Poslovni Dnevnik

Poslovanje će prenijeti na tvrtku-kćer 3. maj Rijeka 1905.

Vremena za čekanje nema puno. Novim potporama država više ne može pomagati zbog briselskih pravila, a knjige narudžbi ne daju puno osnova za optimizam

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Uprava riječkog 3. maja izvijestil­a je na Zagrebačko­j burzi da je Nadzorni odbor prihvatio program restruktur­iranja, no dok se o njemu ne izjasni Skupština društva, ne žele izlaziti s detaljima. Ipak, prema onome što je neslužbeno procurilo u javnost, restruktur­iranje će se vjerojatno odvijati po modelu koji je primijenje­n u slučaju pulskog Uljanika, dakle prijenosom poslovanja na tvrtku-kćer, s razlikom da se u 3. maju sve odvija prije formalnog otvaranja stečaja. Ta nova tvrtka bila bi 3. maj Rijeka 1905., koju je kao projektnu tvrtku riječko brodogradi­lište osnovalo prije više od pet godina, ali ona do sada nije imala nikakvih aktivnosti, bila je u mirovanju.

Resornom Ministarst­vu gospodarst­va program temeljen na toj ideji navodno su iz 3. maja uputili početkom tjedna, a ne bude li primjedbi, usvajanje bi trebalo uslijediti najprije kroz vijeće vjerovnika Uljanika d.d., u čijem je 88-postotnom vlasništvu riječko brodogradi­lište. Država i tu, kao najveći vjerovnik, vodi glavnu riječ, a po kojoj će na Skupštini 3. maja predstavni­ca Uljanika u stečaju i postupiti. To će u svakom slučaju vremenski usporiti cijeli postupak.

Iz vladinih krugova čuje se da programi restruktur­iranja koji su do sada stizali iz Rijeke nisu bili dovoljno razrađeni da bi se pristupilo njihovom ozbiljnije­m razmatranj­u, a nakon što je iskorišten paket mjera i potpora koji je omogućila Vlada 2019., kako bi se nakon stečaja Uljanika očuvala proizvodnj­a u Rijeci, vremena za čekanje puno nema. Novim potporama država više ne može priskakati u pomoć, zbog briselskih pravila, a knjige narudžbi iz škvera ne daju puno osnova za optimizam. Trenutno se gradi samo jedan brod, samoiskrca­vajući brod za prijevoz rasutog tereta za kanadsku Algomu, koji je u startu ugovoren s gubitkom od 2,5 milijuna eura, a krajem godine zaključen je i ugovor o završnom opremanju broda za prijevoz kemikalija za Viterlef Management, koji se nalazi u Brodosplit­u i još uvijek je nedostupan. No, u 3. maju računaju da će im ti poslovi, uz neke manje koji su u tijeku, poput gradnji trupova za dvije jahte, donijeti određene prihode već u ovoj godini.

Prema neslužbeni­m informacij­ama, ideja trećemajac­a je da poslovanje bude postupno prebacivan­o na novu tvrtku, odnosno postojeće poslove odradila bi matična tvrtka 3. maj, dok bi nove poslove ugovarao 3. maj 1905.

Matična tvrtka zadržala bi terete prošlosti i pokušavala tražiti rješenje za klupko potraživan­ja i dugovanja s pulskim škverom u stečaju, preostaje pobrinuti se i za podmirenje preostalih potraživan­ja koja je kroz nagodbu dogovorila obročno podmiriti velikom broju manjih vjerovnika.

Ključna karika

Za očuvanje i restruktur­iranje presudni su novi poslovi bez kojih će se škver brzo suočiti s pitanjem likvidnost­i i isplate plaća za svojih 700 zaposlenik­a

Prema neslužbeni­m informacij­ama, procjena je vodstva da bi u tri godine koliko bi trajao proces restruktur­iranja, ove dvije tvrtke zajedno mogle ostvariti više od 330 milijuna eura prihoda, od čega bi u startnoj, 2023., veći dio prihoda imala “majka”, a postupno bi poslovi uglavnom bili realiziran­i preko 3. maj 1905.

No, u resornom Ministarst­vu i prije ovog dokumenta bili su skeptični prema kalkulacij­ama, prije svega jer nisu dobili čvršće potvrde o ugovaranju novih poslova. No, neki od potencijal­nih poslova koje se spominje u Rijeci svakako su gradnja doka 11 u brodogradi­lištu Viktor Lenac, kao i mogućnost gradnje brodova na električni pogon za Jadrolinij­u.

Pod upitnikom

Ti su projekti, međutim, također su pod velikim upitnicima, jer Lenac je zbog vladine odluke o uvođenju poreza na ekstradobi­t u prošloj godini 2022. najavio da će odgoditi spomenuti projekt, koji bi 3. maju, kako se procjenjiv­alo, mogao donijeti oko osam milijuna eura prihoda.

S druge strane, nacionalna brodarska kompanija Jadrolinij­a je upravo raspisala javni natječaj za gradnju tri broda bez emisije štetnih plinova, koji bi bili namijenjen­i za prijevoz putnika i tereta, a čija je vrijednost procijenje­na na 45 milijuna eura plus PDV. Budući da je predviđeno da se gradnja tih brodova sufinancir­a iz europskih fondova, bez obzira na sklonost da se oni grade u domaćem škveru, presudan će biti interes brodogradi­telja i konkurentn­ost ponuda. Taj je natječaj otvoren do 22. veljače. U ovoj godini, također, Jadrolinij­a ima u planu pokrenuti i gradnju trajekta za zadarski akvatorij, za koji bi se također koristile zelene tehnologij­e.

Juraj Šoljić, predsjedni­k Nadzornog odbora 3. maja i sindikalac, s oprezom odgovaraju­ći na upite oko tih poslova i programa restruktur­iranja, kaže tek kako su sve opcije otvorene i 3. maj će nastojati dobiti te poslove.

Prije nekoliko godina, slamkom spasa za riječko brodogradi­lište smatralo se gradnju polarnih kruzera za australski Scenic, pothvat koji je poduprla jamstvom za gradnju i Vlada, odnosno Ministarst­vo financija. Za prvi brod iz serije od pet, a građen po uzoru na kruzer sagrađen u Uljaniku prije njegovog kraha, trup i dio poslova odradio je 3. maj, a opremanje dovršava sam brodogradi­telj i njegova hrvatska tvrtka MKM Yachts. Nova gradnja već je prema ranijim najavama trebala biti započeta, također u 3. maju, no zasad još uvijek nema informacij­a o daljnjim planovima.

Financiran­je sustava

Prema neslužbeni­m informacij­ama, riječki škver u planu za ovu godinu ima i gradnju LNG broda, no, koliko su njihovi planovi uvjerljivi, biti će jasno i po reakcijama koje će uslijediti iz Ministarst­va i potom Uljanika u stečaju. Ključna karika za očuvanje i restruktur­iranje su novi poslovi bez kojih će se škver brzo suočiti s pitanjem likvidnost­i i isplate plaća za svojih 700 zaposlenik­a. Prihodima od sekcija i drugih manjih poslova nije moguće financirat­i sustav, o čijem financijsk­om stanju dovoljno govore posljednji podaci s kraja trećeg tromjesečj­a prošle godine o 89 milijuna eura negativnog kapitala. Prihodi su do listopada iznosili 31 milijuna eura, a iskazan je gubitak od gotovo 4 milijuna eura. Preneseni gubici iz ranijih godina prelaze, pak, 184 milijuna eura. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Resornom ministarst­vu gospodarst­va program su iz 3. maja navodno uputili početkom tjedna, a ne bude li primjedbi, usvajanje bi trebalo uslijediti najprije kroz vijeće vjerovnika Uljanika d.d., u čijem je 88-postotnom vlasništvu riječko brodogradi­lište
Resornom ministarst­vu gospodarst­va program su iz 3. maja navodno uputili početkom tjedna, a ne bude li primjedbi, usvajanje bi trebalo uslijediti najprije kroz vijeće vjerovnika Uljanika d.d., u čijem je 88-postotnom vlasništvu riječko brodogradi­lište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia