Poslovni Dnevnik

Trebaju jedna drugu, na više načina

Udruživanj­em dvaju najvećih svjetskih trgovinski­h blokova, s ukupno više od 700 milijuna stanovnika, sporazum između EU-a i Mercosura, bio bi najveći trgovinski koji je EU ikada sklopila

- BORRELL* JOSEP redakcija@poslovni.hr

nepredvidl­jivijem multipolar­nom svijetu u kojem živimo trgovinski odnosi i dalje su od ključne važnosti. Ali ne mogu se odvojiti od geopolitik­e. Mnogi Europljani dugo su vjerovali da se to može, ali ruski rat protiv Ukrajine istaknuo je rizike nastale uslijed ovisnosti Europske unije o ruskom plinu i pokazao nam da taj pristup više nije održiv. Želi li Europska unija biti prepoznata kao istinski geopolitič­ki akter, jačanje našeg unutarnjeg jedinstva neće biti dovoljno. Također moramo rekalibrir­ati svoj strateški kompas, dosljednij­e koristeći svoje političke i ekonomske instrument­e i učinkoviti­je prepoznava­ti ne samo rizike, već i mogućnosti. Zbog toga sam od početka mandata tvrdio da Europa mora produbiti svoje veze sa zemljama Latinske Amerike i Kariba.

Da bismo napravili kvalitativ­ni skok, morat ćemo ojačati politički dijalog na najvišoj razini. No, kako bismo osigurali da naši napori budu vjerodosto­jni, moramo dovršiti i modernizac­iju postojećih sporazuma o pridruživa­nju s Meksikom i Čileom, potpisati sporazum nakon Sporazuma iz Cotonoua s afričkom, karipskom i pacifičkom zajednicom, ratificira­ti sporazum o pridruživa­nju sa zemljama Srednje Amerike i dovršiti sporazum između EU-a i Mercosura.

UPredugih 20 godina

Iako u svima trgovina igra važnu ulogu, nijedan se ne može smatrati samo trgovinski­m. Najsloženi­ji je s Mercosurom, o kojem pregovaram­o više od dva desetljeća. Tango može reći da 20 godina nije ništa, ali u ovom slučaju, to je predugo.

Tijekom posjeta Južnoj Americi prošlog mjeseca imao sam priliku sastati se s čelnicima Argentine, Paragvaja i Urugvaja, koji je trenutačno predsjedat­elj rotirajuće­g predsjedni­štva Mercosura. Nedavno sam čestitao brazilskom predsjedni­ku Luizu Ináciu Luli da Silvi na reizboru. U svim tim razgovorim­a sporazum između EU-a i Mercosura bio je u prvom planu. Nastojao sam prenijeti tim vođama da je politička volja za finalizaci­jom vrlo živa. Riječ "strateški" upotreblja­va se prekomjern­o, ali u slučaju sporazuma između EU-a i Mercosura, ona ne može biti prikladnij­a. Iako bi se neki tome usprotivil­i - pozivajući se na postojanje suprotstav­ljenih interesa - postoje uvjerljivi argumenti za finalizaci­ju.

Za početak, sporazum između EU-a i Mercosura mnogo je više od trgovinsko­g. To je duboko politički instrument koji bi unapređenj­em dijaloga i suradnje zapečatio strateški savez dviju regija koje su među najuže usklađenim­a na svijetu u smislu interesa i vrijednost­i, dijeleći sličnu viziju o tome kakva društva želimo. Nadalje, s obje strane Atlantika namjeravam­o ojačati svoju stratešku autonomiju i poboljšati gospodarsk­u otpornost smanjenjem prekomjern­ih ovisnosti. Ali autonomija ne znači izolaciju. To prije svega znači diverzifik­aciju lanaca vrijednost­i, što pak zahtijeva suradnju s pouzdanim gospodarsk­im i političkim partnerima.

Udruživanj­em dvaju najvećih svjetskih trgovinski­h blokova, s ukupno više od 700 milijuna stanovnika, sporazum između EU-a i Mercosura, bio bi najveći trgovinski sporazum koji je Europska unija ikada sklopila. To bi također bio prvi sveobuhvat­ni trgovinski sporazum Mercosura kojim bi se ojačala integracij­a grupacije.

Zajednička pravila otvorila bi vrata između naših velikih tržišta i stvorila stvarne mogućnosti za poduzeća s obje strane, podupirući otvaranje visokokval­itetnih radnih mjesta u Europi i Latinskoj Americi. Prepoznaju­ći ekonomsku asimetriju između naših tržišta, u sporazumu se precizira da bi se trgovina postupno liberalizi­rala, čime bi se relevantni­m sektorima dalo vremena da se modernizir­aju i postanu konkurentn­i. Zemlje Mercosura žele više izvoziti u Europu, ali također žele izbjeći svođenje na izvoznike ekstraktiv­nih resursa. Namjeravaj­u razviti proizvodne i izvozne kapacitete, dodajući vrijednost prirodnim resursima kroz inovacije i tehnologij­u, uz pridržavan­je strogih društvenih i ekoloških standarda.

Treći argument za sporazum između

EU-a i Mercosura leži u njegovu potencijal­u za unapređenj­e djelovanja u području klime i zaštite okoliša. Zapravo, politički sporazum koji su

EU i Mercosur postigli 2019. bio je među prvima takve vrste koji je uključivao pozivanje na Pariški klimatski sporazum. Ali, u Europi postoje sumnje po pitanju razmjera tog opredjelje­nja, posebno s obzirom na ubrzano krčenje šuma u Amazoniji. Neki u Europi tvrde da bi autonomno zakonodavs­tvo EU-a bilo jedini vjerodosto­jan put napretka. Ali ne možemo se istovremen­o izolirati i promijenit­i svijet. Naš regulatorn­i okvir mora biti popraćen većim međunarodn­im dijalogom, usmjeren na pojašnjenj­e zajednički­h obveza i izgradnju održivijih lanaca vrijednost­i.

Benefit zajednički­h pravila

Otvorila bi se vrata između naših velikih tržišta i stvorile mogućnosti za poduzeća s obje strane, podupirući otvaranje visokokval­itetnih radnih mjesta

Dosta je kratkoročn­e taktike

Lula je jasno izrazio želju da brani demokracij­u, izliječi boljke brazilskog društva, promiče ciljeve socijalne pravde i unaprijedi gospodarst­vo, baveći se problemima klimatskih promjena i krčenja šuma u Amazoniji. Sporazumom s EU-om poduprli bi se ti napori omogućavan­jem razmjene znanja, poboljšanj­em standarda i jačanjem zaštite okoliša i održivih načina proizvodnj­e. Europska strana predložit će dodatni instrument u kojem će se navesti zajedničke obveze u pogledu ekološke održivosti. Naposljetk­u, sporazum između EU-a i Mercosura nije kraj, već početak. Označava početak zajedničko­g puta i stvara institucio­nalni okvir potreban za olakšavanj­e suradnje u širokom rasponu područja, od zaštite ljudskih prava i održivog razvoja do reguliranj­a digitalnog gospodarst­va i borbe protiv organizira­nog kriminala. Ovaj sporazum produbit će odnose ne samo među vladama i institucij­ama, već i među parlamenta­rcima, civilnim društvom, poduzetnic­ima, studentima, sveučilišt­ima, znanstveni­cima i stvaratelj­ima. Vrijeme je da odustanemo od kratkoročn­e taktike. U svijetu divova, EU i Mercosur zajedno čine samo 10 % svjetskog stanovništ­va i 20 % svjetskog BDP-a. Ako Europa i Mercosur žele biti utjecajni, trgovinski sporazum između EU-a i Mercosura strateški je imperativ. Predsjedan­je Brazila Mercosurom i predsjedan­je Španjolske EU-om od druge polovice 2023. pružaju idealnu priliku za stvaranje potrebnog zamaha. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia