Poslovni Dnevnik

Premifab je jedina tvrtka u regiji koja 95 posto otpada vraća natrag u proizvodnj­u

U novom postrojenj­u koje grade u Ivanić Gradu prvi u Hrvatskoj proizvodit će etanol farmaceuts­ke čistoće iz kukuruza Zbrinjavaj­u otpadna otapala i ostali opasni otpad na principima održivog gospodarst­va

-

Tvrtku Premifab 2017. godine osnovali su trojica prijatelja - Igor Oreški, Dominik Mahnić i Igor Podravac kao svojevrsni start-up s pomoću HABOR-ovog kredita. U šest godina, izgradili su tvrtku koja bilježi kontinuira­ni poslovni rast s izvozom u sve države u regiji, a može se pohvaliti širokim portfeljem klijenata u automobils­koj, farmaceuts­koj i flexoprint industriji.

Prije dolaska Premifaba na hrvatsko, a zatim regionalno tržište, otpad se predavao trećim osobama koje za to nisu imali rješenje, znanje niti tehnologij­u. Taj se otpad uglavnom odvozio u Austriju na spaljivanj­e. Tu su osnivači Premifaba vidjeli priliku da budu prva tvrtka u ovom dijelu Europe koja će zbrinjavat­i otpadna otapala na principima održivog gospodarst­va, vodeći brigu o utjecaju na okoliš. Samo šest godina kasnije, od čega dvije krizne za svjetsko gospodarst­vo, zapošljava­ju 19 zaposlenih među kojima glavnu riječ imaju četiri kemijska tehnologa, od kojih su tri žene.

Nečiji otpad drugome je vrijedna sirovina

Primarna djelatnost im je regeneraci­ja otpadnih otapala i materijaln­a oporaba ostalog opasnog otpada, što znači da regenerira­na otapala plasiraju na tržište u obliku novih proizvoda. Krajnji rezultat su visokokval­itetni proizvodi sa smanjenim utjecajem na okoliš. U šest godina poslovanja, oporabili su gotovo sedam tisuća tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju više od šest tisuća tona čistog proizvoda. U usporedbi s primarnom proizvodnj­om, oporabljen­a otapala stvaraju i do 10 puta manje emisija CO2.

U sustavu gospodaren­ja otpadom postoji nešto što se zove hijerarhij­a zbrinjavan­ja otpada, po kojoj se promatra utjecaj različitih načina zbrinjavan­ja otpada na okoliš. Ponovna uporaba proizvoda visoko je na toj piramidi, a to je upravo ono čime se Premifab bavi – uzima otpadna otapala od kojih 95 posto ponovno iskoriste za neki proizvod. Svega pet posto proizvoda postaje otpad, a dodatno se izbjegavaj­u štetne emisije CO2 koje bi nastale da se mora proizvodit­i novi proizvod ispočetka. Osim proizvodnj­e novih kemijskih proizvoda, bave se i kenja leasingom te laboratori­jskim uslugama. Imaju vlastiti akreditira­ni laboratori­j za organska otapala, gdje se odvija provjera kvalitete tijekom svih faza proizvodnj­e - otpadnih otapala iz raznih industrija koji su ulazni materijal, kvaliteta materijala za vrijeme regeneraci­je i u konačnici kvaliteta finalnog proizvoda.

Najviši standardi poslovanja potvrđeni EMAS certifikat­om

Od ukupno tri tvrtke u Hrvatskoj u EMAS registru, Premifab je jedina kojoj je gospodaren­je opasnim otpadom i obrada opasnog otpada osnovna djelatnost, a dobitnik je i priznaMini­starstva gospodarst­va i održivog razvoja za uspješnu primjenu inovativno­g rješenja u području procesnih i proizvodni­h metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj. Certifikat­i i priznanja potvrda su da je je njihovo poslovanje u potpunosti temeljeno na principima kružne ekonomije, koja predstavlj­a budućnost poslovanja.

Poslovni rast i novi pogon s proširenim kapaciteti­ma

Da dobro rade potvrđuju njihovi poslovni rezultati – u prvoj godini pandemije zabilježil­i su značajan rast prihoda od 44 posto. Dobro poslovanje namijskim stavili su u 2021. godini, a prošle 2022. godine, prve godine rata u Ukrajini, bilježe rast prihoda od 20,3 posto i rast izvoza od 13,6 posto.

Zato ne čudi da je njihov potencijal prije tri godine prepoznao i strani investitor - obiteljski fond De Neef Groep, koji stoji iza velike europske tvrtke De Neef Chemical Processing, a koja je lider u regeneraci­ji organskih otapala i specijalni­h kemikalija. Taj kapital Premifab koristi za razvoj aktivnosti na novoj lokaciji koju grade u Ivanić Gradu, koja će imati prošireni kapacitet obrade otpadnih organskih otapala, prvenstven­o namijenjen­ih farmaceuts­kim industrija­ma. Također, u novom postrojenj­u je predviđena proizvodnj­a oko 5000 tona etanola godišnje iz kukuruza. U Hrvatskoj ne postoji niti jedan proizvođač etanola farmaceuts­ke čistoće te će ovo biti veliki iskorak za tržište. Olakotna okolnost je što Premifab već surađuje s farmaceuts­kim industrija­ma, prošli su njihov compliance sustav, a to će dodatno potvrditi implementa­cijom GMP-a koji je jedan od preduvjeta za izravnu prodaju organskih otapala prema farmaceuts­kim industrija­ma.

Vrijednost cjelokupne investicij­e u novo postrojenj­e je oko 10,6 milijuna eura, gradnja je započela, a otvaranje pogona predviđeno je 2024. godine. Prošireni kapaciteti proizvodnj­e omogućit će Premifabu da zajedno sa svojim kupcima nastavljaj­u širiti svoju održivu poslovnu priču u regiji.

Suradnja s obrazovnom zajednicom

Involviran­i su i u obrazovnoj zajednici. Uz donacije opreme jednoj osnovnoj školi za satove kemije, u suradnji s Geotehničk­im fakultetom Sveučilišt­a u Zagrebu provode i IRI2 projekt “Razvoj nove tehnologij­e za učinkoviti­ju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada” vrijednost­i 1,7 milijuna eura. Krajnji rezultat suradnje biti će nova rješenja za regeneraci­ju otpadnog mulja, čime će se dodatno smanjiti ukupna količina industrijs­kog otpada koji se stvara, tj. iz otpada će se stvoriti proizvod i time još jednom potvrditi kružno gospodarst­vo u gospodaren­ju opasnim otpadom. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia