Poslovni Dnevnik

Veliki francuski ulagač planira sunčevu elektranu kod Zadra

Novi projekt Neoen Renewables preko svoje hrvatske podružnice upogonit će 39 MW u općini Poličnik

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Javna rasprava o ekološkoj prihvatlji­vosti Sunčane elektrane Poličnik trajat će do 21. veljače

Nakon što je u proteklih 10-ak godina u Hrvatskoj izgrađeno nešto više od 1000 MW kapaciteta u vjetroelek­tranama, u zadnje vrijeme se puno više radi na većim i manjim projektima sunčanih elektrana. Osim zelene tranzicije, poremećaji tržišta energije i njezin višestruki rast uslijed rata u Ukrajini doveli su do toga da gotovo i nema tvrtke koja već nema ili ne planira instalacij­u vlastite solarne elektrane.

Prihvatlji­vo manjim sredinama

S druge strane, kako je gotovo pa nemoguće ishoditi dozvolu za postavljan­je samostojeć­e sunčane elektrane na poljoprivr­ednom ili građevinsk­om zemljištu, sve popularnij­e je postalo instaliran­je takvih elektrana u brojnim poslovnim zonama u Hrvatskoj, od kojih je većina dosta skromno popunjena. I dok u atraktivni­jim gospodarsk­im zonama uz veće gradove u pravilu nisu skoni takvim investicij­ama, koje uglavnom donose relativno malu dobit lokalnoj zajednici i u pravilu nikakvu zaposlenos­t, u onim vezanima uz manje sredine ipak su spremni prihvatiti i takve investicij­e.

Projekt jedne takve sunčane elektrane u poslovnoj zoni je upravo u fazi javne rasprave u Općini Poličnik, u zadarskom zaleđu, gdje francuski investitor želi u Poslovnoj zoni Grabi investirat­i u pogon snage 39 MW. Javna rasprava o ekološkoj prihvatlji­vosti Sunčane elektrane Poličnik trajat će do 21. veljače. Moduli za pretvaranj­e sunčeve energije u električnu bit će postavljen­i na ukupnoj površini od 83,9 hektara.

Investitor je Neoen Renewables Croatia, podružnica najvećeg francuskog proizvođač­a energije iz obnovljivi­h izvora, ujedno i tvrtke koja u suradnji s Teslom gradi najveću bateriju na svijetu, jačine od 300 MW. U Hrvatskoj su već pokrenuli nekoliko projekata, među njima solarnu elektranu Dobra Voda kod Pristega i solarni park Vlake kod Pakoštana, koji su prošle godine odradili proceduru koja se sada provodi za Poličnik. U Poličniku se radi o fotonapons­koj elektrani nominalne snage 39 MW te je očekivana proizvodnj­a 76,5 GWh godišnje. Kako navodi zadaraski Radio 057, riječ je o dosta velikom postrojenj­u koje će tako proizvodit­i struju dovoljnu za oko 25.000 kućanstava. HEP-ova Sunčana elektrana Stankovci, na primjer, proizvodi električnu energiju potrebnu za 1500 kućanstava.

Investitor­i ističu da će moduli biti postavljen­i na nosače, pa će zemljište ostati slobodno za rast vegetacije i obitavanje životinja. Paneli kontinuira­no mijenjaju svoju poziciju kroz dan te su u svakom trenutku direktno usmjereni prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u nijednom smjeru. Oko postrojenj­a će biti sagrađena ograda visoka dva metra, u skladu s građevinsk­im i ekološkim propisima.

Hit u svijetu

Radi se o svojevrsno­m modelu agrosolara koji kombiniraj­u energetiku i poljoprivr­ednu proizvodnj­u, a koji su u EU sve popularnij­i te ih koristi veliki dio farmera. Kako ističu iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), kojem je na čelu direktoric­a Maja Pokrovac, rezultati istraživan­ja pokazuju da postavljan­je solarnih panela povrh poljoprivr­ednih kultura donosi višestruki dobitak poljoprivr­ednicima. Pod zaštitom solarnih panela poljoprivr­edne kulture neometano rastu i daju stabilne prinose, dok se proizvodnj­om električne energije ostvaruju dodatni prihodi.

”Ovo rješenje koje spaja poljoprivr­edu i energetiku već se primjenjuj­e u svijetu, a brojna provedena istraživan­ja o njegovoj učinkovito­sti, čak i u područjima s izrazito visokim temperatur­ama poput Saudijske Arabije, daju izvrsne rezultate. Postavljan­jem agrosolara, pokazuju istraživan­ja, poljoprivr­edne kulture dobivaju puno bolju zaštitu od tuče i izravnog sunčevog zračenja. Omogućena im je količina svjetlosti dostatna za fotosintez­u, dok je s druge strane spriječeno povećano isparavanj­e vode iz tla, što omogućava rast i stabilnost prinosa. Važno je napomenuti da se izgradnjom agrosolara ne smanjuje veličina obradivih površina”, kažu u OIEH.

 ?? ?? Riječ je o dosta velikom postrojenj­u koje će tako proizvodit­i struju dovoljnu za oko 25.000 kućanstava
Riječ je o dosta velikom postrojenj­u koje će tako proizvodit­i struju dovoljnu za oko 25.000 kućanstava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia