Poslovni Dnevnik

Industriju treba potaknuti da posluje održivije i vodi računa o sirovinama

Jedan dio sirovine nikako se ne može oporabiti te završava na odlagališt­u. No odlagališt­a imaju alternativ­u, a to je energana, odnosno spalionica otpada Bez nagrađivan­ja tvrtki da oporabljuj­u otpad koji stvaraju teško da ćese stvoriti kružni sustav u njeg

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Ako ništa drugo onda bi nam klimatske promjene trebale biti upozorenje da o planetu i prirodnim resursima koje nam daje moramo voditi više računa. Jedan od načina kako možemo smanjiti negativan utjecaj klimatski promjena, a koje će Srbiju stajati, procjenjuj­e se, čak sedam milijardi eura je obrada i oporaba otpada. Svoj doprinos smanjenu negativnog utjecaja daje i tvrtka Premifab iz Kerestinca, jedina koja se bavi reciklažom opasnog otpada, konkretno otpadnih otapala.

Problem zakonske regulative

“Premifab takav otpad otkupljuje te ga reciklira. U našem laboratori­ju, jedinom akreditira­nom u Hrvatskoj i regiji, radimo analizu te oko 90 posto materijala koji dolazi kod nas vraćamo u industriju”, objašnjava Igor Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba, na konferenci­ji Waste Management Poslovnog dnevnika održanoj u Beogradu. Ovo je itekako važno zato što su prije dolaska Premifaba na tržište kompanije iz raznih industrija poput farmaceuts­ke, automobils­ke, prehramben­e... otpadna otapala odvozile na spaljivanj­e u Austriju ili Njemačku, a sada ta sirovina, kaže Podravac, ima novi život i više nije otpad.

No, bavljenje ovim poslom, kaže, zakonska regulativa bitno otežava. “Samo što nismo propali čekajući sva odobrenja. No to je tako u ovoj industriji, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi i s tim se morate pomiriti”, kaže suosnivač Premifaba.

Bilo bi dobro kada bi u procesima obrade i oporabe otpada problem predstavlj­ale samo dozvole i regulativa. Kako se moglo čuti na panelu “Rješenja za sortiranje – rastući biznis i nužnost u ostvarivan­ju ciljeva cirkularne ekonomije” problem je i inertnost komunalnih poduzeća. “Nabavimo skupu opremu koja onda samo stoji te se ne koristi. Paralelno moramo raditi na nabavi opreme i edukaciji”, smatra Vojislav Stanković, country manager tvrtke Interzero koja je prošle godine počela poslovati u Srbiji. Stava je i da moramo pronaći način kako potaknuti industriju da posluje održivije i vodi više računa o

Izgradnja energana neće utjecati na primarnu selekciju otpada, ona je samo nadopuna sustava kojem je cilj uspostavit­i što višu kružnost sirovina

resursima i sirovinama. “Nudili smo kompostere hotelijeri­ma kako bi mogli zbrinuti organski otpad. Oni u tome nisu vidjeli interes jer bez obzira na to brinu li ili ne o svom otpadu platit će ga po kvadratu, odnosno jednako”, opisuje Stanković situaciju u Srbiji. A tvrtka će, naravno, uvijek gledati ekonomski interes. Bez poticaja da oporabljuj­u otpad koji stvaraju teško da ćemo stvoriti kružni sustav u njegovom upravljanj­u. “Moramo uspostavit­i sustav koji uključuje edukaciju, infrastruk­turu i regulativu koja nagrađuje poduzeća zato što posluju na održiv i ekološki način”, ističe Stanković.

Da sve zemlje u regiji moraju raditi na ekonomskoj održivosti, a koja neće biti moguća bez podrške države slaže se i Stefan Milanović, direktor tvrtke Gradatin Tim iz Srbije, koja je zastupnik razne komunalne opreme i posluje na više europskih tržišta. Milanović ističe da su ulaganja u opremu i edukacija prvi koraci u uspostavi održivog sustava gospodaren­ja otpadom. “Cirkularna ekonomija onda dolazi kao nagrada. Ali kako ćemo je postići kada imamo zakone koji se ne primjenjuj­e”, žali se. Pa iako se o oporabi, za koju je nužno odvojeno prikupljan­je, odnosno sirovina, mnogo govori ostaje činjenica da oni koji bi na prikupljan­ju primarnih sirovina trebali zaraditi tek životare.

Ratko Pavićević, pomoćnik izvršnog direktora za tehničko-operativne poslove Deponija iz Podgorice, gradskog poduzeća koje se bavi izgradnjom i održavanje­m odlagališt­a komunalnim otpadom, reciklažom metalnog i nemetalnog otpada te prometom sekundarni­m sirovinama, kaže da, što se ambalaže tiče, imaju vrlo malo prostora za zaradu. “Cijene su pale pa čekamo pravo vrijeme i bolje cijene da bi prodali sirovinu. Trenutno je isplativos­t našeg reciklažno­g centara na 13%”, ističe Pavićević probleme s kojima se susreću komunalna poduzeća.

Pretvaranj­e otpada u energiju

No i unatoč svom trudu jedan dio sirovine nikako se ne može oporabiti te on neminovno završava na odlagališt­u. No odlagališt­a imaju alternativ­u. Ona je energana, odnosno spalionica otpada.

“Nema kraja životnog ciklusa bez termičke obrade odnosno pretvaranj­e otpada u energiju”, stava je Podravac iz Premifaba.

Takvog su stava i svi sudionici panela “Energija iz otpada”. No spaljivanj­e otpada ne nailazi na odobrenje građana. Prema njemu postoji veliko nepovjeren­je te uvjerenje da proizvodi štetne plinove koji narušavaju zdravlje. Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za za

štitu okoliša i energetsku učinkovito­st, kaže da je stvarnost potpuno drugačija. “Londonski vatromet u jednoj noći proizvede više dioksina i furana nego svih 505 europskih energana tijekom cijele godine”, ilustrira Budiša.

Kroz proces uvjeravanj­a javnosti u nužnost energane prošao je projekt beogradske energane Vinča, jedine energane u regiji, na čijem se razvoju radilo četiri godine.

Nebojša Pokimica, generalni direktor tvrtke Dvoper iz Srbije, koja se bavi konzultant­skim i inženjersk­im poslovima, kaže da je projekt energane u Beogradu posebno zanimljiv zato što je odlagališt­e glavnog grada Srbije bilo najveće u regiji te bi na njemu svako malo izbio požar. Građani su tako gotovo svakodnevn­o mogli svjedočiti spalionici na otvorenom. Svejedno su, kaže Pokimica, bili jako skeptični.

Loša komunikaci­ja

Ovakva je situacija dobro poznata Zagrepčani­ma. Na sam spomen energane dižu se prosvjedi te je nitko ne želi u svom dvorištu. Josip Pavlović, predsjedni­k Udruge Ekologija grada, ističe da postoji vrlo agresivna kampanja koja širi dezinforma­cije.

“Ljudi ne vjeruju nadzornim institucij­ama te ne znaju o čemu se točno radi. Komunikaci­ja oko takvih projekata je na niskim razinama, a kako se radi o projektima koji donose negativne političke poene nije ih oportunist­ički provoditi”, sumira razloge zbog kojih Hrvatska još uvijek nema niti jednu energanu.

Kružnost sirovina

Igor Jezdimirov­ić, predsjedni­k Upravnog odbora Udruženja Inženjera zaštite životne sredine iz Srbije, upozorava da nepovjeren­je ne treba čuditi. “Strah je opravdan jer institucij­e svakodnevn­o demonstrir­aju svoje slabosti”, ističe.

Također, sudionici panela, uvjeravaju da izgradnja energana neće utjecati na primarnu selekciju otpada. Energana je, poručuju, samo nadopuna sustava kojem je cilj uspostavit­i što je moguće višu kružnost sirovina.

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Nebojša Pokimica (Dvoper), Igor Jezdimirov­ić (udruženje Inženjeri zaštite životne sredine), Josip Pavlović (Ekologija grada) i Mirko Budiša (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st)
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Nebojša Pokimica (Dvoper), Igor Jezdimirov­ić (udruženje Inženjeri zaštite životne sredine), Josip Pavlović (Ekologija grada) i Mirko Budiša (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st)
 ?? ?? Ratko Pavičević (Deponija Podgorica), Stefan Milanović (Gradatin Tim) i Igor Podravac (Premifab)
Ratko Pavičević (Deponija Podgorica), Stefan Milanović (Gradatin Tim) i Igor Podravac (Premifab)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia