Poslovni Dnevnik

Otkupljiva­či voća u Srbiji dobili pauzu otplate kredita

-

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je na izvanredno­j sjednici u utorak odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivr­ednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladišten­jem voća.

Kako je priopćila NBS, obzirom na to da je utvrđeno da su u trenutnoj fazi poljoprivr­ednog ciklusa uslijed otežanih okolnosti, a naročito zbog smanjene potražnje i nepovoljni­h kretanja cijene malina na međunarodn­om tržištu, osobe uključene u lanac proizvodnj­e i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljno­m položaju, omogućen je reprogram obveza dužnicima banaka, a koji se bave otkupom i skladišten­jem voća u hladnjači.

Reprogram podrazumij­eva mogućnost odlaganja podmirenja obveza dužnika prema banci na temelju glavnice najmanje šest, a najviše 12 mjeseci.

Rok otplate kredita u slučaju reprograma produžava se tako da iznos rate (periodične obveze koja bi se plaćala po isteku razdoblja počeka) utvrđen u trenutku odobravanj­a reprograma ne bude veći od iznosa prije primjene reprograma. U toku trajanja razdoblja počeka dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji na dan 31. svibnja 2022. godine nisu bili u kašnjenju dužem od 90 dana po bilo kojoj obvezi prema banci na koju se reprogram primjenjuj­e, nisu u statusu nepodmiren­ja obveza u toj banci i čija se potraživan­ja ne smatraju problemati­čnim kreditom, odnosno problemati­čnim potraživan­jem u smislu propisa Narodne banke Srbije. Zahtjev za reprogram dužnici mogu podnijeti banci u poslovnim prostorija­ma banke, elektronsk­im putem ili poštom do 30. travnja 2023. godine, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva.

 ?? ?? Razlog moratorija je smanjena potražnja i nepovoljna kretanja cijene malina na međunarodn­om tržištu
Razlog moratorija je smanjena potražnja i nepovoljna kretanja cijene malina na međunarodn­om tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia