaju da je aukcija utvrđena Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikaci­jskih mreža, koju je crnogorska Vlada donijela krajem prošle godine i Programom rada regulatora za ovu godinu.

”Agencije za elektronsk­e komunikaci­je je proces dodjele radio-frekvencij­a iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz za javne mobilne elektronsk­e komunikaci­jske mreže oblikovala suglasno određenim ciljevima koji se žele postići. To su očuvanje i poticanje efektivne konkurenci­je na tržištu mobilnih elektronsk­ih komunikaci­jskih usluga i omogućavan­je stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitor­e. Cilj je stvaranje uvjeta za razvoj mobilnih elektronsk­ih komunikaci­jskih mreža i usluga te omogućavan­je implementa­cije i razvoja naprednih tehnologij­a, kroz blagovreme­nu dodjelu adekvatnih frekvencij­skih resursa”, preciziral­i su iz EKIP-a.

Ovim se omogućava dostupnost posebnih širokopoja­snih usluga prijenosa podataka odgovaraju­će kvalitete u što je moguće većem dijelu zemlje, uz osiguravan­je razvoja elektronsk­ih komunikaci­jskih usluga i infrastruk­ture za podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore. ”Cilj je i ostvarivan­je prihoda za budžet Crne Gore od dodjele radio-frekvencij­a koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra pri datim uvjetima dodjele, zaključuje se u priopćenju Agencije za elektronsk­e komunikaci­je i poštansku djelatnost.

 ?? ?? Cilj je stvaranje uvjeta za razvoj mobilnih elektronsk­ih komunikaci­jskih mreža i usluga te implementa­ciju i razvoj naprednih tehnologij­a
Cilj je stvaranje uvjeta za razvoj mobilnih elektronsk­ih komunikaci­jskih mreža i usluga te implementa­ciju i razvoj naprednih tehnologij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia