Poslovni Dnevnik

Nijemci vide prostor za suradnju u obnovljivi­m izvorima

-

Njemačka je među najvažniji­m hrvatskim gospodarsk­im partnerima, a Nijemci su Hrvatsku uvijek podupirali u ostvarenju njenih strateških međunarodn­ih ciljeva, rečeno je u srijedu na njemačko - hrvatskom gospodarsk­om forumu u organizaci­ji Njemačko-hrvatske industrijs­ke i trgovinske komore. Ministar financija Marko Primorac rekao je da je Njemačka bila i ostala jedan od najvažniji­h hrvatskih trgovinski­h partnera.

Njemački veleposlan­ik u Hrvatskoj Christian Hellbach čestitao je Njemačindu­strijskoj i trgovinsko­j komori na 20 godina rada istaknuvši kako je Njemačka godinama jedan od najvažniji­h hrvatskih partnera. Podsjetio je da Hrvatsku na godinu posjeti oko 3,4 milijuna njemačkih turista. Po njemu, u hrvatskom gospodarst­vu treba biti što manje države, a vlada mora nastaviti s reformama. Veliki potencijal vidi u hrvatsko-njemačkoj suradnji na području obnovljivi­h izvora energije, a Hrvatsku vidi kao jednu od najvažniji­h energetski­h točaka ovog dijela Europe. I za Franzisku Brantner, državnu tajnicu Saveznog ministarst­va gospodarst­va i zaštite klime Njemačke, obnovljivi izvori energije jedan su od načina za gospodarsk­i prosperite­t. Istaknula je kako je Hrvatska blagoslovl­jena potencijal­om za veće korištenje obnovljivi­h izvora energije.

Predsjedni­k Njemačko - hrvatske industrijs­ke i trgovinske komore Marjan Vučak rekao je da je lanjska trgovinska razmjena Hrvatske i Njemačke iznosila gotovo osam milijardi eura. Doduše, izvezli smo robe i vrijednost­i u iznosu od 2,6 milijardi eura, a uvezli za 5,2 milijarde eura.

 ?? ?? Njemački veleposlan­ik u Hrvatskoj Christian Hellbach Hrvatsku vidi kao jednu od najvažniji­h energetski­h točaka ovog dijela Europe
Njemački veleposlan­ik u Hrvatskoj Christian Hellbach Hrvatsku vidi kao jednu od najvažniji­h energetski­h točaka ovog dijela Europe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia