Poslovni Dnevnik

U 2022. u Republici Srpskoj šest puta više novih firmi u ruskom vlasništvu

Zabrinut sam za budućnost i za mene je ovaj rat teško razumjeti, kaže vlasnik informatič­ke firme

-

Uz informatič­ke kompanije, otvarane su trgovine kućanskim aparatima i nekretnina­ma, te firme za savjetovan­ja u poslovanju

leksandar Hruščov već je osam godina vlasnik informatič­ke firme u Moskvi koja zapošljava više od 30 radnika. Nakon što su ruski tenkovi u veljači prošle godine započeli invaziju na susjednu Ukrajinu, na što je Zapad odgovorio sankcijama i izolacijom Rusije, odlučio je izmjestiti biznis, piše internetsk­i portal slobodnaev­ropa.org. Ured u Istočnom Sarajevu, na području entiteta Republika Srpska, otvorio je u studenom prošle godine. Nepuna tri mjeseca kasnije u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), 39-godišnji poduzetnik uvjerava da je BiH poželjna destinacij­a za one ruske poduzetnik­e, koji nastoje prevazići prepreke u poslovanju.

AApliciran­je za vizu D

“Pojedinci otvaraju firme u BiH kako bi dobili radnu dozvolu i boravište. Brojne ruske kompanije imaju probleme s međunarodn­im plaćanjima i ugovorima. Ostale su bez posla i izgubile klijente”, kaže Hruščov. Za ulazak u BiH ruskim državljani­ma ne treba viza i može im biti odobreno privremeno boravište. U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, u 2022. godini je otvoreno 12 kompanija, čiji su osnivači 17 ruskih državljana, pokazuju podaci Agencije za posredničk­e, informatič­ke i financijsk­e usluge RS. To je šest puta više nego u 2021. godini, kada su u Republici Srpskoj otvorene dvije firme u ruskom vlasništvu. Hruščov ističe da su rat u Ukrajini, te sankcije kojima je Zapad odgovorio na invaziju, snažno pogodili male biznise. Pojedine strane kompanije, kako kaže, više ne mogu surađivati s firmama iz Rusije, pa su one primorane tražiti rješenja.

“Želite li poslovati s njima, morate imati kompaniju izvan Rusije, recimo u BiH. Zabrinut sam za budućnost i za mene je ovaj rat teško razumjeti”, ističe.

Ruski poduzetnic­i otvarali su u prošloj godini firme u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, gradovima na području Republike Srpske. Riječ je o informatič­kim kompanijam­a, trgovinama kućanskim aparatima i nekretnina­ma, te firmama za savjetovan­ja u poslovanju, pokazuju podaci iz registra. Pri otvaranju firme u BiH, poduzetnik Aleksandar Hruščov nije se suočio s većim problemima.

Kako kaže, prvi korak bio je dobivanje radne dozvole od nadležne službe za zapošljava­nje. Nakon toga mu je Služba za poslove sa strancima BiH odobrila vizu za dugoročni boravak u zemlji, takozvanu vizu D, koja vrijedi do godinu dana.

“Morao sam doći u BiH tri puta prije nego što sam dobio vizu D. Ona mi je bila potrebna za pokretanje biznisa. Otvorili smo prije samo tri mjeseca i još nismo uspjeli nikoga zaposliti, ali svakako imamo namjeru”, naglasio je.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH nisu odgovorili na upit RSE koliko je ruskih državljana dobilo boravišne dozvole u 2022. i prethodnim godinama, s ciljem poslovanja u BiH. Za razgovor o ruskim investicij­ama i otvaranju ruskih kompanija na području Republike Srpske, nisu bili dostupni ni u Agenciji za unaprjeđen­je stranih investicij­a u BiH. Pero Ćorić, predsjedni­k Privredne komore Republike Srpske ocjenjuje za RSE da je bilo očekivano da će ruski podržavlja­na otvorilo je 12 kompanija na

području RS-a u 2022.

duzetnici i u BiH potražiti izlaz iz situacije u kojoj su se našli. “Tim prije što BiH ima sporazume o slobodnoj trgovini s EU, ali i s Turskom koja je jedna od stabilniji­h partnera Rusiji. Uspiju li početni primjeri, može se očekivati da će ih biti u značajnijo­j mjeri. Kad otvore firmu, to je bosanskohe­rcegovačka firma u ruskom vlasništvu i kao strani ulagači imaju sva prava kao i domaći”, ističe on.

'Da nema makinacija'

Ćorić ističe da se prije nekoliko dana sastao s delegacijo­m privredne komore iz ruskog grada Nižnjeg Novgoroda.

“Oni sad imaju zadatak da idu po drugim zemljama koje nisu uvele sankcije Rusiji i da traže mogućnost za otvaranje firmi ili proizvode koje bi mogli kupovati. To je dobro, ako će biti zapošljava­nja naših ljudi i ako će plaćati porez. Da nema nekih makinacija i uz dobru kontrolu”, kaže.

Većina firmi u ruskom vlasništvu, koje su osnovane u Republici Srpskoj u 2022. godini, nema web stranicu s dostupnim podacima o poslovanju i brojevima telefona. Predstavni­k jedne od kompanija, koja je otvorena godinu ranije u Foči, na istoku BiH, kazao je u telefonsko­m razgovoru za RSE da je firma zatvorena, jer nije mogla poslovati. Firma je registrira­na za uslužne djelatnost­i u području informacij­skih tehnologij­a, a njen predstavni­k nije želio otkriti detaljno razloge obustave rada. Firmu je u kolovozu prošle godine otvorio i biznismen Jevgenij Zotov. Sjedište kompanije je u Banjoj Luci i registrira­na je za iskopavanj­e željezne rude.

Dobro, uz nužan oprez

Dolazak ruskih vlasnika je dobar, ako će biti zapošljava­nja i ako će plaćati porez, komentirao je Pero Ćorić, predsjedni­k Privredne komore Republike Srpske

ruskih

 ?? ?? Ruski poduzetnic­i
otvarali su u prošloj godini firme u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, a pri osnivanju nisu se suočili s većim problemima
Ruski poduzetnic­i otvarali su u prošloj godini firme u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, a pri osnivanju nisu se suočili s većim problemima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia