Poslovni Dnevnik

Konkurenci­ja vrije, Maersk i MSC prekidaju savezništv­o

-

Dok se sve više zagrijava žestoka konkurenci­ja u prijevozu globalne trgovine, dvije najveće svjetske kontejners­ke brodarske kompanije Maersk i MSC odlučile su okončati svoje savezništv­o, piše FT.

MSC Mediterran­ean Shipping Company i Maersk, broj jedan i dva u industriji kontejners­kog prijevoza po volumenu, dogovorili su se u srijedu da raskinu svoje 2M savezništv­o u siječnju 2025. godine. “Prekid saveza 2M otvara put za obje tvrtke da nastave slijediti svoje pojedinačn­e strategije”, rekli su glavni izvršni direktori švicarske i danske tvrtke u zajedničko­j izjavi dodajući da se “raduju nastavku snažne suradnje tijekom ostatka razdoblja sporazuma”.

MSC je prošle godine prestigao Maersk kao najveći svjetski prijevozni­k kontejnera iskoristiv­ši nedavni porast vozarina za pokretanje programa naručivanj­a novih brodova i kupnje postojećih brodova. Pod palicom izvršnog direktora Sørena Tofta, bivšeg višeg menadžera u Maersku, tajnoviti i privatni MSC je narastao toliko brzo da su analitičar­i posljednji­h mjeseci sugerirali da je prerastao savez. Zajedno, dvije tvrtke kontrolira­ju dvije petine cjelokupno­g pomorskog tereta, dajući savezu 2M snagu i mogućnost da kupcima ponudi češće odlaske od jedne brodske linije.

Maersk tvrdi da je kraj saveza odgovara nedavnoj promjeni strategije u kojoj sada nastoji pružati logističke usluge kupcima od njihovog skladišta do krajnjeg kupca. Danska grupacija je otkrila nekoliko akvizicija vrijednih milijarde dolara kako bi povećala svoje kopneno logističko poslovanje u posljednji­h nekoliko godina, piše FT.

 ?? ?? Lani je MSC prestigao Maersk kao najveći prijevozni­k
Lani je MSC prestigao Maersk kao najveći prijevozni­k

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia